ВИНСКА ПРИЧА СА УКУСOМ ЉУБАВИ

Тијана Радовановић наставља породичну традицију производње врхунских вина у Крњеву

МЛАДИ И УСПЕШНИ

На тврдњу Бенџамина Френклина да је „вино вечан доказ да нас Бог воли и да жели да нас види срећне” по природи ствари надовезује се још једна мудрост о божанском пићу, вечној теми романтичара који од настанка човека до данас у вину траже инспирацију и дарују му бесмртне стихове.

„Откако се небом сјајни месец креће ни'ко није видео благодети веће од вина! И чудим се, зашто продају га, кад од вина ништа боље купити неће!?“ Можда се баш у овој Хајјамовој оди вину крије истина због чега сви они који производе вина радије овај божји дар природе поклањају пријатељима него што га испраћају на тржиште. Енолог, винар и виноградар Миодраг Мија Радовановић, сву своју љубав и зање према вину и грожђу пренео је на ћерку Тијану и допринео да наследница „Подрума Радовановић“ буде достојна улоге која јој је припала рођењем усред Шумадије, баш у овој породици. Одрасла међу чокотима винове лозе на брду изнад крњевачког потеза Рача баре, шта би могла да буде друго до чуварка традиције, права наследница винског царства где би се могао снимати наставак „Француског пољупца“ на српски начин.

Захваљујући свим атрибутима које мора да поседује вино да би било врхунско, искуству предака у комбинацији са новим техноплогијама, „Подрум Радовановић“ се позиционирао на енолошкој мапи Србије као стамена кота на путевима вина. Вековна традиција виноградарства у Србији оцртала је на мапи наше земље крњевачки потез Баре као идеалну дестинацију у потрази за добрим вином. Трасираним путевима који су довели до крњевачког подрума креће се без спотицања Тијана Радовановић. Уз дегустацију вина, разговор са стручњацима који знају да узгоје квалитетно грожђе и претворе га у још боље вино, обилазак овом подруму и њиховом виногрју налик је посети било којој светски признатој винарији. Из свега што поглед обухвати и чула осете, научи се у трену шта значи посвећеност нечему, пажња и поштовање традиције, љубав према грожђу и вину.VINOGRADDD

Тијана с посебном пажњом и великим пијететом говори о традицији и поштовању предака, тој исконској потреби човека да настави тамо где су му прародитељи поставили темеље огњишта. Она жели да дедовина живи, да настави путем којим иде отац стручњак за вина, да произведе вино које ће носити њен печат, задржи квалитет бренда и бити доказ да је способна да управља винаријом како би то њен отац желео.

- Све ово што ја данас настављам иницирали су бака и дека. Били су дуго у Француској, када је тата после факултета и рада као енолог у „Навипу“ одлучио да сам покрене сопствену винарију имао је подршку од њих. Сам својом платом није могао готово ништа. Ја сам одрасла у виноградима. Сећам се свега, свих берби... Наш први виноград је био са ризлингом и то је било јако мало, само два хектара. У јесен, у време бербе, пошто је тата звао пријатеље да му помогну, стално сам трчала кроз редове и била уз њих, то су ми најлепша сећања на период одрастања – присећа се свог детињства девојка којој су виноград и вино били суђени.

- Све је кренуло из бакине и декине куће и дворишта. Подрум је био мали, тако се и звао, „Мали подрум Радовановић“, после је прерастау велики и остао „Подрум Радовановић“. Свега је ту било, ручног лепљења етикета по линији, ручног писања бројева на етикетама, много тога занимљивог. Како нам је растао подрум, јављале су се идеје које су допринеле да поред квалитета негујемо култ уметности и подстичемо културна догађања – каже Тијана због чега нам је јасно зашто њихова вина имају укус уметности.MIJAJAJ

PETER HH

У славу књизи и читању више од деценије барик вина у који стаје 225 литара најбољег Радовановићевог божанског пића, постаје власништво књижевника који су својим животним делом завредили да годину дана дижу чаше вина непролазне вредности ради уживања и подстицаја писању. Част да добију јединствену награду за сваку написану реч, макар не била усмерена у славу вина и Бахуса, имали су: најпре Љубомир Симовић, потом и Душан Ковачевић, Драган Великић, Вида Огњеновић, Радован Бели Марковић... Бачва са Хандкеовим поптписом, и урамљена кошуља нобеловца трофеји су којима се дичи подрум. Слике академских уметника на зидовима винарије потврда су да уз вина иде стваралаштво и да овде радо свраћају по инспирацију и уживање у божанском пићу сликари. Неки од њих дали су изглед налепницама за боце које путевима вина иду у свет, заједно са њима наше благо – брендирана вина, глас о сликарима и ствараоцима који Србију чине лепшим местом за живот.

