ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!

„Свет речи“ на новом задатку у оквиру увек актуелне теме – ментално здравље младих

УГ „Свет речи“ уз финансијску подршку Министарства омладине и спорта РС ове године наставља реализацију пројеката усмерених ка очувању менталног здравља младих. Од маја до новембра у седам школа уже Србије вршњачки едукатори, уз помоћ својих професора – ментора спровешће акције у оквиру новог пројекат „Имаш проблем? Ту смо за тебе“. Средњошколци Пожаревца, Бора, Крагујевца, Деспотовца, Смедеревске Паланке, Кучева и Велике Плане реализоваће планиране активности у својим срединама и усмерити младе са проблемима током одрастања на психолошка саветовалишта, институције и организације цивилног сектора од којих могу потражити помоћ.

Уз подршку Министарства омладине и спорта РС, у периоду од 15.маја до 15.новембра 2022.године, Удружење грађана "Свет речи" из Велике Плане спроводи пројекат "ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ". Пројекат се реализује у оквиру спровођења Националне стратегије за младе. Представља наставак дванаестогодишњих активности овог Удружења на пољу превенције и заштите менталног здравља младих. Нове активности у циљу заштите здравља младих представљају наставак вишегодишњих пројеката: "ДРУЖИЛИШТЕ-ПРОГРАМ ПОДРШKЕ УНАПРЕЂЕЊУ ПСИХИЧKОГ ЗДРАВЉА МЛАДИХ ОПШТИНЕ ВЕЛИKА ПЛАНА KРОЗ ПРОГРАМЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ И АKЦИЈЕ", „НИСТЕ САМИ! МИ СМО СА ВАМА – Програм психолошке подршке младима општине Велика Плана“, "МИ НЕ ПРИЧАМО ДРУГИМА, МИ ПРИЧАМО СА ТОБОМ - ПОДРШKА МЕНТАЛНОМ ЗДРАВЉУ МЛАДИХ ОПШТИНЕ ВЕЛИKА ПЛАНА" које је ово Удружење успешно реализовало на територији општине Велика Плана у периоду од 2010. до 2017.године.

bbbbyx

По речима Јелене Златкове, председнице удружења и ауторке пројекта, циљ нових активности у оквиру пројекта "Имаш проблем? Ту смо за тебе!" је изградња мреже Тимова вршњака и вршњакиња - помагача из 7 средњих школа партнера на пројекту. Око ове идеје окупили су се средњошколци и њихови професори из Велике Плане, Смедеревске Паланке, Пожаревца, Кучева, Деспотовца, Крагујевца и Бора. Протеклог викенда у хотелу Вир у Великој Плани окупило се 19 ученика и 10 ментора који су на семинару уз помоћ тренерице Ладе Маринковић, др психологије из Новог Сада, стекли нова сазнања, исуства и вештине за рад са младима на овој теми.

- Сви директни учесници пројекта, вршњачки едукатори и ментори, су на овом дводневном семинару едуковани, оснажени и усмерене на конкретне задатке и оспособљени за рад са младима на проблемима адолесцентске популације, првенствено проблемима везаним за комуникацију и конфликте, конструктивне начине ношења са осећањима беса, туге, страха, сексуалности и опредељени да радом у саветовалиштима и дружилиштима у оквиру школских активности помогну вршњацима уколико им њихова помоћ буде потребна – истакла је овим поводом ауторка пројекта, Јелена Златкова, изражавајући уверење да ће учешћем младих у оваквим пројектима проблем бити видљив и да ће се менталном здрављу адолесцената поклонити већа пажња стручњака и целокупног друштва.

bvnm

С обзиром на чињеницу да циљну групу чине средњошколци из различитих средина, и да је око 40 одсто младих из руралних средина, уочљив је вишеструки значај рада но овој теми, посебно са популацијом из општина где је ментално здравље на маргини целокупних обавеза друштва које би било пожељно и неопходно да се обезбеђују члановима заједнице. Посебна пажња, истиче организаторка програма пројекта, Јелена Златкова, биће посвећена младима без родитељског старања који су на породичном смештају у Милошевцу. Са њима је успостављен контакт у току имплементације претходних пројеката и рада на радионицама где је уочено да је неопходно већу пажњу и бригу о менталном здрављу посветити овој рањивој групи.

- Након семинара и стеченог знања на едукацији имамо идеју да проширимо тим и раширимо значај бриге о менталном здрављу на средњошколце преко Креативног центра у свим средњим школама у Пожаревцу и Костолцу. Радићемо радионице, вршити едукације и оспособљавати младе да саветима и наученим методама на овој обуци помогну вршњацима када примете на основу понашања и неких конкретних ситуација да им је њихова помоћ неопходна. Покушаћемо да издвојимо простор и време где ће вршњаци моћи да разговарају и успостављају везе поверења што ће се касније преносити и у школски простор – рекла је по завршетку семинара Милица Ђорђевић, наставник разредне наставе из Пожаревца, едукаторка Креативног центра.

cxy

Живкица Ђорђевић, педагошкиња из Пожаревца, истиче да о менталном здрављу има потребе да се увек говори и да је сваки човек често у ризику, без обзира на то колико је млад или стар. Пожељно је да се о томе прича учесталије и не постоји прави тренутак или право место и време да се подстакне питање менталног здравља младих и целе заједнице.

