ОНА ТО РАДИ ДРУГАЧИЈЕ

МЛАДИ И УСПЕШНИ

Костимограф, предавач, примењени уметник, мајстор за лутке

Адријана Симовић, костимограф из Београда, рођена у Великој Плани, једна је од оних талентованих младих уметника који су успели да се остваре као уметници изван места рођења. Умећем, стилом, талентом за боје и цртање издвајала се од осталих још у најранијем периоду живота. Неодољива чупавица са крупним очима, увек другачија од већине, била је спремна на несташлуке и изазове, експерименте и скретање пажње на себе изгледом, ватрометом боја и неодољово шарментним стилом ношења и показивања свега што носи у себи и на себи. Изгледа баш онако како се замишља уметник, модни креатор, дизајнер... Препознатљиво и оригинално, другаћије и особено. Привлачи пажњу, буди интересовање, голица машту. Као гост уметник на сазиву „Ликовне колоније Покајница“ оставила је део себе, сентиментално и реално. Воли сликарство и свој позив, зато је успешно спојила ове две уметности на платну које је оставила органозаторима престижне ликовне колоније као резултат учешћа. Осећала се почаствовано и одговорно. Као примењени уметник лако се снашла у улози уметника сликара.adrijanaaa

- Занимљиво је радити на колонији. За мене је то било ново искуство, први пут сам се нашла у атељеу на отвореном, радила са учесницима ондашњег сазива колоније и пожелела да оставим свом родном месту нешто што ће представљати у извесном смислу мој однос према уметности. Била сам пуна ишчекивања и знатижеље како ће све то изгледати и добила баш оно што сам очекивала. Незабораван доживљај и ново искуство. Научила нешто ново и прилагодила се нечему што би ми могло донети промене у мом ликовном изразу. Носим нове идеје пуна елана да своји замисли реализукем кроз рад са тканинама и рециклажним материјалима са којима радим – каже млада уметница која егзотичним изгледом и аутентичном одећом скреће пажњу на себе свуда и на сваком месту фгде се појави и са собом остави чаролију боја на платну. Са широким осмехом инсистира на имену Адријана, уз сугестију за лакше памћење Лима, зато што се често њен идентитет из личне карте претвори у име овог поднебља – Андријана, па јој све то мало засмета и скрене пажњу на то да је стварно особена и по много чему посебна не само изгледом и делима која ствара, него и именом.

Адријана је костимограф зато је фундусу Ликовне колоније „покајница“ оставила управо оно што се од ње очекивало - нешто са пуно боја, ведро и оригинално. Дало је овој институцији нешто што је другачије, досада невиђено од уметника који су пре ње радили зато што је ретко ко био изван свере сликарства, вајарства и ликовног израза који се учи на катедрама академија ликовне уметности, а не примењене.

- Било ми је важно да то буде нешто што ће негде показати неки костим, део одеће, мене саму. Таква је била инспирација у том тренутку, то ме је заокупило о водило до краја мог учешћа на колонији. Било је дивно и неочекивано, радовала сам се што сам ту, некако међу својима, а опет са људима из различитих крајева Србије и земаља у окружењу. Упркос тој различитости постигли смо јединство духа и били окупирани стваралачким императивом што нам није одузело слопбоду да се дружимо, стварамо нова пријатељства, утичемо у креативном смислу једни на друге. Одувек сам волела сликарство. Завршила сам средњу уметничку школу у Нишу и тамо сам научила све што ме је касније определило за животни позив. Мислим да је то био прави избор за мене. Ни данас не бих пожелела нешто друго – прича уверљиво, без застајкивања млада уметница.asrijanna

- Сликарство ми није страно, сликам сваке године за себе, волим да радим и велика платна, нисам само заокупљена костимима и модом – каже увек ведра и насмејана, сваког тренутка спремна за нова искуства и нове изазове.

- Радим доста као асистент колегиници Јелени Стокић која је пуно ангажована у Београду и много учим од ње. Радим и своје представе. Пре неколико година смо урадили комплетну припрему костима за други део филма Зона Замфирова. То је било изванредно искуство. Срећна сам због тога. Давно сам, на почетку каријере, две - три представе радила и овде у Плани – сећа се својих почетака и првих позоришних искустава Адријана, окренута ка новим изазовима, нестрпљиво их прижељкује и нада се још значајнијим ангажманима.    

