Опште

Заврни рукаве!

Велика национална акција "Заврни рукаве" биће 11. пут организована у Србији, ове године на рекордних 313 локација у недељу 24. марта од 12 до 14 часова. То је највећа акција чишћења Србије у континуитету. У 2023. години окупило се 5.500 људи у 160 градова и општина. Покретач је УГ Еко стража из Београда.

ПРИЗНАЊА ЗА ПРАЗНИК

Додељена БеФемова признања за феминистичку и женску борбу Bring The Noize

Феминистички културни центар БеФем поводом празника посвећеног женама је у Дорћол Плацу, доделио 16 признања за феминиситчку и женску борбу која је обележила протеклу годину.

Наградa под називом Bring The Noize додељује се од 2017. године женама и иницијативама чије су борбе обележиле претходну годину. Како женска и феминистичка достигнућа остају невидљива, решиле смо да исправимо неправду и одамо признање онима које свакодневно праве искораке за праведније друштво, каже се у саопштењу БеФем - а. 

БИЛИ СУ СВОЈИ, АУТЕНТИЧНИ И УЈЕДИЊЕНИ

Размена младих из Хрватске, Србије и Северне Македоније показала је да су млађе генерације са простора Балкана спремне да забораве прошлост предака, решене да креирају лепшу будућност за нове нараштаје без размирица и неразумевања.

На крају пројекта, "Научимо жирафећи језик! Ненасилном комуникацијом до мирног решавања сукоба" који реализује УГ „Свет речи“ са партнерским организацијама, Удругом "Пројект грађанске демократске иницијативе ПГДИ" из Белог Манастира и НВО "Женска акција" из Радовиша, уз подршку ЕУ у оквиру програма Ерасмус плус КА152, опште оцене учесника биле су да је циљ испуњен, планиране активности реализоване, а сви тимови оснажени да шире идеју о ненасилној комуникацији. Вратили су се млади представници балканских земаља у своје средине решени да ненасилном комуникацијом граде добре међуљудске односе и да поштују различитости међу народима чију културу прихватају као скуп особина народа који су се вековима борили да сачувају традицију предака и заштите је од спољних утицаја.

ЗНАЧАЈНО ИСКУСТВО ЗА МЛАДЕ

Након десетодневног боравка на размени у Великој Плани средњошколци из Хрватске, Северне Македоније и Србије се враћају кући

Размена младих из Хватске, Србије и Северне Македоније на пројектним активностима "Научимо жирафећи језик! Ненасилном комуникацијом до мирног решавања сукоба" који реализује УГ „Свет речи“ са партнерским организацијама, Удругом "Пројект грађанске демократске иницијативе ПГДИ" из Белог Манастира и НВО "Женска акција" из Радовиша, уз подршку ЕУ у оквиру програма Ерасмус плус КА152, за 36 – учесника из ових земаља представља значајно искуство и велики подстицај за неговање ненасилне комуникације у међуљудским односима. Њихови професори кажу да одлазе богатији за нова сазнања, оплемењени новим пријатељствима и оснажени да изражавају, без бојазни да неће бити схваћени, своје ставове и мишљења. Након перформанса, који су извели пред публиком два дана пре одласка, показали су речима и делом, у форми „форум театра“, порукама и сценским кретњама шта желе, шта им смета, шта очејкују од себе и других.

… СУТРА СВЕ ЈЕ БИЛО КАО ДА СЕ ДУГО ЗНАМО

Млади са простора Балкана на размени у Великој Плани одлазе после десетодневног дружења задовољни, испуњени и богатији за нова пријатељства

На почетку је све било чудно и помало утегнуто. Већ сутрадан после упознавања и неколико радионица сви смо се скапирали и повезали. Непосредније смо комуницирали и дружили се међусобно као да се годинама знамо. Све је било као у песми Ђорђа Балашевића „Опрости ми, Катрин“. Верујем ће се неко од нас запитати „можда нисам био фин“ и изговорити остатак текста, али оно што свима остаје као главни утисак је чињеница да је сутрадан све било као да се дуго знамо – поручили су на крају дружења млади, а стихова се присетио Андрија Дрљача.

СВИ ИСТИ А РАЗЛИЧИТИ...

Окупљање младих из бивших југословенских република Хрватске, Србије и Македоније догађај је који улепшава њихову младост и одрастање

Млади из Хрватске, Србије и Северне Македоније приводе крају десетодневне активности на размени у оквиру пројекта "Научимо жирафећи језик! Ненасилном комуникацијом до мирног решавања сукоба" који реализује УГ „Свет речи“ са партнерским организацијама, Удругом "Пројект грађанске демократске иницијативе ПГДИ" из Белог Манастира и НВО "Женска акција" из Радовиша, уз подршку ЕУ у оквиру програма Ерасмус плус КА152. За 36 - оро учесника пројекта боравак у Великој Плани биће вредно искуство и трајно сећање обогаћено новим пријатељствима.

НАЈЛЕПШЕ У ХРВАТСКОЈ

Интеркултурално вече посвећено учесницима из барањског округа који су на размени младих са простора Балкана представили своју земљу

Република Хрватска унитарна је парламентарна република на раскршћу средње и југоисточне Европе, са излазом на Јадранско море. Загреб, главни град бивше југословенске републике, заједно са још двадесет жупанија има близу четири  милиона становника. Чланица је ЕУ и Еврозоне у којој је туризам један од најзначајнијих извора прихода и осамнаесто  туристичко одредиште на свету по популарности. Шест градова у Хрватској са богатим културним наслеђем и древним грађевинама које привлаче посетиоце из свих крајева света налазе се на листи УНЕСКО-ве светске баштине: Пореч, Задар, Шибеник, Трогир, Сплит и Дубровник. Хрватска има и осам националних паркова: Бриони, Корнати, Крка, Мљет, Пакленица, Плитвичка језера, Рисњак и Северни Велебит. О овим дестинацијама и другим лепотама своје земље говорили су на интеркултуралној вечери млади из Белог Манастира. 

Страна 1 од 49

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec April 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30

Ускоро

Nema događaja