ВЕСЕЛИ НАШИ СУГРАЂАНИ

Врапци џивџани на моравском коридору

Врабац, код нас познат као покућар, или домаћи врабац је најмногобројнија врста птица Европе, самим тим и ових наших простора. Укупна бројност популације на европском континенту, на основу података IUCN Црвене листе, износи између 130 и 270 милиона јединки. Као грабљивиџце отимају туђи стамбени простор и претстављају праву мору за ласте и плаве птице. Ипак, спадају у угрожену врсту птица станарица код нас и у свету.

       Колоније врабаца срећу се дуж моравског тока и изван воденог пространства највеће српске реке у великом броју током целе године. Не одлазе, гнезде се и деле судбину човека и у суровим условима кад природа замре. Гмижу по земљи у потрази за граном, лете ваздушним простором изнад грања и кућа, зауставе се да одахну. Гласни су и неуморни у чаврљању. Ако их тада приметите помислите да су уморни и гладни. Поклоните им мало пажње - због вашег добра и равнотеже у природи.vrapcic

       Да не бисмо били неправедни према најмногобројнијим житељњима моравског пространства поменимо у овом нашем обраћању природи и врабце – веселе џивџане који праве равнотежу у ланцу исхране поморавског ареала. Професор др Иво Ђиновић, пољопривредни стручњак из ових крајева, упозорава да их чувамо да би нам дуже трајали, чистили уместо нас животни протор и одржавали равнотежу у еко систему.

       - Њихова борба за опстанак је веома тешка. Несавесни људи их убијају ваздушним пушкама. Лове их сове и њима сродне грабљивице. На њиховом удару су и сенице, канаринци, голубови и гугутке, а у шуми и грлице. Врабаца је све мање, а инсеката све више – каже творац многих нових сорти повртарских култура и додаје:vravccc

     - Посматрао сам врапце на парцели са грашком у цвету. Хране се жишцима и лисним вашима. Зелене лисне ваши се масовно размножавају на лишћу воћака, најпре код брескве и шљиве. Један врабац поједе по стотину лисних ваши дневно. Када коровске биљке донесу семе, као што је дивљи просо, јато врабаца се храни тим семеном. Због тога ја свако јутро храним врапце мрвицама хлеба. Имају један жбун у коме се крију од сова. Храните врапце и помозите очувању здраве природне средине. Мало сувог хлеба остављајте по двориштима и терасама. Врапци ће вам то многоструко вратити.

        Др Ђиновић додаје још неколико савета налик молитви за врапце. Поставите неки плитак суд са водом где ће врапци да се купају и пију воду.

         - Биолошки закони су универзални за сва жива бића тако и птице воле чисту воду. Ако видите врапце да кидају гранчице зимзелена тује и носе их испод олука, не љутите се на њих. Они ову зелену биомасу полажу испод гнезда. Наталожена маса се "упали" дејством такозваних термогених бактерија које при размножавању ослобађају топлоту. На овакав начин "упаљена" биомаса греје јаја у гнезду док мајка одлази у природу да се храни.

            Да врапци нису паметни и сналажљиви, одавно би изумрли.

       Пољски врабац је врста врапца која се незнатно, по боји перја и величини, разликује од сродних врста. Блиски је рођак врапца из града. Неретко се меша са домаћим врапцем, али ради се о потпуно различитој врсти и фенотипски су прилично различити. Оба пола су слично обојана, а младе птице су тамнија верзија одраслих. Станишта им се налазе у Европи и Сибиру и у неким деловима Азије. Немачки досељеници су их пренели у Аустралију и САД.

         Врабац достиже дузину од 12,5 до 14 центиметара са распоном крила од око 21 центиметар, тежина му достиже једва 24 грама, што је за десет процената мање него код градског рођака. Глава пољског врабца је кестењасте боје, на образу има тамну флеку тамније нијансе у облику бубрега, крила су му браон боје са две беле пруге, а ноге бледе браон. Ово је врабац који се по перју не разликује међу половима, чак и млади врабац подсећа на одраслог. Посљски врабац нема праву песму, али његови вокали укључују серију позива које шаљу неспарене птице, мушкарци удварачи. Остали гласови се користе у друштвеним контактима.vrrrab

        Врабац се претежно храни семенима и зрнима које нађе на терену. Једе семена корова. Храни се и бескичмењацима, посебно током сезоне парења, углавном инсектима, стоногама, пауковима. Одрасли користе различите мочваре у потрази за пленом да нахрани младе. Домаћи врапци су веома агресивни око отимања места где ће се гнездити и често насилно уништавају гнезда претходних станара, а понекад директно граде сопствено гнезда на постојеће, у којем се налазе живи птићи. Ласте и птице из рода плаве птице су посебно осетљиве на овакво понашање.

         Пољски врабац се гнезди двапута годишње од марта до јуна. Иако се повремено размножава на усамљеном дрвећу, најбоље место за размножавање је гомила дрвећа с великим бројем рупа које омогућавају прављење гнезда израђених од траве, памука и сламе. У гнезду се налазе 5-6 јаја. Из њих се излегну млади врапци з 12-13 дана, а прво перје добијају за 15-18 дана.

 

vrrapp

          vrabbb

 

vvvvrraa Постоји неколико разлога због чега се смањује број ових птица. Један од изненађујућих је и увођење безоловног горива, које при сагоревању ослобађа високо отровн једињења, као што је метил нитрит.

Џивџани и пољски врапци су птице станарице и треба им остављати храну током хладних дана на оним местима на која долазе. Врабац је угро\ена птица, зато је морамо чувати да нам не одлети, не нестане, не престане да цвркуће сваки дан изнад наших глава.. 
За нестанак врабаца, као и за сваку другу врсту, одговорност човека је велика, и то кроз директну активност, као што је девастирање станишта, испуштање неких загађивача и уништавање самих јединки, али и индиректно, кроз климатске промене, пренамену земљишта, то јест промену у структури предела у којима живе.
            За птице које живе у близини човека, свака од наведених људских активности суштински се одражава на одржање врсте, тако да можемо рећи, „да врапци нестају, између осталог, и као жртве нашег напретка истичу стручњаци за заштиту природе и птица.

BanerSufinansiranja

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec Novembar 2022 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 44 1 2 3 4 5 6
week 45 7 8 9 10 11 12 13
week 46 14 15 16 17 18 19 20
week 47 21 22 23 24 25 26 27
week 48 28 29 30

Ускоро

Nema događaja