ЗАВИЧАЈ КРОЗ ВЕКОВЕ

ЦРНО БЕЛИ СВЕТ

 Да би имали будућност на време морамо да сачувамо прошлост. Црно бела фотографија чува од заборава као сведок времена прошлост о којој ће само магловита сећања имати будуће генерације уколико им на време не предочимо њихов значај. Душан Славнић близу пола века сакупља фото материјал који би украсио сваку музејску поставку. Помагали су му Миланче Марковић, Ивица Здравковић, Драган Минић, Драги Томић… Допринос колекцији дала је својевремено, давно почивша мати Иларија, монахиња манастира Покајница.

Да сакупљено благо представи јавности сетио се пре десет година Бранко Арсић, чувар завичајног блага, који је са групом Плањана организовао изложбу старих фотографија поводом једне од годишњица пробоја Солунског фронта. Неке од тадашњих експоната позајмили су Музеј Србије и Војни музеј на Калемегдану.

У неколико наврата и Југослав Тодоровић, директор Дома културе у Старом Селу, приредио је љубитељима старина сличне прилике за уживање и сећање на прошла времена. Овакве иницијативе подстакле су неке наше суграђане да своју породичну “културну” заоставштину сачувају од заборава и представе је пријатељима на друштвеним мрежама. 

На овим странама је део наше Старе Плане коју чувамо од заборава у срцу и на фотографијама. 

Формирање насеља око кланице - Велика Плана тридесетих година 20. века - насловна, 1. Милина кафана; 2. Покривање коша у Марковцу; 3. Школа у Новом Аџибеговцу; 4. Ватрогасни дом пре рата; 5. Бициклистичка трка Велика Плана - Крњево 1923; 6. Официри 5. коњичког пука са грађанима Велике Плане 1920. године; 6.  Кафана - Стара општина; 8. Свадбени обичаји богатих и имућних породица Старе Плане; 9. Без опанака не бисмо били оно што данас јесмо; 10. Најлепши тренутци нечијег детињства и младости с почетка 20. века

 

 pokrivanje kosa u markovcumilina kafana

 

 

 

 

 

 

 

uuuu

vatrogasci ispred vatrrogasnog doma

 

 

 

 

 

 

 

 

Trka V

Gradjani Velike Plane sa oficirima 5 konj. puka 1920

 

 

 

 

 

 

 

 

kafana kod starog odbora

sojs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kabeya

ccc 2

 

 

 

 

 

 

 

 

Min Kultura2