И ТИ МОЖЕШ ЗАУСТАВИТИ КОРУПЦИЈУ

На симпозијуму у Великој Плани ментори на пројекту „Мрежа младих против корупције“ похвалили су рад својих тимова и изразили задовољство што су наишли на разумевање колега и ученика приликом реализације пројектних активности. Пројекат у 20 градова Србије реализује са партнерским основним и средњим школама УГ “Свет речи” уз подршку Америчке амбасаде.

Менторка зајечарског тима, Селена Ристић Витомировић, председница „Дечијег центра“ Зајечар, сматра да овај пројекат у знатној мери утиче на истицање проблема мита и корупције у први план и давање значаја овој појави у оној мери коју заслужује -  свакако више него што је у ранијем периоду свеприсутна негативна појава у друштву била заступљења у школи и образовању.

korupcija

-То је нешто што је било само спорадично спомињано на грађанском васпитању  у социологији, филозофи и књижевности. Сматрам да је ово јако добар начин, можда и прави пут да се корупција уведе у школе као предмет, да се што више подигне свест, почев  од директора јер су они ти који се плаше теме и сопственим страхом утичу на професоре.  После овога мислим да ће се ствар покренути са мртве тачке. Професори су постали свеснији и отворенији за овакве активности.

- Деца су одлично примила информације и оснажила се да препознају негативности које корупција повлачи за собом. Направили смо графикон који је био слика њихове обавештености о теми од почетка рада пројекта па до завршнице. Види се узлазна линија. Од  почетне, где је 80 посто било оних који нису знали ништа о корупцији, до обрнуте ситуације, кода се испоставило да је само 20 одсто незаинтересованих или недовољно обавештетних о корупцији. Деца су та која ће да преносе даље идеју борбе против корупције. Сматрам да има ефекта и да ће бити резултата ако се довољно информишу  и заинтересују за тему. Ако сада покажу озбиљност знаће и касније шта ће са својим животом – закључила је свој коментар о резултатима рада на пројекту Селена Ристић Витомировић.

Код ње лично, стање је још горе у односу на период када је борећи се против система и градских моћника доживела читав низ непријатности са последицама које су довеле до вођења судског спора.

- Само што сам ја схватила да не могу ништа да променим, што је најстрашније. Не мирим се, само чекам да се нешто деси и да све то прође. Да људи коначно схвате да су њихови животи директно угрожени тиме што се дешава другима. Ја схватам, али шта могу што сам јединка. Не могу ништа.

Нела Димитријевић, менторка тима Гимназије „Бора Станковић“ из Врање, одлази пуна утисака као и прву пут након обуке.

- Једна дивна идеја је окупила много људи из различитих крајева Србије, првенствено младих и нас мање младих који смо их подржали. Раширила се и мислим да је одлично одабрана циљна група. Ови садашњи ђаци махом средњошколци, нешто мање основаца, јесу људи који би требало да покрену промене и да на неком следећем окупљању овог типа, за рецимо десетак година, не причају више како је корупција доминантан проблем у Србији и како је сиромашна због корупције. Да се прича о неком помаку на том пољу. Ми смо имали веома позитивне реакције и са једне и са друге стране и од десет радионица које смо одржали, само смо се на једној суочили са проблемом да ученици првог разреда нису ни једном чули за термин корупција – истакла је професорка филозофије у Врању и похвалила тим који је успео да приволи различите генерације да о корупцији интензивније размишљају него раније. 

106990958 10158089735236690 3797239803687823521 o

- Било је пријатно изнанађење што су ученици старијих разреда  били одушевљени што их неко слуша и што им неко даје право да имају свој суд и да одлучују, а највише им се допала идеја да могу да пријаве корупцију. То је за њих била апсолутна новина. Били су убеђени да не могу да се уклопе у те токове, да ту нема помака, испоставило се да и те како могу да мењају негативне појаве у друштву и то им се посебно свидело.  Десило нам се да смо у неким групама имали захтеве да одржимо још по једну радионицу. Имали смо у плану да радимо још и више, али нас је омело стање са короном. И што се тиче колега били су веома заинтересовани. У почетку су били мало скептични по питању пријављивања корупције, али смо имали њихову подршку чак и сада стоји један надувани балон у зборници на коме пише „и ви можете зауставити корупцију“ као подсетник да се не ћути и не занемарује значај ове негативне појаве у нашем прилично корумпираном друштву.

Сања Пејчић из Бора сматра да су учешћем на пројекту постигли  жељене циљеве, и да ће у наредном периоду наставити да раде на одрживости пројекта.

- Укључићемо ученике које нисмо обухваили овим пројектом из прве и друге године и покушати да радимо са ученицима основних школа. То нам је био циљ. Због ситуације која нас је задесила нисмо успели да урадимо све што смо планирали. Вршњачки едукатори су успели да привуку својим ангажовањем вршњаке и допринели да им тема буде  стимулативна. Били су расположени са ширење знања, још више за навођење конкретних примера из свог окружења.

- Утисак је позитиван. Ученици су били веома активни на пројекту, вршњачки едукатори су обавили у потпуности задатак. Очекујем и надам се да ће ова тема ући у све разредне заједнице и ја сам ту да својим колегама предочим значај теме и да ова делатност уђе у план школских активности. Ученици су озбиљно схватили значај пројекта, нарочито у одељењима где су радионице добро спремљене, по узору на часове са обуке. Темељни приступ значају корупције изискивао је да се осмисли блок радионица, или едукација како би се још бољи резултати постигли у трајнијој промени свести младих – рекла је Александра Димитријевић, менторка из Великог Градишта.

