Младост на Балкану

 недеља 11. септембар 2016.

Mузички омладински фестивал у Санданском, бугарском граду богатог историсјког и културног наслеђа који 21 годину средином септембра постаје престоница младости Балкана и Европе, био је ове године изазов за гудачки квартет Школе за музичке таленате у Ћуприји. За Ању Милошевић (Велика Плана), Теу Милеуснић (Ћуприја), Кристину Утковић (Соко Бања) и Миму Мајсторовић (Смедеревска Паланка),  чланице квартета АМЕТИСТ, учешће на фрестивалу  Balkan Youth Festival представљало је прилику да покажу колико су талентоване, музички образоване, харизматичне и способне да изазову овације и дивљење међународне публике.

Три наступа потврдила су да наши љубичасти кристали представљају небрушено полудраго камење које ће једног дана, када заврше конзерваторијуме по свету, постати бисери и драго камење на понос Србије и српске културе. Наша Ања је ово искуство имала четири године радније, наступом на истим овим позорницама у дуету са школском другарицом Саром Илић која је тада свирала хармонику.

Чланице квартета Аметист освојиле су 2014. године прву награду на Републичком фестивлау средњих музичких школа у Београду са сто освојених поена, годину дана касније на Међународном такмичењу Даворин Jенко у Београду са 97 поена прво место, а свака од њих има бар двадесетак првих, других или трећих награда на разним такмичењима. Наступале су као чланице школског оркестра у Миланској скали, недавно са Стефаном Миленковићем у Београду и Романом Симовићем на Коларцу...

Четири надарене ученице, веселе младе девојке, широког осмеха и отвореног срца за нова сазнања и искуства освојиле су публику у Санданском изгледом и умећем већ на првом наступу у летњем амфитеатру националног пакра "Свети врач" који је баш ове 2016. године обележио сто година постојања. Његов оснивач генерал Георги Тодоров, није ни слутио пре једног века да ће се са узвишења које издваја парк уметности од целовитости комплекса на овом простору ујединити младост Европе и на музичком фестивалу показати каква уметничка будућност очекује стари континет.

Фестивал са око 400 учесника из 8 европских земаља, Шпаније, Португалије, Грчке, Турске, Италије, Румуније, Македоније, Србије и градова Бугарске, отпочео је дефилеом учесника, који су до летње позорнице стигли праћени аплаузима пубиле. Манифестацију је отворио сандански кмет Кирил Костев, а заменик министра за спорт и омладину Републике Бугарске, Асен Марков, пожелео да млади уметници, учесници фестивала из Европе и Бугарске реализују своје снове и буду део Европске заједнице којој по својим способностима припадају.

Учесници фестивала у Санданском имали су током трајања манифестације бројне могућности да се упознају са знаменитостима града, да посете градић Мелник, обиђу ископине ранохришћанске архитектуре, у градском парку разгледају дечију галерију мозаика у камену, осмотре богату колекцију уметничких дела насталих на националном симпозијуму склуптура у мермеру 1983. године, направе селфи и понесу слику за успомену.

Природне лепоте и богатство минералних извора којих у рејону града Сандански има више од 80, са могућношку купања током целе године, чинили су ово место погодним за насељавање још у најстарија времена, због чега је, вјерује се, било једно од најстаријих насеља на Балкану још од времена Тројанског рата.

Сандански, град на  крајњем југозападном делу Бугарске, близу државне тромеђе са Грчком и Македонијом, по много чему је особен. Окружење Санданског је било насељено још у време Трачана. Распадом Римског царства овим деловима Балкана владају Византијски цареви, а од 14. века Османлије.  Више село него варошица насеље је све до 20 века носило име Свети врач, тек припајањем новооснованој држави Бугарској1912. године почиње да расте због развоја бањског туризма. Од 1948. године градић Свети Врач добија име Сандански по македонском устанику пробугарске оријентације Јанету Санданском.

У знак захвалности хероју који је обележио новију бурарску историју  подигнут је монументални споменик у Мелнику, најмањем граду ове области са само 360 становника, који као туристичка атракција, некадашње средиште заната и трговине пиринске области, до пре рата са претежним грчким становништвом, касније  бугарским,  привлачи последњих деценија посетиоце првенствено због древне архитектуре, старих заната и традиције производње вина. Налик македнонским градовима обилује старим кућама са доксатима, дугачким тремовима и дрвеним басамацима.

