МОРАВА У НАШИМ ОЧИМА

Причом и сликом кроз прелепе пределе тока највеће српске реке

Тешко је објаснити како ми житељи насеља које гравитира реци видимо Мораву, зашто је волимо и шта чинимо за њу да нам дуго траје. Немамо ни јасну представу шта чинимо да и даље буде део наших живота, нашег постојања, понос свих нас, зашто остаје место коме се увек враћато радо и с чежњом ма где били и ма куда нас пут кроз живот водио. Морава, упркос свему, увек остаје наш ослонац, наше уточиште, извор енергије и радости свих нас које повезује својим током и вечним постојањем...

         Кад се родиш и одрастеш поред реке увуче се жубор воде неприметно у твој живот, њен ток остаје део твог крвотока, постаје неизоставни пратилац свега што ти се догађа и вечно остаје део тебе. Ако је напустиш на кратко у потрази за другим местом које ти даје нови живот, остави у теби неизбрисив траг, вечну ватру и жељу да јој се вратиш макар на кратко да провериш да ли је иста као пре или напредује као твој живот. Зато ће ове приче о Морави имати топлину људске душе, одисаће носталгијом колико и жељом да се што више оприча, опише, ослика са свих страна – као извор живота, дар природе, вечна инспирација, врело живота богатог биљног и животињског света. Ми Плањани стављамо је на трон који припада сваком ко се избори за место у нашем срцу зато што је неоспорно неизоставни део нас.

         Уцртана је на географским картама, дестинација је за лов и риболом, весла спортских и рекреативних пловила секу јој воде, рибари је посећују током целе године, дуж њених обала граде се туристички објекти, деца је изучавају у свету природе и оквиру наука које доприносе очувању њених природних лепота и станишта живог света. О Морави су испеване бројне песме, тема је историјских романа, књижевних дела, популарног штива, повод научних радова, предмет посматрања љубитеља природе и целокупног живог света... Односи својим током тугу и неспокој, доноси радост живота многима који пожеле да споје своје мисли са њеним обалама. И тако би могло у бесконачност да се пише шта све Морава даје, доноси, нуди, одузима и поклања...    most na morr

         Кроз Велику Плану Морава тече лењо, не меандрира као својим првобитним током, плави кад сакупи воде са Рудника, са југа и запада Србије. Рашири корито и избаци наплавину дуж њива и плодних ораница. Укротити се неда. Нема више скела. Оне некадашње, којима су се превозили са једне обале на другу ратари, запрежна возила, сељаци на пијаце, ђаци у школе, више не постоје. Ни као остаци историје, музејске вредости. Престале су да бродаре последње средином прошлог века. Најдуже је трајала код Трновча и Старог Села, а оном која је повезивала Орашје и Ливадицу, допловио је у Србију из Бесарабије Карађорђе пред смрт. Док шетате поред реке у околним ,,барама” могу се посматрати барске корњаче како крстаре воденим површинама. За разлику од скелеџија, оне опстају вековима на овим просторима и представнице су једне од укупно две слатководне врсте корњача које живе у Европи.

         Морава као најдужа српска река протиче готово кроз половину територије опшине Велика Плана, скоро 40 километара њеног воденог пута пролази кроз насеља Марковца, Новог и Старог Села, Доње Ливадице, Великог Орашја, Савановца, Трновча, Милошевца и Лозовика. Заобилази једнино Крњево и Крушево, а далеко је од Ракинца, Радовања, Купусине и Бресја.

         Године 1969. код села Лозовика, са дна Велике Мораве извучен је стари чамац дужине 12 метара, пречиника један метар. Био је прекривен муљем и тако конзервиран сачуван је од труљења и пропадања. Пренет је код цркве Покајница у Завичајни музеј општине Велика Плана. Чамац је заштићен и покривен надстрешницом, доступан посетиоцима. Научна анализа над њим није извршена због чега се не може поуздано утврдити време настанка. Чамац је уствари дуго храстово дебло издубљено нагоревањем, а претпоставља се да потиче из доба досељавања Срба на Балкан. То потврђује да је река била један од значајнијих водених путева досељеника и староседелаца на полуострву.mmmorrr

