ИМАМО ПРАВА НА ЖИВОТ БЕЗ НАСИЉА!

Истраживања показују да је 88 одсто ученика/ца изјавило је да је имало искуство са вршњачким насиљем, а сваки четврти (26 одсто) био је сведок неког облика насиља. Почетком фебруара, испред дискотеке у Великој Плани, у раним јутарњим сатима,  претучен је матурант С.Ф. из Старог Села који је преминуо због насталих повреда. Систем кажњавања не даје дугорочне резултате, а како би школе постале безбеднија места, потребно је у решавање конфликата укључивати младе из Ђачког парламента, као медијаторе. Треба их обучити за програм вршњачке медијације да би умели да препознају насилне ситуације и  знали како да реагују тј. да насиље зауставе и помогну да се  успостави комуникација између ученика у сукобу и створи добра атмосфера у одељењу. Млади ће знати да препознају насилне ситуације и постаће  сензитивисани за различитости.

svetreci12

Уз подршку Фонда за отворено друштво, Удружење грађана "Свет речи" из Велике Плане, од маја  2020.до маја 2021.године реализује пројекат "ИМАМО ПРАВА НА ЖИВОТ БЕЗ НАСИЉА!".

У питању је наставак програма о вршњачкој медијацији које удружење спроводи од септембра 2019.године. Први у низу оваквих пројеката који је подржало Министарство омладине и спорта, био је "Кул је да знаш! Вршњачком медијацијом против насиља!". У том првом кругу обучено је 6 Тимова за медијацију у 7 школа у општинама: Велика Плана, Смедеревска Паланка, Кучево, Велико Градиште, Пожаревац и Деспотовац. Од фебруара 2020.године, уз Подршку Екуменске иницијативе жена, Удружење реализује пројекат "Од свађе - слађе! Алтернативно решавање сукоба кроз медијацију". Обуку је прошло 6 нових тимова из Крагујевца (3 школе),  Краљева, Бора и Јагодине који ће у наредном периоду реализовати у својим школама активности које су предвидели акционим плановима.

 Пошто су се оба пројекта односила на младе из градских средина, а како је насиље итекако присутно и у сеоским школама које ретко имају прилику да пролазе кроз едукативне програме, (пројекти се најчешће не односе на младе из руралних средина), пројекат "Имам права на живот без насиља" је обухватио управо ову циљну групу. Непосредан повод за писање пројекта била је смрт матуранта Економске школе из Велике Плане, Срефана Филића, који је преминуо након повреда задобијених од својих вршњака.

Циљ пројекта "ИМАМО ПРАВА НА ЖИВОТ БЕЗ НАСИЉА!" је информисање, едуковање и подизање свести ученика из 6 сеоских школа, чланова Ђачког парламента у општинама (Велика Плана, Смедеревска Паланка, Пожаревац, Велико Градиште, Кучево и Деспотовац) о насиљу и праву на живот без насиља,  њихово оспособљавање и мотивисање за преузимање активне улоге у стварању промена у својој околини кроз формирање вршњачких Тимова за медијацију и рад са младима за примену модела медијације у ненасилном решавању сукоба. Пројекат доприноси  превазилажењу предрасуда и овладавању методама медијације - успешног решавања конфликата и оснаживања младих и подстиче демократски ангажман младих из сеоских средина у локалној заједници у циљу остваривања јавног интереса - смањивања насиља.  Млади ће научити  да дефинишу појмове моћ и опресија, да истражују моћ кроз театар слика/Статуа. Од материјала који су изашли у току процеса, учесници ће припремити перформанс "ЗАЈЕДНО ПРОТИВ НАСИЉА" који ће извести у свих 6 села обухваћених пројектом.

DSC 2507uvodna

Учесници тренинга у оквиру пројекта "Кул је да знаш!" који ће пружати

подршку тимовима из сеоских школа у својим општинама

Кроз вршњачку едукацију, кроз 120 радионица, у сарадњи са својим менторима, школама и месним заједницама, они ће  своја знања преносити својим вршњацима са којима ће  организовати сет активности које промовишу културу НЕнасиља и  креативност младих као начина за развијање безбедоносне културе. Пројекат доприноси  превазилажењу предрасуда и овладавању методама медијације -  успешног решавања конфликата и оснаживања младих и подстиче демократски ангажман младих из сеоских средина у локалној заједници у циљу остваривања јавног интереса - смањивања насиља.

Пројекат прати  медијска кампања, а у њега је укључено шест основних сеоских школа из општина:Велика Плана, Смед.Паланка, Пожаревац, Велико Градиште, Кучево и Деспотовац у којима већ, у 7 градских школа, постоје обучени Тимови за медијацију који ће пружати подршку сеоским тимовима у реализацији активности и тако дугорочно допринети одрживости пројекта. Због пандемије Цовид-а 19, због спречавања ширења вируса, обука за чланове тимова из 6 сеоских школа из општина: Кучево, Велико Градиште, Пожаревац, Велика Плана, Смедеревска Паланка и Деспотовац, биће организована у септембру.

Tim za medijaciju iz Gimnazije Velika Plana 20190915 172202
 Део атмосфере са тренинга "Кул је да знаш!"

 

Јелена Златкова - ауторка и координаторка пројекта