КРОЗ ИСТОРИЈУ ЦРНО БЕЛОМ СЛИКОМ

Црно бели свет са фотографија пресељен у збирку успомена из давно прошлих времена

Приватне збирке фотографија, колекције докумената и музејски експонати на фотографском паприру неретко садрже бројне вредне садржаје који чине занимљив и непроцењив допринос историји. Посматрана фрагментарно, или збирно по темама и областима, уз постојеће сачуване записе и неурушена материјална добра, дају целовиту слику једног времена, простора и личности доба коме сведоче.

 

Тешко је просудити да ли су за посматрање и размишљање о предмету посматрања занимљивији усамљени портрети, или колективне скупине, сцене догађаја, контуре објеката, или пак читаве колекције приказане као фото-албум у оквиру једне историјске етапе. Ликови, појединачни догађаји, различити карактери, архитектонски објекти, панораме градова, фрагменти пејзажа, део су историје коју чувамо као драгоцени траг прошлости, отржемо од заборава и нудимо као завет за поштовање, остављамо на бригу и чување будућим генерацијама. То би требвало да значи да смо народ који зна своје порекло и корене, чува традицију и не одриче се прошлости.

Сачувајмо старо!

 Литија на Врбицу 1938. годинеВелика Плана тридесетих година 20. века

 

 

 

 

 

 

 Велико Орашје среско местоВелики рат непријатељски официри испред куће Михајла Поповића 1917Слетске вежбе у Новом СелуОсвећење гостионице ПетковићMin Kultura2