МЛАДИ БАЛКАНА ШАЉУ ПОРУКУ МИРА

Међународна размена младих у оквиру пројекта "Научимо жирафећи језик! Ненасилном комуникацијом до мирног решавања сукоба"

logo unija„Финансирано средствима Европске уније. Изражена становишта представљају искључиво становишта аутора и не одражавају нужно ставове Европске уније. Ни под којим условима се Европска унија ни давалац наменских бесповратних средстава не могу сматрати одговорнима за њихову садржину.“

Средњошколци из Хрватске, Северне Македоније и Србије на међународној размени у Великој Плани уче жирафећи језик и принципе ненасилне комуникације. Нови пројекат УГ „Свет речи“ подржан је из средстава ЕУ, у оквиру програма Еразмус плус, КА152. Партнери на пројекту су Удруга "Пројект грађанске демократске иницијативе ПГДИ" из Белог Манастира и НВО "Женска акција" из Радовиша.

Циљ пројекта је унапређење вештина и знања 36-оро младих из 3 партнерске земље (Србије, Хрватске и Северне Македоније) за припрему перформанса против насиља и аудио-визулених материјала за локалну кампању на тему борбе против вршњачког насиља кроз промоцију техника ненасилне комуникације. Желимо да млади препознају насилне ситуациј и постану сензитивисани за различитости, да науче да дефинишу појмове моћ и опресија, да истражују моћ кроз театар слика/Статуа. Кроз технику Форум театра и део који се назива “форумовање”, млади ће пробати да реше проблеме приказане у сценама и на тај начин се оснаже за реалност – рекла је идејни творац пројекта, председница УГ „Свет речи“, Јелена Златкова, представљајући пројекат.

Учесници ће кроз дневну штампу да мапирају насиље и насилне ситуације, да дискутују о њима, претварају их у сцене и отварају питање насиља и дискурса који постоји у медијима.

- Пројекат се односи на оснаживање младих да сукобе и неспоразуме, како са вршњацима, тако и са одраслима, решавају ненасилним путем као и да највећи број неспоразума потиче из стереотипа и предрасуда личности, од унапред формираних мишљења и ставова о групама и појединцима који су другачији у неком погледу – верски, полно, национално, старосно – рекла је о значају окупљања младих креатор пројектних активности и истакла да је ново повезивање младих региона у актуелном пројекту плод вишегодишње сарадње партнерских организација у којима сарађују млади из некадашњих југословенских република. Пре четири године из Србије, БиХ и Сев.Македоније као промотери мира и помирења, а у новом пројекту млади из Хрватске, Северне Македоније и Србије.

razmmm

- Пројекат је усмерен на успостављање добрих међуљудских односа и интеркултурални развој и као такав би требало да помогне превазилажењу предрасуда и овладавању методама успешног решавања конфликата и оснаживања младих. Он промовише мобилност младих у циљу неформалног и информалног учења, њихово активно учешће, сарадњу, инклузивност, креативност и иновативност. Пружа подршку младима у њиховом личном развоју и обезбеђује једнаке могућности и приступ широј друштвеној заједници кроз инклузивност и правичност – рекла је Златкова.

Значај пројекта је и у томе што укључује младе из маргинализованих група који нису никада путовали, а који су често жртве вишеструке дискриминације (младе који су на смештају у хранитељским породицама који живе у руралним срединама, младе ромске и турске националности, младе из једнородитељских породица...) . Комбинацијом физичке и виртуелне мобилности и сарадње, пројекат треба да допринесе и промени начина размишљања и развоју дигиталних и комбинованих приступа у активностима младих. Млади ће на размени научити више о перформансу као виду друштвеног активизма, његовим техникама и утицају на заједницу којој се обраћају. Током заједничке припреме перформанса који ће извести на крају размене, они ће развијати своје креативне потенцијале – рекла је на почетку пројектних активности Јелена Златкова.

svettr

- Користећи аудио-визуелна средства током припреме, млади ће подићи своје дигиталне компетенције што ће им помоћи када се врате у своје средине за организовања виртуелних активности против насиља на друштвеним мрежама. Пројекат пружа могућност младима да се активно укључе и учествују у осмишљавању и имплементацији пројектних активности и на тај начин открију предности активног грађанства и учешћа у демократском животу заједнице. Млади ће подићи свест о ЕУ и разумевању њеног контекста, посебно када су у питању заједничке вредности - принцип јединства и различитости – истиче председница Удружења „Свет речи“, организације која овим пројектом наставља активности у циљу повезивања младих са балканских простора.

Након повратка са размене, у периоду дисеминације пројекта, у све 3 земље млади ће организовати активности на којима ће представити резултате рада на пројекту, осмислити презентације са одабраним фотографијама у циљу информисања младих из заједнице о могућностима које пружа програм Ерасмус плус, говорити о размени на којој су били, утисцима на пројекту и новом искуству о друштвеном активизму. Припремиће у својим срединама едукативни пано и промовисати језик жирафе који ће окачити на видном месту у својој школи, а у дигиталном формату представити снимљени материјал са едукација и пројектих активности током боравка у Великој Плани. Планиране су уличне акције које ће укључивати младе у срединама из којих долазе учесници пројекта.

Снимак перформанса биће подељен преко друштвених мрежа организацијеа и профила учесника како би шира друштвена заједница могла да се упозна са идејама и циљевима пројекта и активностима које промовишу ненасилну комуникацију и жирафећи језик као говор који сугерише поштовање различитости и ненасилну комуникацију међу људима.

medju

loggoo

 

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec April 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 14 1 2 3 4 5 6 7
week 15 8 9 10 11 12 13 14
week 16 15 16 17 18 19 20 21
week 17 22 23 24 25 26 27 28
week 18 29 30

Ускоро

Nema događaja