         Очување биолошке разноврсности, спречавање и успоравање нестајања и угрожавања биљних и животињских врста и њихових природних станишта као основних компоненти генетског, специјског и екосистемског (био)диверзитета, је приоритет заштите природе на глобалном нивоу Србије, самим тим и воденог тока Мораве. Очување природе, заштита станишта биљака и животиња, ретких угрожених врста, важно је како за сам биљни и животињсаки свет, тако и за нас зато што нам пружа екосистемске услуге - изворе хране, разноврсност сировина, смањује ефекте све више изражених климатских промена и омогућава наш опстанак, истичу свуда и у свакој прилици борци за здраву животну средину. Па ипак, пловећи Моравом, или идући њеним обалама наилази се на обиље смећа, дивљих депонија, брда неразградивих материја.

           У свом току Велика Морава грли најлепше пределе Србије, истиче се невероватном лепотом, пространством које изазива дивљење и радост. Утапајући се у њима национална миљеница прави прелеп амбијент за уживање и изучавање. Спајање Јужне и Западне Мораве код Сталаћа представља јединствен призор, удвајају јој обале стари гвоздени мостови, дивљом је чине вирови, бујно растиње, наноси почупаних стабала и грања. Морава је река која истовремено улива страх и радост, њу треба волети и поштовати, чувати и чистити, истовремено прибојавати се њене снаге и моћи, ћуди која превлада када препуни корито. Даје и узима.

       Регате љубитеља реке са експедицијама истраживача, плове два пута годишње, од Ћуприје до ушћа и од Јагодине до Шалинца. Кажу путници ове експедиције да наилазе на шкољке, водене пужеве и ракове, убеђени су да је вода чиста чим се у њој настањују плашташи. Од Јагодине до Свилајнца, на десној обали реке подигнуто је у време деспота Стефана Лазаревића шест манастира: Јаковић, Томић, Рдошин, Златенац, Добреш и Миљков манастир, до којих је, практично, могуће доћи једино са воде.

        

       Серијом текстова током шестомесечне реализације пројекта, поред тога што у највећој мери истражујемо значај највеће српске реке скренућемо пажњу јавности на потребу да се заштити природа и представи природно добро којим располажемо. Желимо да фотографијама прикажемо природне лепоте краја којем гравитира већи део Србије. Пројектом се шаље порука друштву да се бригом о природи и заштити животне средине деца и млади уче вредностима којима располажемо као нација и подстиче жеља да они сами дају допринос неговању традиције, заштити природних ресурса и уживању у природним лепотама. Садржајно обрађене теме, допуњене фотографијама које прате причу, видео материјалима на порталу, показаћемо како се воли Србија и уче нове генерације како да живе у складу са природом, усвоје обавезу да постојећа добра предају очувана и унапређена новим генерацијама.

    tokk    

           Надамo се да ће оваj пpoјекат дати подстрек стручној и научној јавности да своја истраживања у већој мери усмере на проучавање овог дела Србије у циљу прикупљања научних података која ће послужити за повезивање еколошких мрежа и указивање на потребу проглашавања нових заштићених подручја. С обзиром на чињеницу да се на глобалном, регионалном и локалном нивоу издвајају угрожене врсте којима је неопходна заштита због очувања биолошке разноврсности, неопходно је усмеравање пажње јавности и на заштиту прироритетних типови станишта чија се површина смањује услег глобалних цивилизацијских промена.

       Намера нам је да текстовима у оквиру пројекта скренемо пажњу јавности на богатство и разноликост живог света и укажемо на угроженост биљних и животињских врста којима се отпадним водама и општом непажњом човека урушавају станишта и прети истребљењем. Пројектом указујемо пажњу јавности да је човек главни кривац за загађење водотокова и нарушавање екосистема. Серијал од 45 текстова у периоду од 1. јула до 31. децембра у новинама Морава прес и на порталу www.planamedia.rs за циљну групу има децу и омладину, љубитеље природе, житље општине Велика Плана, локалну самоуправу и ширу друштвену заједницу.BanerSufinansiranja

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Oktobar 2023 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 39 1
week 40 2 3 4 5 6 7 8
week 41 9 10 11 12 13 14 15
week 42 16 17 18 19 20 21 22
week 43 23 24 25 26 27 28 29
week 44 30 31

Ускоро

Nema događaja