ОЧАРАЛА ИХ СВЕТЛОСТ ПОЗОРНИЦЕ

Милица и Милена Стојиљковић, успешне младе уметнице на виолини и виоли

МЛАДИ И УСПЕШНИ

Сестре близнакиње све раде заједно од рођења. Бог није штедео кад им је доласком на свет поклонио све што им је потребно да буду успешне – таленат, упорност, истрајност и марљивост. Пењу се степеницама ка светлости светских позорница корак по корак, без застајкивања окренуте ка будућности која обећава остварење снова...

Милица од раног детињства наступа на концертима школе и у најзначајнијим концертним дворанама, а за кратко време је освојила неколико награда на националним и међународним такмичењима у нашој земљи и у иностранству. Сарађивала је са Романом Симовићем, а у лето 2015. и са Густавом Дудамелом. Такође је свирала и у Монте Карлу пред 800 људи и члановима Краљевске породице Монака.

Пратила је и многе познате солисте. Школовање је, после Србије, наставила у Немачкој, у Хамбургу, код Kристофа Шикеданца. Године 2023. постаје професор у "Musikschule Krol". Сличну биографију бележи њено друго ја – сестра Милена, чије је изражајно средство виола.

Пред дипломски испит на завршној години у Школи за музичке таленте у Ћуприји, сестре близнакиње, Милица и Милена Стојиљковић, обрадовале су концертом у Дому омладине своју публику у Великој Плани. За Милену је ово био први наступ пред својима, за Милицу други. Школовање су наставиле на престижном факултету за гудаче у Бечу, дипломирале и наставиле да граде каријеру као предавачи и солисткиње.

При крај завршне године у Школи за музичке таленте у Ћуприји Милица Стојиљковић, талентована виоилинисткиња са многобројним наступима по земљи и Европи први пут је наступила пред својм, великоплањанском публиком. Био је то за њу и њене суграђане, породицу и пријатеље, незабораван догађај. Од првог разреда припремала се за овај тренутак. Искористила је на најбољи начин прилику да покаже колико је напредовала за деценију непрекидног рада и вежбања у специфичним условима какве нуди једна од најпознатијих европских школа за гудаче. Тада је није пратила сестра близнакиња, Милена Стојиљковић, која је своју шансу дочекала годину дана касније. Имале су солистичке наступе, а на крају концерта заједно, у дуетском наступу виолина и виола, извеле су сопствену композицију на коју су посебно поносне зато шо су је саме креирале и припремиле за извођење, а још срећније зато што су је посветиле својој мами Тијани за коју кажу да је њихов анђео чувар.milica milenaiii

- Била је то завршна, турбулентна година за нас. Припремале смо се за дипломски испит, истовремено за пријемни на факултету. Одлучиле смо се за Беч. На том приватном факултету нашле смо добре професоре, што је пресудило приликом избора, и што је најважније била је то могућност да будемо заједно. После мастера Милена је пожелела Берлин, ја Лондон, али идемо редом.

Дочекане и испраћене аплаузом, са букетима цвећа и сликањем као праве велике и успешне уметнице, срећне и поносне што су се својим суграђанима представиле у најбољем светлу, главно узбуђење остављају за догађаје који следе. Помешала се тада радост и туга због завршетка школовања, брига и неспокој због оног што следи и што их чека у наставку школовања. Нису ни знале да ће и овај део пута савладати без великих искушења, онако као су навикнуте – вредно и радно, да би на крају било успешно.

Близнакиње се у животу и каријери у сваком погледу допуњују. Раде исте, или сличне ствари, бодре једна другу, не допуштају да било која поклекне и одустане, да не да све од себе и буде задовољна. Храбре и одлучне, лепе и паметне, истрајне и знатижељене... Поседују квалитете неопходне за успех, када таленту придодају рад и жељу за успехом, ништа их не може зауставити.

-Неизмерно смо захвалне мами која је наш анђео чувар. Имамо потребу да јој се на наступима захвалимо за сву љубав коју нам пружа и одрицања због нашег неуобичајеног животног пута. Било јој је тешко када смо се са седам година одвојиле од ње, па ипак је пристала да рано одемо, да бисмо реализовале сан, да свирамо и будемо успешне.sestre

Причају сестре наизменично, једна па друга, понекад у дуету, као кад свирају, скоро да је немогуће одвојити која је шта рекла.

