понедељак 17. јул 2017.
У Предшколској установи "Дечје царство" припремају се јела у складу са правилима здраве исхране деце и прописаних мера санитарних служби, уз сагласност стручног тима који брине о исправности намирница и нутритивној вредности јела на тањиру. Предшколци нису избирљиви, једу све са предложеног менија, али нерадо конзумирају боранију која им више прија запечена у рерни са киселим млеком него чорбаста. Воле пасуљ, сарму, пуњене паприке и мусаку са тиквицама.
УТИЦАЈ ГОЈАЗНОСТИ НА ПСИХОФИЗИЧКИ РАЗВОЈ ДЕЦЕ - пројекат портала Планамедиа подржан на конкурсу Министрства културе и информисања уз образложење да бављење овом друштвено значајном темом доприноси превенцији гојазности код деце. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.
Скоро четири деценије Надица Луковић у вртићу обавља фунцију сарадника на реализацији превентивне здравствене заштите полазника предшколске установе. Одговорно је лице за бригу о јеловнику, набавци намирница и квалитету дечје исхране. Установа због рационалности и дугогодишње забране запошљавања у друштвеном сектору нема запосленог нутриционисту иако би такво лице имало у колективу са стотину запослених и око 800 уписаних полазника пуне руке посла. Обавезе стручног лица које би саставило јеловник и контролисало квалитет хране у вртићу обавља госпођа Луковић, одговорно, са пуно љубави и знања. Консултује колеге у сродним установама и примењује богато искуство из периода обавезне сарадње педијатра са предшколском установм.
- Јеловнике састављамо на месечном новоу, а на недељном водимо рачуна да нам се не понављају јела и да не дуплирамо дневне оброке применом истих, или сличних намирница. Настојимо да што више буде заступљено сезонско воће и поврће, да за ужину деца не једу свакодневно тесто или слатки оброк. Актуелна је лубеница , деца је воле и радо једу. Дајемо им за ужину брескве и друго воће, а за пуњену паприку и мусаку са тиквицама и киселим млеком увек су расположени - открива тајне дечије кухиње Надица Луковић наводећи листу специјалитета којима се малишани радују и малобројних јела која не желе предшколци свих узраста да виде на тањиру.
- У летњем периоду, на високим температурама не спремамо млечне ужине због ризика тровања храном. Млеко као високо ризичну намирницу изостављамо на високим температурама. Ове недеље имамо два пута воће - брескве и лубеницу, одлучујемо се све док траје сезона за паприку у свим облицима. Данас је бећарац, следеће недеље пуњена паприка. Све до септембра обавезан је један дан у недељи са овом намирницом пуном витамина. Гледамо да ако имамо за доручак мешено тесто не буде ужина од теста. Важно је да ни једна намирница, посебно од теста не буде два пута заступљена током дана. Исто тако ако је бела кафа сервирана за доручак, неће се поновити неки млечни напитак за ужину.
Сарадница на реализацији превентивне заштите у "Дечјем царству" наводи да се правила здраве исхране млишана стриктно поштују. Два пута недељно пије се чај, два пута млечни напитак док је само једном заступљен сок као део ужине најстаријих предшколаца, малени укућани могу да добију само млеко и чај.
- Сок је негазирани, из тетрапака, некада на растварање, а у изузетним приликама, за рођендане и славља, дозољавамо да деца нешто донесу од куће. Углавном се трудимо да све што дајемо нашој деци буде од намирница из нашег централног магацина које подлежу контроли, од добављача изабраних на тендеру. Контроле су ригорозне, не догађа се да се провуче нешто што није прошло све инстанце анализе исправности намирница. Максимално се сви у ланцу набавке и припреме хране за децу придржавамо санитарно хигијенског режима. Кад преузимамо намирнице добијамо сертификате о извршеном прегледу са јасно истакнутим роком употребе - каже одоворно лице за исправност хране.