Необично лепа, уочљива у мору сличних по изгледу и талетну, нестрпљива да се на новим пројектима искаже и покаже, сматра да је лепота оно што носимо у себи и чиме зрачимо. Да поседујемо оно што нам је природа даривала и што смо успели да сачувамо код себе, истакнемо га и потрудимо се да буде уочљиво и шармантно, чак иако нам је нос помало крив, чело истакнуто, уста већа него што би требало.

- Сан ми је да урадим једну модну линију, приредним ревију и опробам се као модни креатор. Могла бих да заокружим причу, имам идеју, али је бављење модом прескупо и напорно. Морам да ангажујем много људи, да оформим тим. Лако ми је да као дизајнер осмишљавам костим, али ту моју идеју други људи морају да реализују и претворе је у готов производ. Да би све функционисало како треба мора више нас да учествује. Покушаћу да мисао која ме заокупља реализујем најпре за себе, као пробну серију, ако се допадне другима, зашто да не – прича горљиво као да овог тренутка црта неки женски лик из представе коју ће кроз време носити њени костими.

- Има пуно лепих девојака око нас. Знају да се обуку, имају укуса и допада ми се оно што носе. Није фама да су Српкиње лепе и атрактивне, оне су природно лепе и знају да истакну најлепше што имају на себи. Није им потребна модерна и скупа одећа да би биле примећене – каже кроз осмех и истиче да је модна лудост тренутно нешто што нема никаву уметничку нити употребну вредност.

- Кад су модни тренд биле крзнене папуче није ми било јасно чему служе, ко се заносио идејом да то може да буде лепо... Одвратне су биле. Такве ствари кратко трају и прођу као ветар поред вас, не дотакну вас и не оставе ни мало чержње да их имате.adrijannnna

Када крене прича о моди Адријана може да одржи предавање које ће трајати дуже од једног школског часа. Можда и дуже од неког модног хита који ће трајати онолико колико и вреди.

- Углавном се враћа мода кратких мајци, и тих фамозних крзнених папуча. Носе се доста цветни дезени, пастелни тонови. Рукави су у фалтама, панталоне никад не излазе из моде само се мења дужина и ширина ногавица, наравно сукње су обавезне у гардероберу сваке жене. Женама, неоспорно - тврди с разлогом Адријана - најлепше стоје неке романтичне ствари.

- Ја, пак, највише волим аутентичне комаде гардеробе. Више ме интересује висока мода него класичан стил. Види се и по мом одевању, необично, шарено, ведро... Са модом, ако имаш идеју, може да се игра у бесконачност. Да се направи нешто занимљиво и забавно, нешто сасвим ново, неуобичајено и до сада невиђено. Волим кад ме неко изненади неком новом идејом.

А када се посматра шаренило стилова, када на младим девојкама одећа делује непримерено и бизарно, разлог лежи у једноличности и недостатку маште.

- Девојке греше у избору материјала. У томе не знају да се снађу. Носе синтетику и неке тканине које не иду једна уз другу. Требало би да изгледају у складу са својим годинама, не треба да журе нигде, да не изгледају као америчке ријалити звезде, него да буду аутентичне.

А колико одећа чини човека и колико одабиром одеће остављамо утисак на друге, одговор је у складу са животним стилом.

- Костим - одећа чини човека на први поглед, бар ја тако мислим, али не мора да га одређује. Све зависи од особе. Колико је креативна, колико има стила да се обуче, не само да задовољи основну потребу - чисто и складно. Некоме стоје једноставне ствари, неко пак воли да се потруди око одеће и да покаже себе у неком другачијем светлу, све је то индивидуална ствар – каже костомограф Адријана Симовић, оригинална, занимљива и маштовита, као све успешне уметнице које и одећом скраћу пажњу на себе.adrijannaa

Адријана није престала да се игра. Прави оригиналне лутке од рециклираних материјала, занимљиве и живописне. Као да ће сваког часа излетети пред публику, засмејати децу и испричати им неку занимљиву причу. И оне имају своју причу, препознају се по одећи, костимима, симобилома које им креира уметница. Зато су пожељне као украс у соби сањалица, поклон девојчицама, драги пријатељи са којима ће се у самоћи поделити шољица кафе и разменити утисци у смирај дана. И то је Адријана - костимограф, предавач, примењени уметник, мајстор за лутке... Све у једном. 

BanerSufinansiranja 2

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja