НЕВЕРОВАТНЕ ЧИЊЕНИЦЕ О БЕБИ У СТОМАКУ

Уколико тренутно и нисте баш најпокретнији, осећате се прилично исцрпљено и велики сте "као кућа" - не заборавите друго стање је божанствен период у вашем животу. А ако желите да сазнате нешто више о својој беби, прочитајте 12 невероватних ствари које јој се дешавају док је у стомаку, баш овог тренутка!

 1. БЕБИ РАСТУ ДЛАКЕ

Колико год чудно звучало, свакој беби израсту мали брчићи док је у материци. Те длачице, познате под именом лануго - мекане су и пахуљасте, а ради се о првим длакама које фоликули произведу, обично у 5. месецу трудноће па се оне поступно шире целим телом. На крају, ваша беба ће их појести, а након порођаја и излучити путем своје прве столице, односно меконијума.

 1. БЕБА ИМА ВИШЕ КОСТИЈУ ОД МАМЕ

Беби почињу да се развијају кости од 13. до 16. недеље након зачећа. До рођења, беба ће имати 300 костију у свом сићушном телу, док одрасле особе имају само 206. Ипак, како расту, неке кости се спајају, а савитљиве хрскавице помажу беби да лакше прође кроз порођајни канал.

 1. СРЦЕ БЕБЕ ЈЕ НЕВЕРОВАТНО

У просеку, потребно је око месец дана како би се код бебе развило и почело да куца срце. Већ на првом ултразвучном прегледу, можете да чујете како беби срце куца уједначеним ритмом и то око 150 пута у минуту, а док буде расла током девет месеци то ће варирати од 120 до 160 откуцаја по минуту. Невероватно!

zaglavlje

 1. ВАША БЕБА ВЕЋ МОЖЕ ДА ПЛАЧЕ

Бебе плачу у стомаку, а то почиње да се догађа око 26. недеље након зачећа. Не брините, како је плакање важан комуникациони алат за бебе, потпуно је разумљиво да усавршавају своју технику пре него ли дођу на свет!

 1. БЕБА ВОЛИ ВАШ СМЕХ

Иако не могу да се смеју, чини се да бебе реагују на мајчин смех лаганим поскакивањем горе и доле. То почиње да се догађа 32. недеље након зачећа.

 1. ПАЗИТЕ ДА ЈЕ НЕ УПЛАШИТЕtrudnoca 34 nedelja

Од 23. недеље трудноће, вашу бебу могу „покренути“ изненадни звуци, попут оног кад изненада кинете. Оно што је још занимљивије, недавно истраживање открило је да звоњава мобилног телефона може изненадити па чак и нервирати бебе у стомаку.

 1. БЕБА УЧИ ЈЕЗИК

Невероватно, али бебе упијају ритам и интонацију мајчиног говора већ у матерници. Стручњаци сматрају да се може уочити разлика у развоју говора на основу њиховог жаморења и гргољења.

 1. СПАВАЈУ И САЊАЈУ

Бебе почињу да спавају четири недеље након зачећа. Међутим, оно занимљивије је да су у 30. недељи трудноће, откривени непрестани неправилни и насумични покрети очију код беба у материци, исти као покрети који се појављују у РЕМ фази, када нам се сложене слике и информације крећу кроз мозак, што значи да бебе највероватније почињу да сањају још док су у стомаку!

 1. МОЛИМ НЕШТО СЛАТКО

Знамо да бебе могу осетити укус док су у мамином стомаку, јер храна коју труднице једу мења укус амнионске течности. Али, од 15. недеље, бебе су показале више склоности ка слатким укусима, тако што гутају више течности када је нешто слатко, а мање кад је горко.

 1. БЕБА ОСЕЋА МИРИС

Ваша беба може осетити исте мирисе као и Ви. Ако осетите неки непријатан мирис, вероватно ће и Ваша беба осетити исто. Верује се да од 28. недеље, беба осећа исте мирисе као и мама. То су истраживачи закључили на основу тога, што беба прави гримасе и мршти се кад мама осети неки непријатан мирис.

 1. БЕБА УЧИ ДА ЈЕДЕ

Многе бебе сисају палац у материци тако се припремајући за дојење након рођења – неке бебе то раде већ у 14. или 16. недељи трудноће. Резултати истраживања су показали да неке бебе још у стомаку више воле да сисају палац једне руке у односу на другу, што може указивати и на то да ли ће дете бити леворуко или десноруко.

 1. ИЗВОДЕ АКРОБАЦИЈЕ

Од 20. недеље па надаље, ваша беба може да прави салто у стомаку. Не, немате олимпијског гимнастичара, само дете које расте и ужива у слободном простору. А колико има простора, зависи од величине материце. Колут ће, по правилу моћи да прави до 32. недеље, после тога више неће имати довољно простора за такве гимнастичке вежбе.

Извор: https://www.bebologija.rs

ЦИТАТИ

У ТРЕНУТКУ КАД СЕ РАЂА ДЕТЕ РАЂА СЕ И МАЈКА. ОНА ПРЕ ТОГА НИЈЕ ПОСТОЈАЛА, ПОСТОЈАЛА ЈЕ ЖЕНА, АЛИ НЕ И МАЈКА. МАЈКА ЈЕ НЕШТО АПСОЛУТНО НОВО.

Гуру Рајниш