- Овај програм је користан и отвара простор да ово што радимо буде прихваћено као некакви државни програми који би се реализовали на нивоу целе друштвене заједнице. Један од основних задатака прогама је да се повећају капацитети младих да схвате себе. Млад човек примећује да се нешто са њим догађа, уочава одређену промену, али није сигуран о чему се ради и због тога свака едукација помаже да особа боље препозна шта се са њом дешава, да ли постоји одређена промена, или не постоји и да на основу тога тражи одређену подршку за себе. Ово је пут да код себе направи неко позитивно кретање у циљу јачања сопствених капацитета – истакла је менторка пожаревачког тима, Живкица Ђорђевић.

Емилија Бојковић, вршњачка едукаторка из Велике Плане, каже да је на овом семиниру стекла нове вештине и знања која може да примени ангажовањем у саветовалишту за младе.

DSC 0293

- Сматрам да је за нас ова обука веома корисна, као и за средине из којих долазимо зато што ћемо бити у прилици да помогнемо вршњацима. Када се ради о здрављу младих присутна је стигматизација, младе је у суштини срамота да говоре о томе, осећају се лоше и стиде се ако проблем поделе са неким. Сматрам да разговором о томе првенствено можемо да се решимо те стигматизације, можемо помоћи адолесцентима да се ослободе и да им пружимо корисне савете коме могу да се обрате и како да решавају своје проблеме. Најважније је да смо схватили на овој обуци, да ми нисмо ту за младе да им делимо савете, него да смо ту да им будемо подршка и да кроз одређене кораке и технике у њима пробудимо мотивацију да сами пронађу решење за своје проблеме – рекла је Ема, спремна да у наредном периоду, док траје пројекат, слободно време посвети раду у саветовалишту за младе и тако пружи подршку вршњацима којима је помоћ за решавање менталних проблема потребна.

xct

Владимир Митић, гимназијалац из Велике Плане је са семинара понео сазнање како треба да се опходи у контактима са вршњацима и на који начин им давањем подршке може помоћи да решавају адолесцентске проблеме.

- Знам да неки људи одлазе код психолога, психотерапеута и стручњака за ментално здравље и сматрам да то није нека неуобичајена појава коју би требало тумачити као велики психички проблем. То је по мени исправан и пожељан однос када се ради о очувању менталног склопа човека свакодневно изложеном разним изазовима којима не може, или није у могућности да се одупре на прави начин, без последица. Довољно сам оснажен и веома мотивисан да помогнем младима јер сам на овом семинару научио да се слушањем особе у проблему може наћи пут за излазак из ситуације у којој се налази – рекао је Владимир и истакао да неће инсистирати на „отварању“ неког свог вршњака уколико схвати да он не жели да говори о свом проблему.

- Има људи који крију своје здравствене проблеме и не желе да други знају о томе, зато ћу   покушати техникама које сам на семинару савладао да му предочим значај правилног приступа ситуацији у којој се налази и да га сходно томе упутим на праву адресу где може добити одговор који ће му помоћи да реши проблем - закључује вршњачки едукатор који је рад на пројекту схватио као савладавање технике прве помоћи када неког његовог вршњака „душа заболи“ и када сам није у стању да се носи са психичким тегобама које прате такво стање духа.

lada

Др Лада Маринковић, професорка психологије на Високој васпитачкој школи у Новом Саду, тренерица на пројекту, истакла је да се о проблему менталног здрављ у друштву још увек више говори него што се ради на конкретној помоћи и пружању подршке младима и укупном становништву иако је присутно сазнање да смо све чешће у менталним проблемима и све више угрожени као јединке и чланови заједнице због поступака и последица на које директно не можемо да утичемо снагом своје воље.

- Прошла је корона која је значајно утицала на то да су људи постали усамљенији и рањивији. Покренула је питање менталног здравља као глобално важно, али смо нажалост, још увек више на причи него на организованим тимовима. Не ангажују се едуковани људи, не постоји системски организована подршка и не нуди се институционална заштита за овакве потребе, не постоје адекватне установе где могу људи да се обрате за подршку, а да не морају да издвајају значајна средства да би дошли до решења својих проблема. Ментално здравље не може остати само ствар појединца, мора бити питање одговорности заједнице – рекла је професорка и додала да овакав пројекат доприноси значајном напретку у правцу одржавања здравог духа целокупног друштва.

- Пројектом „Имаш проблем? Ту смо за тебе“ се едукују млади људе у њиховом природном и развојно најосетљивијем периоду када се баве питањем развоја свог идентитета и формирања своје комплетне личности. Едуковањем им помажемо да боље разумеју себе и да комуницирајући са другима пруже правовремену психолошку подршку вршњацима уколико имају потребу за том врстом помоћи. Едукација је конкретно и јасно дефинисан задатак пројекта са циљем да едуковани млади људи буду као вршњачки едукатори прва психолошка помоћ и подршка својим вршњацима - истакла је професорка уз констатацију да су полазници семинара били пажљиви „на часу“, добро мотивисани, веома ангажовани на радионицама и да су озбиљно схватили обавезе које им предстоје радећи на пројекту.

logoooooooooo

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Oktobar 2023 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 39 1
week 40 2 3 4 5 6 7 8
week 41 9 10 11 12 13 14 15
week 42 16 17 18 19 20 21 22
week 43 23 24 25 26 27 28 29
week 44 30 31

Ускоро

Nema događaja