ШТА ЈЕ СВЕ ВЕЛИКО У ВЕЛИКОЈ ПЛАНИ

Великом Моравом од извора до ушћа у Дунав

Морава је за Србе исто што и Тигар за Месопотамију, Инд за индијце, Волга за Русе, Рајна ѕа Немце...

         У малом месту, које у имену има реч велика, има много тога лепог и великог. Велика Плана има Велику Мораву, а Морава безброј тако малих, а живих светова. Они одолевају времену, и сваки од њих има своју живописну и тајанствену причу до које се може доћи посматрањем, изучавањем и поклањањем пажње реци. Много тога је занимљивог и неистраженог на месту где се спајају Поморавље и Шумадија, где поглед пуца на реке, поља и начичкана насеља. Понегде задиви готово недирнута природа,истовремено забрину брда смећа. То што имамо желимо да поделима са људима којима недостаје сусрет са лепотом коју само природа може да дарује. Одговорни за будућност можемо заједно утицати на очување дарова природе дубоко свесни да то што имамо морамо да предамо „у исправном стању“ као сведок пролазности новим генерацијама на употребу, уживање и (о)чување.

           Ако је коридор 10 артерија централног дела српске државе, онда је Велика Морава њена вена. За разлику од главног друма, кога су креирали људи и њихове потребе за повезивањем са остатком света, Морава је вековима покушавала саму себе да исправи, трагајући за најкраћим путем ка Дунаву. То је увек била и биће њена једина и вечита тежња, ни сама не слутећи да се све око ње и у њој мења. Воденични каменови одавно не брује. Виле и утваре уз њене обале одавно нико није срео, па су и приповедања о ђавољим пословима све ређа прича, али су зато учестале појаве опасне по њен опстанак, угрожавају је, муте јој воде и загађују околину. Упркос људском немару, у њој и око ње за сопствени продужетак врсте су се избориле бројне биљне и животињске заједнице, древни објекти, птице чији је миграциони пут трасиран њеним током. Управо због тога би ова прича имала своју интригантну ноту и бројну публику. Зато би циљ наших истраживања био усмерен ка њеном значају, заштити и очувању многобројних дарова природе које собом Морава носи.

         Пројекат има за циљ да одговори на питање колико је Морава загађена, у којој мери је биљни и животињски свет у њеном ареалу угрожен, како се бринемо о реци која је национални идентитет и понос народа ослоњеног од памтивека на њено постојање. Одговором на питање како и заштоplanna

је уништавамо ако нам тако много значи и толико је волимо, покренућемо воденични точак спреман да промеље све неправде које јој чинимо тежећи да код њених уништитеља променимо однос и заложимо се да река која дарује живот више не носи собом сав наш отпад, нашу прљавштину и немар. Ако млађим генерацијама, још у вртићу и школи усмеримо пажњу на природна добра која смо усвојили доласком на Балкан, ако нам природа својим даровима узвраћа за сву пажњу и добро које јој чинимо, утицаћемо на свест будућих генерација да се у већој мери заузму за очување биодиверзитета, заштиту Мораве и унапређење живота уз њене обале и читав ток реке којој гравитира више од милион житеља Србије.

       Биометријским посматрањима утврђено је да реку настањују клен, шаран, смуђ, сом, буцов, скобаљ, мрена и штука, готово све речне рибе које постоје на овом подручју. Слично је са водоземцима и гмизавцима. Без сумње, још увек је ово станиште жаба, корњача и гуштера, рода, чапљи и врабаца... Речне токове Поморавља насељавају рибарица, белоушка и друге барске змије. Нађе се овде обични, понегде и степски смук са статусом заштићене врсте. Нема налаза отровница и то говори да је пут слободан шетачима, а родама и чапљама појас око реке пожељна дестинација због обиља хране. Ово сазнање указује на живост екосистема, због чега је оправдано у пројекту указати пажњу читаоцима на разновсност и богатство биљних и животињских заједница.

       Уз жилу куцавицу поморавског еко-система, у којој се на територији ове општине уливају њене две притоке, река Јасеница и река Рача, налази се и обиље других облика полустајаћих или стајаћих вода. Има канала, мртваја, бара, док се вештачка језерца скоро свакодневно формирају или нестају на местима где се врши експлоатација шљунка. На једној од таквих локација се може чути оглашавање патке њорке, која се налази на списку угрожених врста. У непосредној близини налази се локалитет познат плањанима под именом ,,Бабина вода” где је евидентирано дугогодишње гнездилиште колоније гакова. Поред ноћне чапље, на овим локалитетима могу се посматрати и друге барске птице попут чапљице, сиве чапље, велике беле чапље, мале беле чапље, барске коке, лиске, малог гњурца, великог ћубастог гњурца, патке глуваре, звиждаре, крџе, водомара, великог и малог корморана и бројне друге врсте птица. Због овог природног богатства наш циљ је да и грађанству које нема сазнања о овом станишту укажемо пажњу на пасторалну слику природе која им се нуди уколико желе да уживају у оваквим призорима.DSCN3679 Jutarnje sunčanje

         Морава и њен положај на европском континенту су од изузетног значаја не само за станарице већ и за птице селице. Она је важна успутна станица за јата која се крећу дуж моравско-вардарског миграторног коридора. На путу до речног корита, у зависности од годишњег доба и обиља растиња могу се посматрати: црноглава стрндарица, соко ластавичар, вивак, трстењак рогозар, трстењак цвркутић, сива мухарица, цврчић поточар и жути вољић. Очувани питорескни предели врве од песме и боја разноврсних јединки птица, па љубитељи птица могу уживати у посматрању неких угрожених врста, виноградске стрндарице, сивог и русог сврачка, пиргаве грмуше и ћубасте шеве, ретких птица којима се последњих година губи траг на већини станишта. Залута по неки орао мишар, рашири изнад њених вода крила соко, оглашава се карактеристичним шуштањем сова, кукавица у луговима најави почетак лета.Трска, шевар и друго ниско растиње обезбеђују сигурно скровиште за велики број животиња са којима је могуће срести се крстарећи водама или стазама поред реке. У Морави и око ње за сопствени продужетак врсте су се избориле и опстале бројне биљне и животињске заједнице, тако да овај пројекат има намеру да значајну пажњу посвети биолозима, орнитолозима, еколозима, свим борцима за очување природе. Призор са воде и са њених обала није исти, зато је упутно говорити о свим могућностима које се нуде посматрачима и посетиоцима ових дестинација.BanerSufinansiranja

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Januar 2023 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 52 1
week 1 2 3 4 5 6 7 8
week 2 9 10 11 12 13 14 15
week 3 16 17 18 19 20 21 22
week 4 23 24 25 26 27 28 29
week 5 30 31

Ускоро

Nema događaja