Стварање вина је непрекидна игра између природе и човека, уметничко дело које заједно креирају. Зато се вино може повезати са другим уметностима као инспирација за боље стварање. Повезаност подрума са ствараоцима који за собом остављају књижевна и уметничка дела непролазне вредности потврда су да су Радовановићи добро разумели Бодлера. „ Човек увек треба да буде пијан. Важно је. Али од чега? Вина, од поезије, од врлина, избор је ваш. Али, важно је бити пијан“.

- Винарство је стално трагање. Управо у томе и јесте драж. Сваке године тежимо ка томе да задржимо квалитет који је за нас покретачка сила и да љубитељима вина понудимо нешто ново – нови укус који ће задовољити критеријуме подрума – каже Тијана спремна да настави све добро што је започео њен родитељ. Одрастала је уз амбасадорске бербе које трају скоро колико и подрум.RADOVANNN

Чак и када година није наклоњена грожђу и винарима, одјекује крњевачким брдом жамор берача, разлива се као река вина одјек њихових повика, звецкају маказе, шушти лишће под ногама вредних сакупљача дарова природе. Опуштена атмосфера, добро расположење, познати гости, међу њима најбројнији амбасадори акредитовани у Србији са готово свих страна света и чланови њихових породица. Беру грожђе на традиционалан начин, виноградарским маказама, стављају убране плодове у корпе од прућа, сви са истом жељом и на истом задатку. Што више грожђа, што лепших гроздова одабраних за чувено „амбасадорско вино“ Подрума Радовановић биће више пара од продаје боца на аукцијама за потребе угрожених. Најчешће приход од ових акција иде деци. Једном су двадесетак хиљада евра добили штићеници Центра у Милошевцу, други пут финансирана је изградња обданишта у Мачванском Прњавору, па и обнова обданишта у Медошевцу... Једне године сав приход са ове хуманитарне аукције уплаћен је на рачун основне школе „Вук Караџић“ из Крњева, за градњу дечијег обданишта.

На овај начин, „Подрум Радовановић“ потврђује, не само своју позицију друштвено одговорне фирме, већ и свој високи углед који ужива у дипломатским круговима у нашој земљи. На аукцијама се окупи велики број хуманих људи, међу којима су, уз амбасадоре, врло често пословни људи, представници јавног и културног живота Србије, као и пријатељи винарије „Радовановић“.

- Јако велика одговорност али је и озбиљан посао - радујем се томе и свему што радимо. Жене су тврдоглаве, упорне и истраје и то је један од квалитета који је добар за будућност и успех овог нашег позива. Можда ми је било мало тешко у периоду развоја личности када нисам ни знала чиме желим да се бавим да се одлучим. Иако сам одрасла у виноградима, иако ме то све интересује, опет је била дилема да ли ме баш то толико привлачи да вину посветим цео свој живот. Психологија ме јако занимала али је превагнуо онај део личности када процењујете одговорност према родитељима, значај породичног наслеђа и традиције, пошто је све кренуло од деке и баке који су се трудили целог живота да би све ово било онако како данас јесте. И са мамине стране су дека и бака били пољопривредници. И њихова љубав према природи ме је повукла да се определим за винограде. Уз пуно договора, приче и преиспитивања себе, одлучила сам да упишем Пољопривредни факултет у Земуну – прича Тијана свој део приче која у сваком смислу представља друго поглавље књиге о Подруму Радовановић.

- Имала сам среће да сам се сусрела баш када је требало са предивним људима, стекла пријатеље за цео живот. Сви смо се међусобно бодрили кад нам је понестајало снаге да истрајемо, помагали и подстицали једни друге тако да када су се у трећој и четвртој години појавили стручни предмети било је прелепо дружење и свима нама јасно да смо изабрали оно што ће бити целог живота нешто што смо ми сами. Имали смо праксе на Радмиловцу где је моја љубав према пољопривреди сазрела, а касније када сам видела шта све може да се постигне радом и знањем које се стиче на факултету, било ми је јасно да сам направила прави избор. Све то ми је додатно било предуслов за бољу будућност – проширује Тијана своју још неиспричану причу о винима и искушењеима које пред њу ставља позив који је одабрала за цео живот.TIJANNNA

- Возим трактор, помажем, радим скоро све кад затреба. Сваски посао захтева и мало муке, али када завршите оно што сте планирали, пробате резултате рада, пијете то квалитетно вино, сав напор заборавите за трен. Желим да наставим татиним стопама и кренем да пратим оно што мој отац ради, зашта се труди и залаже целог свог радног века у овом послу. Увек може боље, а овај посао то дозвољава јер је креативан и свако може да се изрази у томе што одабере, у овом случају у винарству. Мени је традиција на првом месту и нешто што је проверено, а то је татино искуство. Много година берби је иза њега, желим да га пратим и да слушам његове савете.

Тијана је већ оставила печат у производњи врхумскох вина. За 25 година рада винарије поштоваоци њихових пића били су почаствовани посебном встом резерве, а за тридесету годишњицу су премијерно представили тридресетицу – резерву која симбиолише три деценије рада.