– Нисам била директно укључена у пројекат, али ми се допало оно што су радили и што сам чула од учесника. Мислим да би требало да се ради на томе интензивније и систематичније у оквиру редовног плана и програма неких предмета. Могло би на немачком превести пословице да видимо како звуче, то ћемо да радимо идуће године – обећала је Биљана Јовановић, професорка немачког из Великог Градишта.

Маријана Миладиновић Јовановић из Деспотовца  сматра да је веома битан пројекат за све генерације младих. У њиховој школи је са великим интересовањем прихваћен  први пут пројекат "Млади против корупције" 2016. као и сада када су активности проширене на нове генерације из 20 градова Србије.

106893730 10158089759141690 2137856840043046172 o

- Ученици су разумели идеју пројекта и показали да доста знају о миту и корупцији, да их тема интересује иако о томе нису раније говорили на часовима у оквиру неког предмета, или код куће, што је за мене било изненађујуће. Били су веома креативни и активни, изразили су жељу да се озбиљније баве облицима корупције у својој средини и пажљивије посматрају све уочене негативности у раду јавног сектора. Интересовање за тему пренели су на своје пријатеље и укућане и били веома маштовити у акцијама које су уследиле након обуке.

За Живкицу Ђорђевић, педагога из Пожаревца, пројекат је изванредан.

- Чињеница да пројекат живи већ неколико година показује да је тема актуелна без обзира на све друштвене притиске да се о корупцији не прича на конкретан начин. Декларативно су сви у друштву против корупције, али овај пројекат  оснажује ученике за неке конкретне активности. Посебно импресионира чињеница да су на пројекту школе од Сомбора до Бујановца које показују да се на исти начин размишља, бар у круговима људи којима је негде у свести поштење на првом месту, као о моралној вредности која би требало да се оствари истовремено на личном плану и код деце коју васпитавају.

 Нада Петровић, из Средње стручне школе Крагујевац, као ментор сматра да је рад на пројекту допринео промени свести код свих актера.  

- Оно што треба да буде суштинска промена јесте целоживотни рад на себи и потреба да се уклапамо у неке нормативе који су можда временом заборављени и запостављени. Потреба сваког од нас као појединца у друштву је да се  вратимо на први пут. Да не стављамо личне интересе на прво место, него интересе друштва, а самим тим ће се ти интереси друштва изједначити са интересом појединца. Можда је то суштински задатак нас просветних радника који играмо на известан начин васпитну, поредн образовне улоге.        Код младих значио је буђење свести да одрастају у људе са правим моралним вредностима – истакла је професорица из Крагујевца и изразила надања да ће се значајније промене догодити код нових генерација.

- Да корупција није решење за успех уживоту прихватили су сви учесници радионица.  Ако будемо довољно чврсти и довољно доследни, довољно упорни мислим да ће доћи до неког резултата, али сигурно је да неће доћи до промена преко ноћи. То је дуг пут, вероватно ће бити посртања и обесхрабривања, али ако желимо да се вратимо у нормалне културне, па и социјалне токове, онда просто морамо да кренемо од нечега, да дамо лични пример. Таквим понашањем стичете ауторитет, а самим тим покрећете оне који су били неодлучни или незаинтересовани, можете да их анимирате да другачије размишљају.

- Ученици су лепо прихватилин тему и показали да доста знају, да их доста интересује иако о томе нису активно говорили на часовима у оквиру неког предмета, или код куће, што је за мене било изненађујуће. Да доста о томе знају и да их то у великој мери занима.

Јасмина Борић, менторка тима Средње економске школе из Сомбора, предаје социологију и грађанско васпитање. Рад на пројекту допринео је комплетирању материјала за наставу и личну корекцију ставова у вези са корупцијом као појавом са којом се сусретала током живота.

- Ми смо корумпирано друштво, против тога је јако тешко борити се, али као и сви велики кораци мора се почети са малим. Мислим да смо сви ми окупљени око теме направили почетне кораке ка нашој будућој држави без корупције. Ученици су прихватили тему као занимљиву, родитељи су били изненађени што се уопште о томе разговара иако су свесни да је неопходно ширити знања и усмеравати младе да се боре против појаве којој они нису могли да се супротставе. Колеге су реаговале позитивно, поготову колегиница која предаје српки језик збг чега ћу јој проследити награђене радове и предложити да наши ђацин пишу о овој теми.

Untitled123

- Добра енергија се ширила, и дешавале су се добре ствари на овом пројекту. Штета би била да не дођемо. У мојој средини су ученици, колеге и родитељи препознали квалитет пројекта и давали нам подстрек да истрајемо. Кроз низ радионица, уличних акција и других активности успели смо да на неки начин докажемо људима да већ од основношколског узраста треба да разговарамо шта је корупција и на који начин се она кроз наш систем показује. У сваком граду је присустна, ми живимо у таквом систему и што пре млади сазнају о томе, веће су шансе да можемо нешто да променимо. Имамо ситуацију да када наши млади заврше факултете и пожеле да оду из земље, тугујемо због тога и страхујемо за последице.  Али увек остане један број оних ентузијаста који сматрају да могу да промене свет. Неке сам препознала међу својим ученицима и у својој популацији, тако да се надам да је могуће нешто битно променити и у вези са корупцијом. Нека десеторо буде опредељено за промене, биће довољно – рекла је Весна Ристовић, менторка тима из Краљева