БУДИ УВЕК ВЕЋИ НЕГО ШТО ЈЕСИ

млади и успешни

Данијел Живковић, европејац по схватањима и начину живота, угледни грађанин Брана, младић са ових простора који користи сваку прилику да промовише завичај и Србију

Наш град као и наша општина одувек су обиловали великим бројем младих талената. Животни пут многе од њих одвео је у најразличитије крајеве света, где остављају траг, али већина њих не заборавља свој завичај и места одакле су кренули у освајање планете. Представљамо вам Данијела Живковића, сртручњака из области стоматологије у граду Брну у Чешкој Републици.

Сада успешан млади човек пред којим су нови изазови и нова искушења, пре непуних двадесет година био је ђак генерације у школи “Надежда Петровић” и освајач првог места на републичком такмичењу из географије. Овај успех поновили су неколико година касније његов рођени брат Стефан, потом и брат од ујака…

Даље школовање наставио је у средњој медицинској у Крагујевцу, а живот, жеље и амбиције воде га потом у Брно, где започиње студије медицине…

-Несумњиво да на мом животном путу Велика Плана заузима привилеговано место. Моја основна школа је била темељ целог мог успеха. Веома дуго сам био у млађим секцијама Позоришта "Масука", са чијим сам члановима и дан данас у контакту и то ми је некако најупечатњивији моменат. Сам боравак у иностранству ме је још више везао на наш крај и та носталгија ме је пробудила и мотивисала на још дубље размишљање о њему. Ту своју носталгију, да тако кажем, лечим промовишући овај део Србије међу странцима и пишући најразличитије текстова о њему - прича Данијел.

Гостујући редитељ Позотишта „Масука“ каже за овог даровиток и вишеструко одбареног младића да му је остао у сећању као врло интелигентан и елоквентан младић који би могао да буде успешан глумац и биоло шта што пожели. Још онда је био пример омладини како се постижу успеси и амбициозно осваја терен. Видело се да се неће зауставити где многи заокупљени својим талентом посустану и да ће га водити виши циљеви.BRNOOO

Када је отишао за књигом у свет није престајао да мисли о крају који га је надахнуо патриотизмом и још више га подстицао у европском окружењу да размишља о свом народу, писао је о дестинацијама које је желео да приближу странцу. Монографија професора Дарка Ивановића о Плани и књиге историчара о овом крају његов су непресушни извор података. Кроз текстове о манастиру Копорин, о остацима Црквине у подножју Врбице, старом жабарском мосту, вили породице Клефиш у којој је била смештена полицијска станица, Данијел је многим странцима у Чешкој приближио дух завичаја. Упознали су они и његову Мораву, етно село, Покајницу...Неки су и лично могли да се увере у лепоте поморавског и шумадијског пространства и осете традиционално српско гостопримство... Није им узалуд сликовито и надахнуто, са пуно емоција и младалачки уверљиво говорио о свом крају.

А како се овај млади Плањанин обрео у “граду по мери човека” - како многи називају други највећи град у Чешкој, највећи и историјски главни град Моравске регије, смештен на ушћу река Свратка и Свитаве?

-Град Крагујевац сарађује са јужноморавским крајем у Чешкој. Приликом једне од посета ђака из Брна, упознао сам девојку која је оставила велики утисак на мене и ја сам кренуо да учим чешки. Уследило је добијање стипендије и коначно, моје пресељење у ово место изузетне лепоте.

Разлог зашто мало људи зна о њему је његова географска локација. Има ту незахвалну позицију између три главна града - Прага, Братиславе и Беча - тако да га у већини туристичких тура заобилазе. Краси га велики број паркова, музеја, старих зграда као и неколико универзитета са огромним бројем студената. Светски је познат по Moto GP- не пропушта Данијел прилику да разбије предрасуде о самој Чешкој и истакне све њене лепоте, од природних и културно-историјских па све од оних које се тичу девојака и, наравно, пива...

Није он једини “наше горе лист” који се обрео у овом делу Европе. Издваја Марка Ивановића, диригента, кога порекло везује за Велику Плану, и Александра Марковића, шефа диригента Брњенске Филхармоније, неколицину успешних привредника. Сви они и велики број српских студената окупљени су око организације ОССИ, посредством које спроводе различите догађаје, а све у циљу промовисања своје домовине:

-Ради се о организацији српских студената у иностранству која окупља велики број наших изузетно талентованих, младих људи, из целог света. Подељени смо у неколико огранака који имају за циљ промовисање Србије и српске културе, како међу собом тако и међу странцима, помагање нашим студентима при адаптацији у новој средини, као и помоћ при повратку за Србију, нострификацију дипломе и имплементацију стеченог знања.

У Чешкој је седиште организацје у Прагу. Помажемо новим студентима, а ја сам посвећен сам и сарадњи организавије са манастиром Хиландар, чији сам велики поштовалац. Сваке године организујемо пројекат посете Светој Гори. Један од похода је носио назив "Стазама српске културе" - где сам као организатор са тринаесторицом колега посетио манастир Хиландар, бугарски манастир Зограф, грчки скит Свете Ане и врх Атос (2033м).

Реализовали су велики број хуманитарних акција за наше људе у невољи, као и добротворну журку за нашег суграђанина Немању Ивановића, све у циљу помоћи нашим људима којима је помоћ дијаспоре допринела оздрављењу или реализовању неких виших циљрва - каже Данијел.

Живимо у времену када је незахвално све испланирати. Ипак, момак који поред медицине итекако барата и језицима (поред српског активно говори чешки и енглески, служи се словеначким и словачким а труди се да научи и грчки) своје планове везује за Брно:

-Максимално сам се посветио стоматологији и оралној хирургији и надам се да ћу стечено знање некад моћи да применим и у нашем крају. Сарадња са манастиром Хиландар ми је и даље један од приоритета.

Волео бих да се бавим и политиком али ме управо боравак у иностранству у томе ограничава. Нисам члан ни једне странке али помно пратим сва дешавања како на локалном тако и на републичком нивоу - говори он.

А за крај додаје у свом стилу, надахнуто, младалачки свеже и оптимистично:

-Волео бих да употребим цитате неких познатих људи. Увек тежите да будете још већи него што јесте. Морате да надмашите сами себе. У сваком следећем поступку, тесту, сусрету, размишљању, покушајте да будете бољи него у претходном. Сад сте оно што јесте али за сат времена морате да будете више него што сте сад. У свему што предузмете напрегните још већу снагу да бисте надмашили себе. Највећи успеси се отварају пред вама само ако предузмете најтеже ризике, избалансиране хладнокрвним, проницљивим расуђивањем. И наравно, упорност се исплати, нисам веровао до скоро у то али, истрајте, магија коју истрајност доноси је непроценљива!!!

BanerSufinansiranja 2

Вести

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку  Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској...

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

„БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

Бела недеља у Лозовику Маскирани момци и старији дечаци прескачу преко ватре терајући демоне из...

Пливање за Часни крст!

Пливање за Часни крст!

четвртак 07. јануар 2021. Другу годину заредом у Великој Плани биће организовано пливање за Часни...

Спортом против насиља!

Спортом против насиља!

среда 09. октобар 2019. У оквиру "Недеље менталног здравља", данас је на спортским теренима...

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018. Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи...

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

понедељак 21. мај 2018. Селекција девојчица 2005/06. лозовичког рукометног клуба учествоваће на...

Баскеташи показали своју хуманост!

Баскеташи показали своју хуманост!

субота 28. април 2018. Шеснаест екипа, међу којима две из суседне Паланке, узело је учешће на...

Баскеташи играју за Цецу!

Баскеташи играју за Цецу!

уторак 24. април 2018. Кошаркашки терен испред великоплањанског спортског центра биће овог петка...

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

субота 21. април 2018. Рукометаши Мораве остали су без бодова у мечу 18. кола  Супер "Б"...

  • ИМАШ ПРОБЛЕМ? ТУ СМО ЗА ТЕБЕ!  

  • ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

  • „БАЛ ПОД МАСКАМА“ УОЧИ ПОСТА

  • Пливање за Часни крст!

  • Спортом против насиља!

  • Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

  • Младе рукометашице Ударника иду на Државно првенство!

  • Баскеташи показали своју хуманост!

  • Баскеташи играју за Цецу!

  • Рукометаши против Зрењанинаца пали у финишу!

Добродошли

PlanaMedia је веб-портал на коме се презентују дешавања у вези са функционисањем локалне самоуправе и јавног сектора Велике Плане, збивања на политичкој, образовној, културној и спортској сцени, сервисне информације, као и занимљива догађања у Великој Плани и сеоским срединама.

Календар

Prosli mesec May 2024 Sledeći mesec
P U W T F S N
week 18 1 2 3 4 5
week 19 6 7 8 9 10 11 12
week 20 13 14 15 16 17 18 19
week 21 20 21 22 23 24 25 26
week 22 27 28 29 30 31

Ускоро

Nema događaja