Чизме од папира

Слађана Стаменић из Новог Села, пензионерка од прошле године, време троши на израду предмета који улепшавају стамбени и пословни простор, чине просторију веселијом и лепшом, враћају нас у детињство и топли родитељски дом, време без брига и проблема. Креативна и спретна, маштовита и досетљива, од разноврсних предмета који нам се мотају по кући, прави кутије, корпице разних облика, осликава ормариће и столове, плете ципеле и чизме у којима можете одлагати драгоцености, ситнице само вама потребне.

Леп су украс на столу или полици, оригиналан поклон за пријатеље. Слађана користи за своје креације новине од јуче, дневну штампу свих формата и боја, урола их у танке штапиће које преплиће као пруће и моделира облике који јој се учине занимљивим, често по жељи оних којима је поклон наменила. За овакве предмете који вам враћају осмех и чине да чаролија сунчаног дана потраје дуже него што дан траје, користи боје и лепкове. Декупаж технику је савладала до савршенства.

Сав репроматеријал је природан, не ремети еколошку равнотежу, не оптерећује новчаник. Од брда папира савије пруће које уплиће док траје стрпљење. Понекад се заборави, остане дуже за радним столом него што је потребно. Ручак загори, покипи млеко, веш се пресуши. Али, све то може да чека кад инспирација надође.

Може она да извезе све што види, ископира или јој се сугерише. Спретна је и са иглама за плетење, хеклање и шивење. Бог јој дао таленат, мама подарила златне руке које зна и уме да искористи. Идеја има на претек. Још ако се неко нађе да купи п

о који предмет који је с великом пажњом израдила, маштовито осмислила и украсила ведрим тоновима, поклопе се лепо и  корисно.

Пожелите ли нешто слично да направите, Слађа је спремна да вам поногне. Али, није довољна само жеља, истрајност и добар репроматеријал. Увек фали оно што уметничком делу даје непролазну вредност, шта друго него идеја и умеће да је реализујете. Само напред, можда нешто и буде од вас, као од Слађане која је мајстор овог заната.

Још нешто је јако важно у овом послу. Не само што смирује, пружа осећај да сте нешто корисно урадили за себе и друге.  Новине које прочитате, лица која не желите да видите, можете са задовољством да смотате и учините их невидљивим. Политичаре који никако да се сложе, можете без пардона да ставите у исту корпу. Можете да им се осветите што су вас разочарали. Кад их тако згужвате, направите од њих шта желите, радосно се насмешите срећни што сте им се осветили за сва разочарања због њихове погрешне политике.

Уживајте, само напред. Користи, верујте. На крају ћете укапиратида сте их победили, а не они вас...