Белосветски вашар хумора и сатире

субота 24. септембар 2016.

Ако је веровати организаторима белосветског вашара хумора и сатире за Шабачку чивијаду владало је ове године неуобичајено велико интересовање. На конкурс за најбољу карикатуру, афоризам и хумореску стигло је седам килограма штампаног материјала. У пакету који је премерила и одмерила стручна комисија било је и сто грама белог папира који је послао Милан Р. Симић, укупно педесет афоризама од неколико хиљада до сада објављених. Никад мање папирологије није из Милановог офиса прослеђено на адресу Шабачке чивијаде, али је, судећи по оцени жирија,било  довољно за прву награду. Још једном се показало, у Симићевом случају, да је мање више.

Не жели Милан Р. Симић конфликте са државом. Његови најбољи афоризми биће објављени педесет година после, а за објављене неки кажу да су антологијски, други да су убитачни, многи би нешто додали или изменили, неки би их радо потписали као своје, а за судије на Шабачкој чивијади били су довољно оштри да заслуже златну медаљу. Тако је наш чувени афористичар, а волимо да својатамо људе кад су успешни и кад побеђују, савременик Баљка, Чотрића... Бештића,  из шестог покушаја дошао до престижног признања.

Милан као карактеран лик савремене сатиричне сцене  придржава се своје максиме "Ако проговоримо изгубићемо слободу говора", па се често брани ћутањем, зато слободу штампе максимално користи да бар један афоризам недељно негде "промува" и нађе му место у дневним издањима.

Симић је  неоспорно поносан, јер припада афористичарима као што су Душко Радовић ("Туците своју децу чим приметите да личе на вас"), Владимир Булатовић Виб ("Демократија је кад ниси затворен зато што си био отворен"), или Брана Црнчевић ("Откад сам чуо шта мислим, не верујем у то што сам чуо") и задовољан, јер је део групе савременика као што су Илија Марковић ("Пљачка вам материна") , Раде Јовановић ("Кад платим струју, кирију, воду, остаје ми да одјавим телефон"), Милан Бештић ("Спавајте без бриге! Чувајте се буђења!"). Бити њихов колега, или наследник, штампан у истим књигама, заједно са људима њиховог формата, за њега је велика част.

- Нормално да нас је било много у конкуренцији, многи пишу афоризме, преко стотину афористичара  је послало своје радове, укупно око 8.000 афоризама. Ово ми је шести пут да учествујем - пет пута сам прошао; три пута као други, прошле године поделио треће место. Било је крајње време да победим. Задовољсто је велико - оно што је за спортисте олимпијада, то је за афористичаре и сатиричаре Чивијада.  Рекао сам тамо, а нису ме разумели, да је управо Шабац са Чивијадом доказ да се не дешава све у Београду. Чивијада је један од најјачих конкурса бивше Југославије. Имају традицију конкурси у Крушевцу, Сатирафест у Београду, али је најмасовнији у Шапцу. Прати три жанра, афоризам, стиричну причу и карикатуру. Важи за можда најјачи конкурс на простору бивше Југославије - коментарише награду победник и додаје да је у његовом случају пресудила памет - промислио је и послао сужени избор, а да победи опет је памет превагнула, бар тако мисли .

- Нисам никада мање афоризама послао - овог пута 50. По реакцији и коментарима присутних највише пажње привукао је овај афоризам: "Најпаметнији су нас напустили, сада смо ми најпаметнији". Енес Халиловић каже онај ти је антологијски мислећи на "Сизифе, гурај, само гурај! Ти бар имаш посао на неодређено!"  Укуси су различити, све ми се чини да је одлив мозгова пресудио, у сваком случају паметно су постипили.

Последњих година Симић афоризме пише много озбиљније и обазривије. Чека да одлеже, да буде сигуран у њуихову вредност.

- Много је понављања у афоризмима, инфлација афоризама је евидентна, има и лењих афористичара, брзо пошаљу радове, не сачекају да мисао сазре и зато често остану само као површна досетка. Избор сам сачинио од неких ранијих афоризама, али сам гледао да  најквалитетнији буду нови,  објављени последњих неколико година.  Дао сам предлог мислећи да имам права на то као дугогодишњи сарадњник да се Чивијада, која се ближи 50. годишњици,  врати на трг, да буде маратон сатире и изложених карикатура, да бирамо председника Чивијашке републике тога дана, да крене фешта у подне, заврши се у поноћ, да народ изабере најбољег међу нама за ту годину, па и председника Чивијашке републике. Прихватили су и покренули на локланој телевизији иницијативу да се о томе расправља.