- Када сте млади и почињете да волите вина определите се са розе, касније када загребете у вински свет привикавате се на мало јачи укус, када пробате бордо или тоскана италинанска вина, схватите колико је црвено вино моћно, које је добро вино и какав карактер има. Сада се укус променио каберне је моје омиљено вино – каже Тијана и одаје утисак доброг познаваоца вина, а када се прочита њен CV буде јасно због чега јој треба веровати. Тијана је и боем у души. Завршила је клавир и соло певање. Радо запева када је прилика, подигне чашу и наздрави – каже - добром вину, добрим људима, добрим пријатељима и свим љубитељима вина...

Тијана зна све, ради све и ништа јој није тешко. Воли оно што ради и у томе ужива. Распоређује машине, људе, вози трактор., представља своја вина на сајмовима, на светским презентацијама. Добро иде уз сав тај свет вина који допуњује и улепшава својим младалачким шармом, ентузијзмом, жељом да напредује.

- Ми смо једна велика породица, овде код нас раде комшије, људи који су нам блиски из околине, сви се трудимо да једнако допринесемо квалитету нашег грожђа и вина. Није лако задржати квалитет. Дошла сам када је подрум позициониран као произвођач врхунских вина, мој отац је знао да направи добро вино, да свака боца буде прича сама за себе. Успео је да буде на тржишту тридесет година... Имамо 50 хектара винограда, проузводимо 350.000 бутељки вина, пласирамо их по земљама региона, освојили смо тржиште Аустралије, Америке, Шведске, Данске. Србија нам ипак остаје примарни циљ.

Грожђе је срце вина, душу му дају винари. Суштина је да се сачува оно што грожђе даје јер природа одређује карактеристике бербе зато се зналци опредељују за ужутак узимајући у обзир све то. Прегршт награда у породици Радовановић доказ су да могу парирати италијанским и француским винима. О признањима се готово и не прича. Саставни су део ове винске приче – старе и нове.

- Ентузијастични смо заједно ми Радовановићи. Једва чекамо да подигнемо виноград, да добијемо грожђе, видимо каво ће бити вино са тог тероара. Микроклима заједно са тероаром утиче на разлике у грожђу, после тога и у вину. Све ручно обрађујемо, а у винограду су ангажоване углавном припаднице лепшег пола. Берба се ради ручно, најбоље је задржати на тај начин квлаитет – размишља гласно девојка чији поглед превазилази редове засађене винове лозе. Машта о новим засадима којима ће се поносити.VINNS

- Жене дуго година раде код нас, имамо наше трактористе, али су жене темељне, уредне, виде сваку ситницу и то је у овом послу јако битно да када сте овде на терену препознате неки симптом... да урадите темељно од резидбе до бербе. Што више имате око да уочите, што темељније урадите, касније ћете имати квалитетније грожђе – каже убеђена да је изрекла истину која се искуством потврђује о додаје - и пуно љубав у свему што се ради. Често кажем тати, остави нешто да и ја купим, направим нови виноград, своје вино...

Труд увек даје резултате на крају, парафразира Ивана оно што је безброј пута чула од својих најмилијих.

- Сваки труд се исплати, некад пре, некад касније, али ћемо свакако увек убирати плодове свога рада. Код вина је то ужутак у чаши коју подижемо у част свега што је човек створио – са широким осмехом и заразном енергијом која плени завршава причу о себи и вину млада наследница винарије Радовановић, Тијана, стручњак за вино и винограде, инжењер пољопривреде пред којом је нови пут вина који креће из Крњева. Коељо би рекао: „Свако вино ваља пробати, нека само пијуцкати, а нека треба попити до краја“. Ово друго важи за врхунска вина Радовановић којима својом љубављу и ангажовањем, младалачким жаром посебан шмек даје Тијана. Зависи од сензибилитета, па и тренутка шта одабрати. Бела, црвена, црна, розе... Сва су врхунска.

Иначе, у српској култури и традицији, вековном трајању народа чија је судбина непрекидно ратовање и освајање слободе, вино као пиће богова има заветну, причесну и исцелитељску моћ. Неизбежно је кад се живот рађа, деца крсте, младићи шаљу у војску, кад се слави, свадбује, умире. Кад у рану јесен муљаче означе почетак бербе и густа миомирисна течност напуни бачве, радост се усели у куће. Вино се пије увек и свуда, у свако доба године и свим приликама. Кад је човек сам и тужан, кад дели радост са неким, кад наздравља и испраћа. И макар у томе не заостајемо за другима у свету. Савремено српско вино вратило је стари углед, парира успешно много познатијим винарским регијама у свету, па сад и ми вино из „Подрума Радовановић“имамо за сваку прилику. Тијанин циљ је да тако буде, још боље и више, док траје њена винска прича која је тек почела.BanerSufinansiranja 2

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Jun 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 22 1 2
week 23 3 4 5 6 7 8 9
week 24 10 11 12 13 14 15 16
week 25 17 18 19 20 21 22 23
week 26 24 25 26 27 28 29 30

Ускоро

Nema događaja