ЂУРА ЈАКШИЋ ИЗ ЂАЧКОГ УГЛА

Перформанс ученика другог разреда Гимназије Велика Плана посвећен најизразитијем представнику српског романтизма

Књижевно вече "Ђура Јакшић из нашег угла" осмислили су гимназијалци и гимназијалке, чланови "Света речи" уз подршку менторке Јелене Златкове. Програм је инспирисан животом и делом једног од највећих песника и сликара српског романтизма, одбаченог и неприхваћеног боема који је непролазним песмама оставио дубок траг у српској књижевности друге половине 19. века.

Још једном су вредни и талентовани ђаци професорке Јелене Златкове у овој школској години показали како се корисно троши време и озбиљно приступа обавезама за које не следи оцена али се зато шире видици и лакше проналазе путеви који воде ка ширем образовању. Књижевно вече претворено у перформанс посвећен Ђури Јакшићу био је први наступ пред публиком за већину учесника програма. Те вечери озбиљно су се  потрудили  да испричлају причу о песнику и сликару: Софија Рајић, Димитрије Пешић, Александра Стокић, Милица Ђокић, Даница Ристић, Маријана Павловић, Владимир Радивојервић, Дамјан Станковић, Сара Лазовић, Вук Раденковић, Марија Илић и Андрија Стојиљковић, ученици 2/2 и 2/3 разреда Гимназије у Великој Плани. Да све буде дотерано, уређено и визуелно ефектно помогли су менторка Јелона Златкова, глумци АП „Масука“ Зоран Митић и Марко Пантовић, док се за костиме побринула Ана Симовић, уредница Културног програма ЦЗК „Масука“. Да скадарлијски амбијент буде налик  месту где је Ђура провео највећи део живота и најчешће тражио инспирацију за песме и слике, допринели су чланови оркестра „Театар плус“.  

dj

Млади су сами осмислили концепцију, писали текст и драматизовали радњу која је верно пренела најзначајније делове живота омиљеног српског песника. Александра Стокић и Андрија Стојиљковић су као водитељи у свом импровизованом студију угостили песника Ђуру Јакшића (Димитрија Пешића) који им је причао о свом животу. Дамјан Станковић је као Ђура сликар за штафелајем провео највећи део представе сликајући девојку у плавом, Сару Лазовић, стихове су говорили Софија Рајић и Дамјан Станковић, док су значајне улоге у драматизацији „Јелисавете, кнегиње црногорске“ имали Маријана Павловић и Андрија Стоиљковић.

DSC 0488

DSC 0493

Подсетили су даровити ученици окупљену публику да је Ђура Јакшић био свестран уметник и велики родољуб, остварени песник, приповедач, драмски писац и сликар, притом боем широких погледа и меке душе. Свакодневни стваралачки живот пун брига и искушења, великих личних борби и прегањања са властима због политичких опредељења одвијао се у боемском амбијенту скадарлијских кафана „Три шешира“ и „Два јелена“, због чега је позоришна боемска атмосфера била појачана коцкастим столњацима на столовима за којима су седели родитељи, професори, пријатељи актера драме о Јакшићу. Духовито и сатирично, онако како је писао и живео Јакшић, млади су пренели живот овог даровитог, образованог и надасве родољубивог песника који се трудио да током свог стваралачког века за собом остави дела непролазне вредности у оба жанра културног стваралаштва – књижевности и сликарству.

Вратили су нас наратори, рецитатори и остали учесници овог необичног перформанса у школско доба када смо сви у било које доба и у ма којој прилици наизуст морали знати незаборавне стихове „Отаџбине“ .

...И овај камен земље Србије, што, претећ' сунцу, дере кроз облак“ стихови су који су нам сугерисали да се научено у младости провлачи кроз цео живот. Водећи нас кроз програм млади су нам освежили знање подсећањем на чињеницу да је најистакнутији песник српског романтизма стално живео у оскудици и тешко издржавао своју бројну породицу селећи се из места у место, с посла на нове дужности. „Притиснут породичним обавезама и дуговима, склон боемији, болестан, Ђура Јакшић се потуцао кроз живот. Разочаран у људе и живот, налазио је утеху у уметничком стварању, песничком и сликарском. Био је нежан, искрен друг и болећив отац, али у мрачним расположењима раздражљив и једак. Његова болна и плаховита лирика веран је израз његове интимне личности, трагичне и боемске.“

DSC 0408

Кроз питања водитеља и одговоре песника, потпомогнути стиховима и староградским песмама, гимназијалци су уверљиво и јасно предочили публици зашто се Ђура Јакшић сматра једним од најзначајнијих српских песника, приповедача, сатиричара, драмских писаца и сликара 19. века. Казивањем познатих стихова и драмским приказима неких његових прозних дела у овом необичном и маштовитом програму млади су показали зашто је стваралаштво Ђуре Јакшића незаобилазан део уџбеника и лектира у школским програмима основаца и средњошколаца.