Симић није знао да је Чивијада била прекинута скоро 16 - 17 година због неког спорног текста, у периоду када се више држало до писане речи.То сазнање га је подстакло да дубље размишља о слободи говора.

-  Сад је слобода говора максимална, сви наводно читају, а ми не можемо ништа да променимо, тек да мало заголицамо и позовемо људе на размишљање. Мислим скромно, да смо колега Екрем Мацић, ове године друго место, а прошлогодишњи побеник, који је дошао да ми преда палицу и честита, Предраг Рашула, релативно ново име у афористици, и ја са њима, доказали да ми Срби  пишемо најбољи афоризам на свету - похвалио је у сатирично-хумористичком стилу победенике Чивијаде, себе и колеге, Милан Р. Симић и најавио присуство и на следећем вашару белосветског хумора.

- Да бих потврдио титулу припремам се озбиљно за идућу годину. Тешко је одбранити, ретко се дешава да победник два пута за редом буде најбољи. Али зашто не пробати. Можда баш ја будем тај први који ће две године за редом бити најубедљивији у сагледавању стварности.

За материјал не брине, мада каже да је и то једна велика заблуда.

-  Треба избећи дневну политику. Слушајући пажљиво потврдило се да су најбољи они који су ванвремени. Дневна политика даје материјала, неоспорно, пробам нешто па напишем. Говорим  о садашњим иконама и фрескама, међутим то је безначајно за дужи период. Као млађи сам погрешио и употребио чак и име и нисам успео да афоризам преживи, буде евергрин. Тога се пазим, и грешке више не понављам.  

Да има доста антологијских афоризама потврђују најуспешнији афористичари, каже Симић, Баљак  међу њима, а да су неки пророчки, сведочи Бодин Марјановић када је пре петанест година написао "Српска се труба с Косова чује. Свира повлачење."

-  Неки афоризми сликају нашу садашњост и будућност. Постали су народно власништво.  Долазим у искушење да приредим антологију таквих афоризама. То је тежак посао. Годинама је припрема Александар Баљак, једва је чекам - каже Милан Р Симић.

- Много се ради на добром афоризму. Делује када се прочита једноставно, међутим од ових које сам ја написао питање је колико ће остати за онај избор правих на крају.

Овлашћени добошар шабачке манифестације с разлогом понавља сваке године исту мантру "Народе чивијашки, чуј и почуј, а понешто и пречуј" - између осталог и због тога да подсети да се нешто сме, а нешто не сме. Умеће је сатиричара да подвуче црту и одмери колико и како да саопшти истину, а да се прозвани препознају и не увреде. Милан то зна, пише и објављује, али исто тако с разлогом верује да ће његов  најбољи афоризам бити објављен тек за пет деценија. Можда се до тада нешто промени на боље, као у овом афоризму који је написао не тако давно.  "Некада су појединци робијали у име народа. Данас народ робија у име појединца."

Десет најбољих

Народ би проговорио, али се плаши да изгуби слободу говора.

Народ организовано ћути. Не знам ко стоји иза тога.

Да није било лажних сведока испало би да смо ми криви.

Борба против организованог криминала завршила се нерешено.

Наш народ све схвата, али ништа не разуме.  

Жилав смо народ. Само појединци умиру од глади.

Полицајци у Србији не примају мито. Њих частимо.

Рацијом је потврђено да је народ го ко пиштољ!

Да имамо опозицију, послао бих им телеграм подршке!

Понашам се као држава. Нико не зна од чега живим нити шта радим.

Чивијашка Република

Одлазећи премијер и нови председник Чивијашке републике за 2016. годину мирно су, у кафани, како личи, обавили примопредају дужности. Зоран Кесић више није на челу ове јединствене републике,  наследио га је Марко Сомборац, илустратор и аутор стрипа у "Блицу".

Сомборац је одлучио да после кратке премијерске, врати функцију председника у Чивијашку републику.

- Највећа власт ће, ипак, можда, отићи од премијера ка председнику, тако да враћамо председничку функцију. Сада ћете имати председника који не пече ракију, не шета кучиће, не твитује, већ само ради - као на пример ја. Пронашао сам и стратешког партнера за Чивијаду који ће је подићи на виши ниво. Не могу баш све да вам откријем, постоји и клаузула о пословној тајни – додао је Сомборац.

Одлазећи премијер Зоран Кесић тешка срца се опростио од Чивијаша.

- Није моје да се хвалим, али није било храбријег, озбиљнијег, поштенијег и, гледајући новог кандидата, лепшег премијера него што сам то био ја. На вама је да судите о мом мандату, сви сте свесни колико живите боље, колико се осећате лепше, здравије и млађе - изјавио је Кесић.