СИМПОЗИЈУМ МЛАДИХ БОРАЦА ПРОТИВ КОРУПЦИЈЕ

Као завршница активности на пројекту “Мрежа младих против корупције” уследио је скуп учесника на симпозијуму у Великој Плани 2. јула. Пројекат у 20 градова Србије реализује са партнерским основним и средњим школама УГ “Свет речи” уз подршку Америчке амбасаде. На скупу који је имао свечарски тон додељене су награде учесницима конкурса “Млади против корупције”, представници тимова са менторима предочили су резултате рада, а као закључак свих учесника наметнула се идеја да се поруком “и ти можеш зауставити корупцију” ангажују у наредном периоду нове школе и градови заинтересовани за ову тему.

korupcijaДа су млади били одушевљени идејом и радом на пројекту потврђују њихове изјаве на самом крају пројкта. Истог мишљења су њихови ментори задовољни постигнутим циљем и оствареним резултатима рада.

- Организација је била на завидном нивоу. Нимало није било досадно, симпозијум нешто најкорисније чему сам присуствовао. Наша презентација је наишла на добар пријем код осталих учесника зато што смо искрено говорили о потешкоћама на које смо наилазили откривајући значај и последице корупције. Сазнали смо много тога од других што ће нам користити у даљем раду и што ће бити корисно искуство при доношењу важних одлука – рекао је Богдан Матић, средошколац из Бујановца, који је уз сагласност родитеља, без ментора са другарицом из тима, дошао на скуп. Било му је важно да присуствује и чује шта су други понели као искуство корисно за живот радећи на овом пројекту.

- Много смо научили, постали озбиљнији и одговорнији. Тренинг је много тога променио код нас. Боримо се против корупције чије последице највише осећају обични грађани. Присутна је у здравству, судству, запошљавању... Примање мита прихваћено је као нормална појава за остваривање користи угрожавањем другога – подсетио се наученог градива и додао да нипошто неће пасти у искушење да оправда коруптивно деловање.

- Остајем при томе да останем моралан. Супротно деловање би у мени будило негатинве ставове, не желим да идем против својих принципа, да погазим себе, свој труд и рад зарад неке услуге због које ћу се сутра кајати. Ако не успем, потражићу у другој држави посао.

Његова другарица из разреда, Дијана Дукадиновић, поручила је да  свет остаје на младима и да ће они оснажени на едукацијама и током рада на пројекту знати да препознају шта јесте штетно по друштво и државу.

deca1

- Тренутно нисмо у могућности да нешто променимо, али ћемо бити оспособљени и пуноправни грађани кад постанемо своји људи. Схватила сам шта значи корупција, како функционише, и да превише штете праве сви учесници ланца коруптивног деловања. Требало би  све  што желимо у животу да постигнемо искључиво законским  и  регуларним путем да остваримо, онако како нам је суђено, давањем мита подстичемо друге да чине исти прекршај.

- Пројекат је био велики вид мотивације да мењамо ствари и сазнање да једна особа може да учини много тога, удружени још и више. За себе и за опште добро. Оваквим пројектима се диже свест о проблему присутном у друштву у свим његовим појавним облицима. Што се више говори о томе више људи ће бити свесно тежине проблема и што се више људи освести, лакше ћемо доћи до циља. Моја генерација може да реши у будућности овај проблем, сада сигурно не - каже ученица из Крагујевца, Мина Радовић.

 - Пружена нам је могућност овим едукацијама да имамо поглед из једне друге перспективе и да сагледамо све оно што нам је као младима и незаинтересованим грађанима за битне појаве у друштву постало доступно и јасније. Ако свако размишља на други начин, не води се етичким начелима и друштвено прихватљивим нормама неће бити од значаја за заједницу, нити се могу очекивати било какве  промене на боље. Морамо сви да будемо сагласни у томе, да заједно тражимо најбоља решења, да се сви боримо против корупције тако што ћемо сазнавати више, бити у могућности да  препознамо коруптивно деловање и да немамо страх од тога да у улози узбуњивача укажемо на незаконите радње ма ко био коруптор  - рекла је Милица Рајић, ученица из Крагујевца.

Анастасија Петровић из Зајечара научила је на пројекту да препозна појавне облике корупције и значај давања мита.

- Пројекат ми је проширио видике, сада желим да и другима помогнем да о корупцији размишљају као о нечему што је штетно по друштво и појединца уопште. Видим колико људи нису свесни шта раде, колико су слепи када је у питању ова појава. Све док их се не дотиче у оној мери да схвате шта са собом доноси, не размишљају колико је опасна по заједницу. Део сам овог пројекта и даје ми за право да освешћујем у том правцу друге како би мењали своје ставове и размишљања о штетном утицају корупције на све нас.

deca2

Лука Лучић из Сомбора каже да су  радећи на пројекту много тога могли да науче и да су своја убеђења могли да продубе или коригују у конкретним приликама.

- Најбоље ћу се борити против корупције тако што нећу ћутати, причаћу људима, покушаћу да их убедим да не зтварају очи пред оваквим појавама. Нећу остати равнодушан ако приметим да је неко злоупотребио положај и угрозио друге својим понашањем и потребом да оствари корист за себе. Научио сам на семинару како да препознам корупцију и како да се борим, а гледам као пре, као на негативну појаву, као отров у друштву који константно трује.

- Могу да се борим на неком нивоу, ако будем довољно окренут овој теми и ако људи око мене не буду затворени за сарадњу и заједничко деловање. Кад будем свој човек, вероватно ћу још више моћи, а томе ћу свакако тежити – тврди Никола Поповић из Сомбора.