„Два песника, Јакшић и Змај, које обично стављамо једног крај другогога, почели су да певају готово истовремено. Другујући почетком педесетих година у Бечу, као млади романтичари, они су се истовремено одушевљавали Петефијем. Када су се растали почело је Јакшићево лутање. У родној Српској Црњи (1832 – 1878) вређало га је неразумевање мештана за његово сликарство. Из ње ће кренути у Минхен, а после у Кикинду, одакле ће такође, незадовољан и несхваћен, прећи у Београд, да би из њега пешице, у опанцима, пошао у забачена села у околини Ртња, у Подгорац и Сумраковац, у којима ће кратко време бити учитељ. Али ни тамо не може да се скраси... Смрт га је задесила на положају коректора Државне штампарије у Београду. Њему у спомен Змај је испевао једну од својих најлепших песама „Светли гробови“.

Кафана је била његово природно окружење у коме је добијао стваралачку инспирацију, у амбијенту Скадарске улице где је једно време нашао смирај у свом бурном животу, изазивао је дивљење и аплаузе веселих гостију и боемских дружбеника... Било је и нежељених ситуација у истом окружењу кафанске надахнуте атмосфере када је побуђивао бес власти чијој се сировости и лакомости ругао, оригинално и сатирично у стиху и прози.

DSC 0479

Ти детаљи биографије обележили су његов карактер, његову личност и целокупну заоставштину која годинама после његове смрти побуђује пажњу свих нових генерација ђака и уметника. Управо ти детаљи били су јасно акцентовани у перформансу указујући пажњу публици на то да су млади сагледали све аспекте живота и стваралаштва великог песника и да ни један значајан моменат није остао у сенци обиља података којима су располагали.

- Значај ученичких активности огледа се не само у снази њихове воље да издвоје време посвећујући раду на перформансу него и томе што су показали кретивност, оригиналности и стваралачки дух. Нису добили готов текст који ће интерпретирати, нити концепцију режије. Сами су се побринули за визуелне ефекте и појаве на сцени чиме су доказали да корисно трошење слободног времена доприноси менталном здрављу адолесцената зашта се више од деценије боримо у „Свету речи“ на разним пројектима – рекла је професорка Златкова, упућујући похвале и честитке ђацима који су дали допринос да књижевно вече посвећено Ђури Јакшићу буде успешно.

DSC 0470

- Показали су велики ентузијазам и жељу да у датим околностима промовишу своју школу и пошаљу поруку да постоје млади људи у нашој средини који представљају значајан ресурс на који друштво може да рачуна у будућности када буду као остварени људи способни да стварају и граде боље окружење за све нас – поручила је професорка Златкова.

DSC 0453

Учесница у програму, Маријана Павловић, кнегиња Јелисавета на сцени, истакла је да је рад на перформансу био вишеструко значајан и користан за све учеснике.

- Уживали смо, учили и радовали се заједно резултатима нашег рада, допуњавали се и чинили складан тим који се својски и од срца потрудио да наше појављивање пред публиком буде успешно и пропорционално труду који смо уложили да све протекне како смо замислили.

Софија Рајић је желела да изражајним казивањем песама Ђуре Јакшића истакне значај његовог дела, али и да сразмерно очекивањима да доприносе заједничком ангажовању да књижевно вече буде за све учеснике програма незаборавни догађај који ће им дати снагу да са више жара, боље припремљени и уиграни реализују нови сценски приказ живота и дела писаца из школског програма радећи на новим пројектима.

За Андрију Стојиљковића најважније је било да се идеја претварања позорнице у амбијент кафане реализује тако да се сликовитије и живописније представи стваралаштво Ђуре Јакшића који је овој малој групи ђака постао омиљени песник чији ће их стихови пратити кроз нове животне победе и изазове. Девојка у плавом, Сара Лазовић, успела је без и једне изговорене речи у представи, позирајући сликару у очаравајућем костиму да освоји симпатије публике и буде један од најзапаженијих ликова у представи.

DSC 0451

Млади су још једном окупљени у секцији „Свет речи“ показали да речи налазе пут до читалаца, да књига није само предмет на полицама библиотека и да увек има своју публику која јој се радо враћа и обраћа. То и јесте један од циљева свих књижевних вечери које припремају из године у годину активисти „Света речи“ заједно са својом професорком књижевности Јеленом Злаковом. Због тога се овакви догађаји организују увек у прелепој сали библиотеке "Радоје Домановић" чији запослени деле радост са младима због њиховог ангажовања на популаризацији књиге и радо им помажу да њихово књижевно вече буде прави уметнички доживљај за све учеснике и публику. 

 

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Septembar 2023 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 35 1 2 3
week 36 4 5 6 7 8 9 10
week 37 11 12 13 14 15 16 17
week 38 18 19 20 21 22 23 24
week 39 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja