У ФОКУСУ РОДНА РАВНОПРАВНОСТ

Унапређена родна равноправност на локалном нивоу уз подршку Владе Швајцарске

Аранђеловац, 25. фебруар 2022. године

Капацитети и механизми за родну равноправност ојачани су у 31 локалној самоуправи, док је више од 5.000 грађанки и грађана имало директну корист од спровођења пројеката за побољшање положаја жена у локалној заједници који су реализовани уз подршку Владе Швајцарске, истакнуто је на догађају који је програм – “Swiss PRO“ организовао 25. фебруара 2022. године у Аранђеловцу.

Пројекти су оснажили правни и институционални оквир за родну равноправност на локалном нивоу, као и положај жена у локалној заједници, међу којима су и жене са села, млади незапослене и особе са инвалидитетом, жртве насиља у породици и друге рањиве групе, истакла је Мелина Папагеоргиоу, шефица одељења за добро управљање Швајцарске канцеларије за сарадњу.

“Кроз програм “Swiss PRO“ Влада Швајцарске је обезбедила континуирану подршку локалним самоуправама у напорима да изграде и ојачају капацитете за примену родне равноправности, како у области пружања услуга тако и у прописима и начину на који се формирају локални буџети. То у крајњој линији значи кретање ка институцијама и друштву које обезбеђује једнаке могућности за све”, навела је Папагеоргију.

Шеф програма УНОПС у Србији Марко Вујачић навео је родна равноправност прожима све пројекте које спроводи УНОПС јер не можемо говорити о одрживом развоју ако се не позабавимо питањем родне равноправности.

“Заједно са локалним самоуправама и уз подршку партнера из Владе Швајцарске, кроз програм “Swiss PRO“ остварили смо резултате од побољшања институционалног оквира, преко побољшања учешћа жена у процесу доношења одлука до конкретних промена у положају жена у друштву”, истакао је Вујачић и посебно нагласио значај сарадње са националним партнерима.

Антигона Андонов из стручне службе Повереника за заштиту равноправности је истакла да родна равноправност подразумева једнакост свих жена и мушкараца, једнаке шансе и могућности у свим областима приватног и друштвеног живота.

Жене могу све, упркос и даље дубоко укорењеним стереотипима и предрасудама. Зато су жене у политици а нарочито у локалним заједницама много више од власти и опозиције, много више од политике и странке. Оне су глас свих других жена и узор женама да је нешто могуће и ви овде то доказујете”, оценила је Андонов.

SP Unapređena rodna ravnopravnost na lokalnom nivou uz podršku Vlade Švajcarske 2

Поред бесповратних средстава за реализацију 26 пројеката, током четири године програма Сњисс ПРО пружена је и техничка подршка локалним самоуправама и реализоване су активности изградње капацитета, навела је Маида Јусуфовић, службеница за добро управљање и родну равноправност на програму “Swiss PRO“.

“Као резултат подршке, између осталог, 31 локална самоуправа је формирала механизам за родну равноправност, 27 основало локалну женску одборничку мрежу, 26 израдило и усвојило локални акциони план. Додатно, пружена је подршка за изградњу капацитета кроз укупно седам тренинга на којима је учествовало 168 представника и представницима из 44 градова и општина, међу којима су биле и градоначелнице и председнице општина”, истакла је Јусуфовић.

Секретарка Скупштине града Крушевца Маја Цуцкић представила је пројекат који је допринео унапређењу родне равоправности у Крушевцу.

“Нама је подршка Владе Швајцарске и сарадња са програмом “Swiss PRO“ веома значајно искуство, јер је кроз пројекат пружена подршка женама за активније укључивање у рад месних заједница и доношење одлука на локалном нивоу, као и оснаживање жена за формирање удружења и отпочињање сопственог посла”, истакла је Цуцкић.

На догађају су уручени сертификати за успешно спроведене пројекте представницама и представницима следећих локалних самоуправа: Аранђеловац, Бабушница, Бела Паланка, Блаце, Бујановац, Бојник, Димитровград, Голубац, Ивањица, Кнић, Краљево, Крагујевац, Крушевац, Љубовија, Медвеђа, Ниш, Нова Варош, Пирот, Рача, Рашка, Сокобања, Сврљиг, Топола, Ћићевац, Ћуприја и Зајечар.

Догађај је реализован у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – “Swiss PRO“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).

SP Maja Cuckić

SP Maida Jusufović

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec May 2023 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 18 1 2 3 4 5 6 7
week 19 8 9 10 11 12 13 14
week 20 15 16 17 18 19 20 21
week 21 22 23 24 25 26 27 28
week 22 29 30 31

Ускоро

Nema događaja