ОСНАЖЕНИ ДА ПОМАЖУ ВРШЊАЦИМА  

 

Млади и ментално здравље

Вршњачки едукатори на пројекту „Света речи“ показсали су ангажовањем на тренингу и интересовањем за тему да ће радећи на радионицама допринети побољшању менталног здравља средњошколаца у седам градова Србије. Пројекат „Имаш проблем! Ту смо за тебе“ реализује се уз подршку Министарства омладине и спорта РС у Пожаревцу, Смедеревској Паланци, Великој Плани, Крагујевцу, Деспотовцу, Кучеву и Бору.

Вршњачка едукаторка Ивана Чепић из Пожаревца, истиче да је др Лада Маринковић, професпрка психологије, тренерица на пројекту, имала такав приступ на радионицама да је младе учеснике сензибилисала за тему и научила их вештинама како да комуницирају и пруже подршку вршњацима којима је потребна њихова помоћ.

- За све што ће нам користити у раду дала нам је смернице, посебно за самооснаживање и заштиту од могућих непријатности са којима ћемо се сусретати у контакту са вршњацима. Ту првенствено мислим на „исисавање“енергије уколико буде ситуација када ћемо се тешко носити са проблемима саговорника који није у стању да дефинише свој проблем и да учесатвује у тражењу решења – истакла је Ивана и пренела научено знање да се најчешће у окружењу млади сусрећу са лакшим облицима депресије, поремећајима исхране и нападима панике.

- Ове појаве су чешће присутне код девојчица неко код дечака. И сексуална идентификација је један од проблема младих иако се о њему ређе говори, или се чува у строгој тајности. Ментални проблеми су често последица несклада у породици, свађа са родитељима, сукоби са емотивним партнером, неразумевање од стране околине... Младима у овом периоду одрастања потребно је разумевање, треба их охрабрити, подићи им елан, помоћи им да се суоче са непредвиђеним околностима које их спречавају у остваривању неких, за њих важних циљева. Има још мали милион проблема али су ово најзаступљенији, можда и најтежи – каже Ивана и наглашава да постоји значајна разлика у начину прихватања обавеза и поимању света око себе између дечака и девојчица.ivana cepic

- Девојке су у већој мери оријентисане ка физичком изгледу, склоније су поремећајима исхране, младићи су често усамљени зато што људи често поцењују проблеме јачег пола и од њих очекују у свакој прилици снагу и јаку вољу. Осећају се несхваћено, под притиском су да емотивно морају да буду стабили у сваком тренутку и да због тога нису у равноправном односу са девојкама приликом испољавања емоција. Мислим да то доста утиче на њихов ментални склоп и касније у животу.

Када се ради о сексуалној опредељености и припадности геј популацији, Ивана каже да су на тренингу научили да су људи неке друге сексуалне оријентације просто рођени такви и да их не треба због тога осуђивати и да су такве ставове многи од њих имали и пре ове обуке.

- Ја лично и већина нас сматрамо да имају једнака права и да их због тога не би требало изопштити из заједнице. Није ту само прблем хомосексуалности, требало би на исти начин размишљати и о асксуалности, стању у коме одређена особа нема потребу за сексуалним активностима што је начшће последица неке трауме и то је честа појава услед сексуалног узнемиравања, или још горе, силовања. Говорићемо у својим школама о свему што као стечено знање или вештину носимо са едукације. Чак и о оним ситуацијама које смо овде помињали и за које нам се чини да је мала вероватноћа да се икада неком догоде у стварном животу. Добро је да имамо свест о свему што је могуће да се деси неком негде, а што може да има негативне последице по ментално здравље човека – закључује средњошколка Ивана из Пожаревцаjana

Јана Михајловић на пројектним активностима представља средњошколце из Деспотовца. Научила је о менталном здрављу младих све што би било потребно пре него што отпочне рад на радионицама у својој средини.

- Едуковани смо како да помажемо неком ко се тешко носи са бременом проблема везаних за ментално здравље, да препознајемо на опснову понашања и опхођења о чему се ради и подстакнемо вршњаке да отворено говоримо о томе. Ово није табу тема и о менталном здрављу би требало говорити отворено, као о свим другим болестима које се појављују код сваког од нас у различитим облицима и са различитим последицама – преноси своја искуства са обуке Јана и каже да раније није на овај начин размишљала о проблемима психе са којима се суочавају њени вршњаци.

- Све што сам раније знала о томе у поређењу са овим што сам на радионици научила и добила као информацију је благо речено увод у проблем. Знала сам и препознавала и раније код других да се нешто са њима чудно дешава, али нисам о томе на овај начин размишљала. Сада видим да сви ми, без обзира ког смо пола, сексуалног опредељења, понашања и навика, заслужујемо да имамо равноправан третман и да није срамота рећи да душа боли уколико неко осећа страх, анксиозност, има напад панике или се једноставно тешко изражава у друштву и не сналази пред непозатим особама.