Смеју се широким осмехом, како приличи девојкама пред којима је лепа будућност, блистава каријера коју најављују досадашњи успешни наступи, награде и признања, изнад свега стечено знање и вештина неопходна сваком будућем виртуозу, а оне то од себе с разлогом очекују. Срећне, задовољне, сигурне у себе, непоколебљиве и одлучне, јасних циљева и намера гледају у будућност која им је одшкринула врата успеха.

- Себе видимо више као чланице оркестра него професорке, али није искључено једног дана. Видећемо. Маштамо о концертним дворанама, солистичким наступима. За то смо се припремале једанаест година у школи у Ћуприји – рекла је једном приликом Милица, па ипак постала професорка.

Девојке које ће у будућности увек са собом носити на свим наступима широм света делић завичаја и Велике Плане имале су увек подршку средине одакле су кренуле. Током школовања примале су стипендију општине за надарене ученике. Кажу да им је много значила током школовања, а они који су је доделили знали су да заслужена и оправдана, усмерена у будућност која обећава, никад довољна нити права мера за све оне који доприносе да се дичи општина децом која проносе славу малог града из ког одлазе у свет.  

- Новац смо користиле за инструменте, да купујемо оно најпотребније и да маму ослободимо тог дела трошка. Трудићемо се да је пустимо да живи и узвратимо тако што ћемо остварњем својих снова теализовати њену највећу жељу да нас види срећне и задовољне - обећавају пуне младалачког заноса.

И оствариле су то што су увек говориле. Сада им следи само надоградња и нови путеви успеха. Чека их њихова публика да поново, као праве велике девојке, успешне уметнице поново наступе у свом граду.

- Око нас су сви нама драги људи, породица, најближа родбина, другови из детињства, пријатељи и комшије. Много је оних које не познајемо, али осећемо да нам и они шаљу подршку и радују се нашем успеху. Велика је част показати људима из своје средине да нису без разлога веровали у вас. Немамо прилике да често свирамо у свом граду и да им се на тај начин захвалимо што нам шаљу позитивну енергију и подржавају нас. Кад се тако нешто деси изузетно је леп осећај поклонити се са сцене и музиком им рећи хвала што су ту због вас.

За Милицу највећи успех у досадашњој каријери представљају прва велика путовања.milica

- Имала сам среће да наступам са великим оркестром у скандинавским земљама. На наступима сам доживела Данску, Шведску и Финску као земље које одишу топлином, у којима се уметнички дар изузетно поштује. Изненада сам добила позив и отишла да свирам, све ми је било плаћено. Била сам сама, Милена није била са мном. После тога је уследио позив за наступ у Чикагу заједно. Било је фантастично, неописиво, чаробно у сваком погледу - прича Милица, нема дилеме. Допуњује Милена.

- Први пут у Америци и онда схватите зашто смо се толико година одрицале свега, затворене у једној просторији вежбале, остављале иза себе све изазове из спољњег света. Кад се нађеш у ситуацији као ми у Чикагу, схватиш чему толико одрицања и да је то награда за сав труд и мучење током школовања. Америка је феноменална.

Милица каже за сестру близнакињу, њену другу половину, да је смирена када је она напета и агресивна пред наступ. То јој много помаже да се сабере и концентрише пред излазак на сцену. Понекад је обрнута ситуација, измене улоге па Милена у загрљају сестре нађе утеху. Углавном се у свему допуњују.

- Све радимо заједно, када се Милена определила за други инструмент тешко ми је пало, али сам временом схватила да је то њен избор и да има права на то ако може боље да искаже себе на виоли. Схватила сам да ипак можемо да наступамо заједно - каже Милица, док Милена оправдава своје дистанцирање од виолине потребом да пронађе себе.

- Прешла сам да видим себе у другој улози, сматрам да виола боља и на прави начин осликава мене и мој карактер. Кроз музику, без иједне речи, користим сваку прилику да покажем да сам то ја.