- До пре неколико година имали смо сарадњу са педијатријском службом Дома здравња за припрему јеловник, сада по Закону о превентивној здравственојн заштити није обавезан долазак педијатра у предшколску установу. Ја сам да бих овај посао квалитетно и савесно обавила задржала начин рада који је примењиван док смо имали консултантску праксу са педијатрима. Поштујем правила и потребе деце, трудим се да имају здраве и разноврсне оброке.
Установа са око 800 полазника на целодневном боравку у централном и подручним објектима по селима нема ангажованог нутриционису који би био надлежан за састављање јеловника и притом водио рачуна да се комплетно задовоље потребе деце за храном и одговори захтевима малобројних корисника услуга за посебним режимом исхране.
- Посећујем све семинаре, едукације, радионице и саветовања везана за исхрану деце у предшколским установама. Позива нас редовно Друштво нутрициониста града Београда где присуствујем свим њиховим састацима. Друштво здраве хране из Београда бави се новим сазнањима у области исхране деце, презентира на скуповима достигнућа у науци и прехрамбеној индустрији. Препоручују увођење нових намирница које су тестиране и дале добре резултате за примену. Кад сам у могућности присуствујем њиховим скуповима, стичем нова искуства и преносим га нашем тиму. Консултујемо се са вртићима у окружењу, сарађујемо са предшколском установом у Смедереву, Рачи и Смедеревској Паланци. Размењујемо искуства и тражимо нова решења - говори поуздано, без дилеме у исправност деловања сарадница у вртићу задужена за здраву исхрану деце.
По препоруци нутрициониста палента се изборила за место на листи препоручене хране деце због нутритивних вредности и изузетно корисних састојака при варењу и чишћењу организма од антиоксиданата. Навикнута деца на качамак сада траже додатак. Потврђено је да деца неке намирнице радије једу у вртићу, са другарима, него код куће. Воле мусаку од тиквица, пире крмпир, сарму са киселим купусом, печену пилетину, пасуљ и кекс торту. Воле све осим бораније, гулаша и макарана као додатак јелима, док запечену тестенину сврставају у омиљена јела.
- Експериментално смо покушавали, али нам није успело са бареним поврћем различитих боја. Сервирано у темпалу по боји било је лепо и за нас прихватљиво, али су деца одбила да једу овако припремљено поврће. Они воле салату, посебно краставчиће у зимском периоду док цвеклу одбијају као неукусну и незанимљиву за јело. Вероватно преносе навике из породице - износи запажања госпођа Луковић и истиче да су родитељи спремни на сарадњу иако им се често догађа да чују њихове примедбе које наводе на закључак да деца не једу довољно у боравку и да у кући траже нови оброк.
- Родитељи би морали да знају да за малишане који проводе већи део дана са нама није довољно да једу три пута дневно колико им ми обезбеђујемо оброка у боравку. Неопходно је да са укућанима поделе ужину и вечеру, поједу још по нешто.
Закључак је да нема међу предшколцима много гојазне деце, проценат се креће око 2 до 3 посто у односу на целокупну популацију. Томе доприноси здрава исхрана у вртићу, примена воћа и поврћа, конзумирање разноврсних намирница и стечене навике у колективу које у најранијем животном добу преносе на породицу. Деца се уче у оваквом окружењу да деле ужину, вреднују нутритивну вредност намирница, селектују као нездраву брзу храну и слаткише и уче да се правилно хране.
- Здраво се хране, троше у игри енергију, спавају и обнављају снагу. Повећану телесну тежину углавном имају деца са генетским предиспозицијама и стеченим лошим навикама у породици. У том случају се трудимо да прилагодимо режим исхране њиховим потребама и испоштујемо сугестије родитеља уколико нам указују пажњу на проблеме у исхрани. Не дозвољавамо нашој деци да донесе грицкалице, али имамо често молбу од родитеља да са другарима поделе ужину од куће и у таквим ситуацијама излазимо им у сусрет зато што неколико смокија или штапића неће угрозити ничије здравље, нити ће због тога стећи лоше навике.
Посебну пажњу захтева појава алергијских реакција код деце која све чешће реагију осипом или неким другим симптомима на примену прашка за пециво, брашна, јаја, неких врста воћа, присуство гриња и прашине.