О ЛЕПОТИ, СНОВИМА И ПОНОСУ

Библиотерапија: "Огрлица", Ги де Мопасан

Скц Марковац

Да ли су луксуз и лепота кључ среће или то може бити и нешто друго? Које су ваше животне вредности и које су оне ка којима тежите?

У петак, 29.7.2022. од 18.30 до 20h у Летњој читаоници читамо причу "Огрлица", Гија де Мопасана и разговарамо о сопственим доживљајима лепоте, о сновима и поносу.

Сесију води Александра Миладиновић, психолошкиња, библиотекарка читаонице "Екатарина Павловић" и сертификована библиотерапеуткиња.

„Била је то једна од оних лепих и љупких девојака које су се, као неком омашком судбине, родиле у чиновничким породицама. Није имала мираза, па ни наде, нити какве могућности да се с њом упозна неки богат и угледан човек, те је пристала да се уда за једног малог писара Министарства просвете.

   Била је једноставна, пошто се није могла кинђурити, и веома несрећна као да је била искључена из друштва, јер за жене нема ни класе ни расе, а њихова лепота и њихова љупкост служе им уместо племенитог порекла и породице. Њихова урођена финоћа, нагон за отменошћу и гипкост њиховог духа једина су њихова хијерархија, те се девојке из народа с тим особинама изједначују с највећим госпођама.

   Непрестано је патила јер је осећала да је рођена за сваку нежност и сваку раскош. Патила је због сиромаштва свог стана, због голих зидова, због отрцаних столица и ружноће тканина. Њу су мучиле све те ствари које нека друга жена њеног сталежа не би ни приметила. Кад би погледала малу Бретонку, која је водила њихово скромно домаћинство, душу би јој обузело горко жаљење и утонула би у неостварљиве снове. Сањала је о тихим салонима обложеним источњачким тапетима, осветљеним високим бронзаним свећњацима, с двојицом високих слугу у кратким панталонама који спавају у широким наслоњачима пошто су задремали од загушљиве топлоте ливене пећи. Сањала је о великим салонима застртим старинском свилом, с одабраним намештајем на ком се налазе ситне украсне стварчице од непроцењиве вредности, и о малим, лепо намештеним салонима удешеним за разговор у пет сати с најприснијим пријатељима, с познатим и радо виђеним људима, за чијом пажњом чезну и жуде све жене.

   Кад би увече села за округли сто на ком се не мења столњак по три дана, према мужу који би скинуо поклопац с чиније и рекао с изразом усхићеног човека: „Ах, да добре чорбице! Нема ничега бољег од ње...”, она би сањала о финим вечерама, о блиставој сребрнарији, о тапетима на зидовима с мноштвом древних личности и чудних птица усред неке чаробне шуме; сањала би о изврсним јелима која се доносе у дивним чинијама, о ласкавим речима изговореним шапатом које она слуша са осмехом Сфинге, док у исти мах једе ружичасто месо пастрмке или крило угојене кокошке.“

Госпопдин Лоисел поклања Матилди позив на свечану забаву Министарства просвете, за коју очекује да ће Матилду усрећити јер ће моћи да се дружи са високим друштвом. Матилде је, међутим, одмах узнемирена јер нема хаљину за коју верује да је довољно лепа да је носи на догађају.

Матилдине сузе натерају господина Лоазела да понуди да плати нову хаљину упркос томе што им је новац тесан. Матилда тражи 400 франака. Господин Лоисел је планирао да новац који је уштедео на пиштољу искористи за лов, али пристаје да новац да својој жени. Близу датума забаве, Матилде одлучује да позајми накит од Мадам Форестиер. Она бира дијамантску огрлицу из кутије за накит своје пријатељице.

Матилде је красотица, пример праве природне лопте. Када се ноћ заврши и пар се врати кући, Матилде је тужна због скромног стања свог живота у поређењу са журком из бајке. Ова емоција се брзо претвара у панику када схвата да је изгубила огрлицу коју јој је позајмила Мадам Форестиер...ogrlica

gi

„Огрлица“ је кратка прича француског писца из 19. века Ги де Мопасана, који се сматра једним од раних мајстора кратке приче. Познат је по томе што пише о мукама просечних људи у француском друштву и њиховим напорима да напредују, често са несрећним резултатима.

Ово је било само упознавање са вечерашњом темом приче у оквиру библиотерапије Скц Марковац. Прави доживљај следи вечерас. Учешће је бесплатно, али је због ограниченог броја места обавезно најавити долазак позивом на 061/29 26 791.

 

 

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Oktobar 2023 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 39 1
week 40 2 3 4 5 6 7 8
week 41 9 10 11 12 13 14 15
week 42 16 17 18 19 20 21 22
week 43 23 24 25 26 27 28 29
week 44 30 31

Ускоро

Nema događaja