Иако су им се путеви тада наизглед померили ка правцима који их воде на различите стране света већ на концерту пред својима показале су да се различиутости привлаче. Концерт су девојке завршиле заједничким наступом - композицијом за виолину и виолу коју су саме прилагодиле за извођење.

- Случајно смо дошле на идеју да направимо тако нешто и испоставило се да се ова ствар многима свидела. Гледала је Милена један филм, фасцинирала је музика коју изводи симфонијски оркестар, а трагове фасцинације пренела у наше музичко дело. Рекла је тада да би много волела да ову ствар свирамо заједно на два инструмента. Није ми било јасно како мисли да цео симфонијски оркестар првебаци на наша два мала инструмента, седеле смо данима и смишљале како да то изведемо. Цео летњи распуст смо писале и исправљале, кад смо завршиле и помислиле да је то што смо направиле добро и да мора неко да чује, свирале смо нашем највернијем критичару - мами. Кад се она расплакала од среће схватиле смо да је ово ипак мамина композиција. Написана због ње и да све што радимо радимо због ње – објаснила је тада како је настало њихово прво ауторска дело старија близнакиња Милица, или можда који минут млађа Милена. Све једно је. Ионако све раде заједно о допуњују једна другу успесима и инспирацијама. Подршка су и подстрек једна другој да наставе и као одрасле, офоирмљене уметнице којима тек следе искушења и препреке које ће савладавати заједно и одвојено... Успех би био и то што су биле одабране да похађају и заврше Школа за музичке таленте у Ћуприји, пример су дечацима и девојчицама који имају сличне жеље. Њихов даљи пут потврда је да се понекад остварују снмови и кад се сања отворених очију.

БИОГРАФИЈА ПУНА НАГРАДА

Милица и Милена Стојиљковић, сестре близнакиње, рођене су 2000. године, са седам година почињу да свирају виолину у Школи за музичке таленте у Ћуприји, у класи професора Драгутина Младеновића. Од почетка школовања почињу да наступају на концертима школе: у Галерији Коларчеве здужбине, на Факултету музичке умености у Београду, Галерији САНУ, Народном позоришту.

Као солиста Милица je наступаla са Романом Симовићем уз пратњу школског оркестра, у СКЦ-у, са оркестром Норден наступала je са диригентном Густавом Дудамелом по скандинавским земљама. У Монте Карлу свирала је пред 800 људи, међу којима су били чланови краљевске породице Монака.Током школовања млада виолинисткиња пред којом је будућност освојила је бројне награде на националним и међународним такмичењима.

Милена виолу почиње да свира 2012. године. Са школским оркестром наступала је 2016. године на затварању Бемуса са солистима Романом и Миленом Симовић. Освојила је многобројне награде на републичким и интернационалним такмичењима. . Школовање су, после Србије, наставиле у Немачкој, у Хамбургу, код Kристофа Шикеданца. Године 2023. Милица постаје професор у "Musikschule Krol". Сличну биографију бележи њено друго ја – сестра Милена, чије је изражајно средство виола.

ШКОЛА ЗА ТАЛЕНТЕ

Школа за музичке таленте у Ћуприји јединствена је у земљи. Током десетогодишњег школовања чланови ове велике музичке породице живе у условима интернатског смештаја и савлађују интензиван програм музичке и општеобразовне наставе. По сличном концепту раде само још две педагошке установе на свету: Централна музичка школа у Москви и Школа "Јехуди Мењухин" у Лондону. Школу тренутно похађа 80 ученика из разних градова Србије и региона. Школа је гудачког смера, повезана стручном сарадњом са Факултетом музичких уметности у Београду. Постоји већ 50 године. Позната је по својим резултатима и прослављеним бившим ученицима. Изнедрила је преко 200 ђака, младих музичара, који су своје школовање наставили на факултетима у земљи и иностранству. Школа за музичке таленте поред своје образовно-васпитне улоге има веома богату концертну делатост широм наше земље и у иностранству. Такође, ученици школе освајају бројне награде на различитим такмичењима у земљи и свету.BanerSufinansiranja 2

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja