ЗАШТО ВОЛИМ БИЦИКЛ

 1. јун је у календару „празника“ обележен као Светски дан бицикла. Зато је ово прилика да се присетимо, уз помоћ обиља података са разних сајтова, најважнијих историјских података о некадашњем чуду технике.

Историја бицикла

Најстарији од бицикала називани су „чистим коњом“ у својој родној земљи Француској. Ово важно превозно средство појавило се у Паризу 1818. године. Његова прва верзија није имала педале и изазвала је велики умор при вожњи.

Године 1840. шкотски ковач звани Киркпатрик Макмилан је измислио врсту педале, постављену поред задњег точка помоћу ручке. Овај систем је био сличан оним колицама на педале које су користила деца. Додатни уређај је дао бициклу већу брзину и неопходну стабилност.

Први бицикл који је имао ланчани систем повезан са точковима дизајнирао је Х.Џ. Лосон Његов трећи модел, "Бициклета", дизајниран је 1879. године. Овај бицикл је већ имао већу стабилност и безбедност.images 2

1880-их, енглески проналазач Џон Кемп Старли дизајнирао је бицикл сличан данашњем Имао је ручке, гумене точкове, рам, педале и ланце.

- Прва фабрика бицикала на свету настала је 1875. године и звала се Мишо Компанија. То је била прва фабрика која је производила бицикле.

- 1898. године први бицикли стигли у Бразил из Европе.

А ми смо некада, подсећања ради, ишли у корак с временом и били ближи Европи него сада. У нашем окружењу, у периоду између два рата, одржано је такмиченје велесипеда о чему сведочи пожутела фотографија из старих албума. Бициклистичка трка Велика Плана - Крњево одржана је 1923. године.

Trka V

За заинтересоване за тему која окупира пажњу љубитеља двоточкаша, ево још неколико занимљивих сећања о бициклетима и лепих фотографија које сведоче колико пажње је изазивало ово превозно средство у развијеним и мање развијеним државама света и свим сталежима друштва.

„Једног јесењег дана 1865. године, двојица мушкараца седела су у кафани у Ансонији, у савезној држави Конектикат, умирујући живце са пар жестоких пића.

Они су возили караван низ оближње брдо када су иза себе зачули крик од ког се леди крв у жилама. Нешто што је изгледало као ђаво лично - са главом човека и телом неког непознатог створења - стуштило се низ брдо ка њима, одскакујући од земље.

Кренули су да шибају своје упрегнуте коње и побегли, док је ђаво слетео с пута и улетео у поплављен јарак.

Замислите само колико су се уплашили кад им је ђаво лично пришао и представио им се: тамнокоси Француз је крварио и био мокар од главе до пете. Његово име било је Пјер Лалемент.

Млади механичар боравио је у Сједињеним Америчким Државама тек неколико месеци, а са собом је из Француске понео машину коју је сам начинио - двоточкашку скаламерију на педале коју је звао „велосипед". Ми ћемо је звати бицикл.

Господин Лалемен ће убрзо после тога патентирати свој изум, коме су и даље недостајали зупчаници и погон на ланац као код модерног бицикла. Недостајале су му и кочнице - због чега се и стуштио низ брдо према караванистима том пакленом брзином.

Његов прилично незграпни модел ускоро ће надмашити Пени Фартинг, који није било складно превозно средство каквим га замишљамо кроз измаглицу носталгије. Због огромног предњег точка, то је била тркачка машина - двоструко бржа од велосипеда.

ikikivvvv

Возили су га искључиво неустрашиви младићи, насађени на врх точка од метар и по и склони претурању напред при наиласку на најмању препреку.

Али следећи технолошки корак, „сигурносни бицикл", био је пријемчивији за много ширу публику. Изгледао је у великој мери као што изгледају модерни бицикли, са погоном на ланац, два точка исте величине и рамом у облику дијаманта.

Брзина није потицала од џиновског точка, већ од зупчаника. Сигурносни бицикли могли су чак да се возе у хаљини.

Није да је то нешто посебно бринуло Анђелину Ален, која је изазвала велику сензацију 1893. године возећи бицикл по Њуарку, на ободу Њујорка, без хаљине.

bbbbb

vbvb

zene na biciklima 0116354148

nmnm

Али следећи технолошки корак, „сигурносни бицикл", био је пријемчивији за много ширу публику. Изгледао је у великој мери као што изгледају модерни бицикли, са погоном на ланац, два точка исте величине и рамом у облику дијаманта.

Три године касније, старија Сузан Б. Ентони, активисткиња борбе за права жена током већег дела 19. века, изјавила је да је бицикл „урадио више за еманципацију жена него било која друга појединачна ствар на свету".

Бицикл наставља да оснажује младе жене чак и данас. Влада државе Бихар, у Индији, почела је 2006. године да издашно субвенционише куповину бицикала за тинејџерке које прелазе у средњу школу - идеја је била да ће бицикли тако омогућити девојкама да путују више километара на своје часове.

Чини се да је програм успео, драстично увећавши шансе да девојке остану да похађају средњу школу.

Чак и у Америци, бицикл је јефтин начин да проширите видике: кошаркашка суперзвезда Леброн Џејмс основао је школу у родном месту у Охају која обезбеђује бицикл за сваког ученика. Он каже да су, кад су он и његови пријатељи били на бициклима, били слободни. „Осећали смо се као да смо на врху света."

Део текста који потписује Тим Харфорд

Пројекат „50 ствари које су створиле модерну економију"

https://www.bbc.com/serbian/cyr/svet-48195173

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

 • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

 • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

 • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

 • Пливање за Часни крст!

 • Спортом против насиља!

 • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

 • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

 • Баскеташи показали своју хуманост!

 • Баскеташи играју за Цецу!

 • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Decembar 2023 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 48 1 2 3
week 49 4 5 6 7 8 9 10
week 50 11 12 13 14 15 16 17
week 51 18 19 20 21 22 23 24
week 52 25 26 27 28 29 30 31

Ускоро

Nema događaja