"Коло мира"

недеља 14. септембар 2014.

Културно-уметничко друштво Центра за културу “Масука”  на позив Удружења чувара српске традиције и обичаја “Прела и посела”  учествовало је у  културно-уметничком програму у Лазаревцу посвећеном стогодишњици Великог рата.  “Колубарски вез” уз учешће 2.000 чланова 60 културно уметничких друштава из Србије и дијаспоре развио се главном улицом Лазаревца. “Колом мира” све генерације фолклораца, од најмлађих до најстаријих, поклониле су се сенима ратника Колубарске битке чију ће стогодишњицу општина Лазаревац обележити у октобру и новембру на Сувобору.

Град на Колубари био је у знаку песме, игре и весеља. Призор су красиле на главном тргу и око цркве Светог Димитрија  разнолике, богато украшене везом и срмом, народне ношње из свих крајева Србије и региона.

- На овај начин послали смо поруку мира пријатељства, љубави слоге и жељеда се више никад не ратује, већ живи у слози. Ово није било коло за Гинисову књигу рекорда, како је било планирано, али је свакако највеће које је до сада одиграно на Колубари –рекао је председник Удружења чувара српске традиције и обичаја “Прела и посела”.         

- Било је прелепо гледати 2.000 фолклораца у непрегледном низу како сложно играју Колубарско коло. Небом су летели голубови мира и авиони који су снимали догађај из ваздуха. Песмом и игром сви учесници манифестације у свечаном дефилеу прошли су кроз главну улицу града домаћина. Програм је започео интонирањем српске химне, а сви учесници су се представили по једном кореографијом. Ми смо изабрали пиротски сплет игара и били поздрављени бурним аплаузом. Играли смо надахнуто и сложно, без и једне грешке. Успоставили смо контакт са представницима Српске дијаспоре и КУД-ом из Новог Бечеја од којих ускоро очекујемо позиве за успостављање сарадње – каже Слађана Казаковић, преносећи утиске са манифестације која је сликом и порукама мира, у знак сећања на изгинуле српске ратнике, обишла свет.

 

Komentari su isključeni za ovu stavku