Да је грчка у непосредној близини Санданска асоцирају археолошке  ископине на локлаитету у самом центру града, остаци грађевине са мозаицима и стубовима хеленске културе. Припадају ранохришћанском комплексу који је открио 1967. године професор Александар Милчев. Тробродна базилика са нартексом и атријумом, потиче од средине 4. века и са локалитетом у непсоредној близини чини комплекс епископске резиденције која је  у периоду од 4 до 6 века имала важну улогу за ширење хришћанства у Бугарској.

У оваквом окружењу, на летњим позорницама, дугачком шеталишту препуном фонтана, парку са чемпресима, вечно зеленим магнолијама, огромним платанима од преко шест столећа старости, граду који је у сваком свом кутку позорница за разноврсна догађања, млади Европе се упознају, друже, покажу оно што најбоље знају. У раскошним бојама националних ношњи, Македнонци, Срби, Бугари, Румуни, Потругалци, Шпанци  показали су богатство фолклора својих земаља, акробатским покретима хип хопа колико прате модерне игре, а у такмичењу етно парова победили су представници Србије и стекли право да отпочну муљање грижђа пред почетак јесење бербе и симболично точак историје врате у назад када се вино правило на овај начин.

Наше девојке наступиле су три пута. На великој летњој сцени  националног парка имале су десетоминутни концерт пред препуним амфитеатром. Добиле аплаузе и безброј похвала организатора. Свирале су првог дана "libertango" Astora Piazzilla,"por una cabeza" Carlosa Gardela, "smooth crimininal" Michaela Jacksona и "kashmir" Led Zeppelin. Други концерт био је програмски слично конципиран. Већ на самом почетку "pizzicaro polka" Johanna Straaussa освојила је публику.... Остале композиције изведене као и на претходном наступу биле су прецизне и тачне, виртуозне и емотивне, разлог да публика буде одушевљена и очарана, посебно када су се уз девојачки квартет појавили на позорници младићи са бакљама.  

На завршној вечери љубичасти кристали добили су најдужи наступ - 15 минута су владали сценом. Одјекивали су звуци Ањине и Теине виолине, Кристинине  виоле и Миминог чела летњом позорницом. Смењивале су се композиције Wolfganga Amadeusa Mozarta, Carlosa Gardela, " Astora Piazzille и поново  "kashmir" Led Zeppelinа са бурним аплаузима и овацијама публике која је током трајања фестивала и претходна два наступа квартета знала колико умећа, способности и дара поседују наше девојке.

Да су биле чаробнице, чудотворке, музичке богиње и неодољиве музе уметности потврдила је директорка фестивала Емилиа Маринова , бујицом похвала и позивом да идуће године буду поново гости, а да у међувремену са огромним задовољством и пијететом пред њиховим умећем отвори пут за гудачки квартет Аметист на једној од позормница бугарске престонице Софије.

Гостовањем квартета Аметист у Бугарској сви су добили - публика магију, девојке ново искуство, организатор звезде вечери, а покровитељи потврду да нису узалод улагали у уметност, коментарисао је Мирослав Милошевић, иницијатор путовања, члан Општинског већа и Савета родитеља Школе музичких талентара у Ћуприји.

Путовање талентованим девојкама омогућили су  Школа за музичке таленте у Ћуприји, Општина Велика Плана и Канцеларија за младе Велика Плана.

До Санданског девојке натоварене коферима и инструментима, ведре, насмејане, пуне ишчекивања и надања стигле су возом и аутобусом. Није им сметао недостатак конфора, дуго путовање, гужвање на седиштима воза који лаганим ходом плови кроз ноћ. Истим путем се вратиле назад очаране путовањем, задовољне наступом, спремне на нове изазове и одрицања пред каријером коју граде. Кад буду једног дана праве музичке звезде пут у Сандански биће почетна тачка њихове иностране каријере.

- Било је лепо, ново искуство за све нас. Реакције публике потврда су да радимо праву ствар како најбоље умемо. Учврстиле смо пријатељство и схватиле колико можемо заједно. Очекују нас вежбе, напоран рад и наступ на Бемусу. Видимо се поново за неколико година на некој од светских сцена о којима маштамо - рекле су девојке скоро једногласно, озарене, задовољне, ведре и насмејане...