Да различито прихватају проблеме одрастања младићи у односу на девојке средњошколац из Крагујевца, Милован Перовић, раније није примећивао нити је томе придавао значај. Како сам каже, много лепих ствари је научио на тренингу уз вршњаке и менторе, а да је професорка Маринковић утицала на њега да подигне самопоуздање и пожели да ради на овом пројекту више него што је мислио.milovan ppp

- Надам се да ћу продубити своје знање и интересовање за тему која ме је раније привлачила у знатно мањој мери него пре обуке. Углавном се о овом проблему мање говори и мање зна него што је у стварности потребно да би се на време спречиле неке негативне појаве које могу да угрозе здравље и будућност младих. Млади се свакодневно сусрећу са проблемима који могу да оставе последице по њихово ментално здравље, почев од насиља међу вршњацима, преко насиља у породици, злоупотреба друштвених мрежа. То је наша свакодневица. Свесни смо да можемо у таквим ситуацијама до потражимо неку стручну помоћ, али нам је после тренинга јасно да и ми едукатори можемо у значајној мери да утичемо на промену свести младих и убедимо их да се разговором, бољом комуникацијом међу вршњацима и поштовањем потреба других, ствари могу посматрати из другог угла. Сада сам оснажен да помажем другима, ако неко од мојих вршњака буде у проблему потрудићу се да му помогнем што више могу – поручује Милован.

Урош Ристић из Деспотовца сматра да би тему менталног здравља требало подићи на виши ниво, да се о проблемима младих који се сврставају у категорију менталног здравља више прича на свим местима – у кући, у школи, спортским клубовима, свуда где млади проводе доста времена.uros

- Моји вршњаци су у већим проблемима него раније, посебно после значајних ломова у свету и технлошких новина које се намећу као свакодневни део живота на које не можемо да утичемо нити да их игноришемо. Оптерећени смо проблемима одраслих, допиру до нас узнемиравајуће информације, живимо у страху и притом се боримо да своје обавезе савесно обавимо како би се што боље припремили за живот који нам се обећава. Припремамо се за мир и спокој, а свесни смо да нас очекују буре и искушења – каже у свом коментару теме којом ће се бавити до краја средњошколског образовања Урош, свестан да је ово што је научио само површина широке области менталног здравља човека.

- Приметио сам да смо отуђени, да не умемо међусобно да комуницирамо, превише смо у дигиталном свету, затуцани оним што нам се нуди као информација у глобалноим свету, заробљени у неком имагинарном свету због чега у све већој мери губимо корак са реалношћу. То је проблем оба пола. Ја сам лично више заинтересован за вербалну комуникацију, то ми је драже и ближе, него да се везујем за друштвене мреже као већина мојих вршњака. Друштво око мене слично мисли, немамо проблема са отварањем, знамо да изразимо оно што мислимо, препознајемо промене код себе и других и врло прецизно можемо да дефинишемо стање у којем се налазимо ако нам је тешко, ако смо тужни, забринути и помало изгубљени.

Урош жели да упише психологију и сматра да му је овај тренин проширио видике у том правцу.

- Углавном су сви наши проблеми решиви, искључујем све већи број младих који се у последње време боре са депресијом и анксиозношћу, то свакако тражи стручну помоћ. Али, мање проблеме који нас свакодневно јуре можемо да решавамо сами уз подршку неког ко нам је важан у животу, или у кога имамо поверење. Сматрам да свако има прваво на сексуално опредељење и са тим немам баш никакав проблем, трудим се да и људи око мене тако мисле. Немам никакве предрасуде према тој појави. Једва чекам да све што сам овде научио применим у контакту са младима и помогнем им да и они едуковани приступе решавању неких проблема са којима се буду суочавали током живота. Мислим да ће бити успешно и интересантно.

Глорија Хорти из Бора је по њеном казивању добила доста нових информација које ће јој помоћи да реалније посматра себе и људе у свом окружењу.glorija

- Разговарали смо о свему што се подводи под ментално здравље младих, што може да нам помогне у животу уколико се будемо нашли у неком проблему који је тешко решив, или ако буде било потребно да некоме наших година пружимо прву помоћ. Ми као слушаоци, саветници у некој ситуацији која се буде наметнула, морамо да будемо отворени за разговор, довољно обучени да саслушамо и помогнемо, притом и да сами посматрањем других уочимо уколико је некоме помоћ потребна, а да сам не жели да се отвори и говори о томе. Научили смо кроз које фазе пролазимо и која питања би требало да постављамо саговорницима радећи на појекту са својим вршњацима – истакла је Глорија и потврдила да је спремна за изазове који је чекају.

- Помогла је мени лично ова обука да увидим какво је моје ментално здравље, да могу на основу покрета, понашања и одговора које ми особа даје да стекнем увид у њено ментално здравље. Надам се да ћемо радећи на овим пројектима и на радионицама које следе помоћи младима да више мисле о себи и свом менталном здрављу него што је то до сада била пракса. Схватила сам овде да није у реду да неко има превише самопоуздања и да претерује у неким стварима, нека граница мора да постоји. Средина, можда мало преко ње, од 60 дo 70 посто самопоуздања, била би идеална мера понашања, остало је лудост, претерана храброст и хазардерство. Треба постављати ограде које нас усмеравају да се крећемо у оквирима у којима делујемо.

Овако размишљају и говоре о менталном здрављу млади из седам градова Србије окупљени на пројекту „Имаш проблем! Ту смо за тебе“ УГ „Свет речи“.

grupa ddd

logoooooooooo

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Oktobar 2022 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 39 1 2
week 40 3 4 5 6 7 8 9
week 41 10 11 12 13 14 15 16
week 42 17 18 19 20 21 22 23
week 43 24 25 26 27 28 29 30
week 44 31

Ускоро

Nema događaja