Основци за шаховском таблом!

уторак 23. јануар 2018.

Поводом Светог Саве, у ОШ "Надежда Петровић" по први пут је организован турнир у шаху, а интересовање ученика, како у матичној школи у Великој Плани, тако и у Доњој Ливадици, било је изнад свих очекивања. 

ОГЛЕДАЛО ДРУШТВА - БРИГА О СОЦИЈАЛНО ОСЕТЉИВОЈ КАТЕГОРИЈИ СТАНОВНИКА пројекат портала ПЛАНАМЕДИА подржан на Конкурсу Општинске управе општине Велика Плана за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса из области јавног информисања за 2017. годину.  Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не  изражавају ставове органа који је доделио средства

-  Шах је изборни предмет од ове школске године у нашој школи. Учесници турнира су били узраста од трећег до осмог разреда, а укупно је било њих 40, што је за сваку похвалу. За све који су наступили обезбедили смо захвалнице, док су за прва три места припремљене прикладне награде. Турнир је подржао и великоплањански шаховски клуб, а велику помоћ имао сам и од  директорке школе, Весне Илић и колеге Ивана Булајића - каже наставник физичког, односно овог изборног предмета, Борко Рибаћ.

Доказано је да се умна способност боље развија код деце која играју шах него код деце која се не баве овом активношћу. Стручњаци наводе пет врста интелигенције које шах развија код играча: логичко-математичку, лингвистичку, просторну, интраперсоналну и интерперсоналну.

Захваљујући овој игри деца виде да њихова дела имају последице, што им помаже да не реагују превише импулсивно. Испитивања показују да се уз шах побољшава памћење, способност за решавање проблема, концентрација, а уз ову умну активност постајемо и креативнији.

Дете кроз игру учи како треба да се понаша, успоставља друштвене односе, развија машту и креативност, учи друштвене норме, али и како да прихвати пораз. Варијације су бесконачне, не постоје две исте партије шаха. Свака игра позитивно утиче на децу, али шах има посебне предности. Заправо, шах не укључује фактор среће, јер на исход игре не утичу, на пример, карте које је играч добио.

Довољно разлога да шах заживи и у другим школама.