Моравске тајне

субота 30. јул 2016.

Две и по деценије заљубљеници у реку, сплаварење и пловидбу узбурканим таласима Велике Мораве, броде њеним водама. Крећу од места улива Западне и Јужне Мораве у Велику Мораву, од Пријездиног Сталаћа, преко свих већих и мањих насеобина дуж њене обале, са одмориштем на најлепшим местима. Дочек учесницима Моравске регате из Крушевца, Трстеника и Краљева, приређен је на излетишту Морава између два моста - старог и новог Жабарског моста.

Сваке године у разноврсним чамцима, на импровизованим бродићима и пловилима превозе се најодважнији и најиздржљивији путници. Неретко са њима плове целе породице, жене равноправно са мушкарцима и остварују вековни сан да Морава буде пловна и да њеним водама крстаре бродови. Некад ћудљива и непредвидива река успори им ток, задржи их дуже на унапред одређеним стајалиштима, али увек, у исто време застану дочекани добродошлицом, код жабарског моста. Раширених руку и богатом трпезом угосте их Шиша и плањански љубитељи реке. Распреме шаторе и поделе радост поновног сусрета. Преноће уз песму и игру, рибљу чорбу и нове приче са Мораве. Ујутру одморни крећу пут Дунава.

Некада су две регате у различуто време, са размаком од месец и по дана, прелазиле готово исти водени пут Моравом до Дунава. Временом су се спојиле и постале једно.

Прва регата: под називом “ Моравске – тајне “ полазила је од Сталаћа на месту где Јужна и Западна Морава формирају Велику Мораву.

Другу регату: сачињавају заљубљеници у реке из Краљева и Трстеника. Ова регата има све карактеристике туристичког програма. И једна и друга регата су своју вишедневну пловидбу Великом Моравом завршавале на ушћу Велике Мораве у Дунав.

Уз пут су посаде опремљене инструментима истраживале и бележиле податке о чистоћи, променама на обалама и у води, бавили  се поједини чланови регате подацима о врстама и количини риба,  сликали станишта птица, анализирали биљни и животињски свет око и унутар реке. Са задовољством су истицали присуство шкољки које сведоче о чистоћи и незагађености воде. Ове године нису тако студиозно приоступили пловидби, али као чувари природе истакли су  примедбе на основу запажања да не водимо довољно рачуна о животној средини, да су обале реке претрпане смећем и отпадом, да је неопходна велика заједничка акција чишћења обала дуж целог водотока Велике Мораве.

Ове године регату и малобројне путнике дочекао је на излетишту код Жабарског моста богат спорстко уметнички програм. Надметали су се риболовци у пецању, кулинари у спремању рибљих специјалитета, спортски настројени посетиоци у чобанском вишебоју.

Посрећило се риболовцу Огњену Јанковићу из Велике Плане који је остварио најбољи улов, по мишљењу стручног жирија најбољу чорбу скувао је Горан Марјановић из Старог Села, док су у јакој конкуренцији у вишебоју победили извиђачи одреда „10.октобр“.

Организатори манифестације, ТСЦ "Велика Плана", Центар за културу "Масука", Удружење спортских риболоваца, Одред извиђача „10.октобар“, под покровитељством општине Велика Плана, ове годоине су предност у културно уметничком програму дали групи певача у односу на фолклорце који су у ранијем периоду били саставни део декора дочека регате. Изненађење за госте и домаћине био је коњаник Славољуб Живановић - Живана, члан ансамбла ветерана КУД-а "Масука" који је својом појавом и учешћем на манифестацији био својеврсна атракција.