Мали формат УЛУПУДС-а

понедељак 29. август 2016.

Последњих неколико година изложба малих формата удружења ликовних уметника УЛУПУДС-а изазивијају значајну пажњу публике у Великој Плани навикнуте на минијатуре богате колоритом, занимљиве садржином и композицијом, обогаћене разноврсним рукописима аутора. Изложба у циљу промоције УЛУПУДС-а по Србији обилази бројне градове и општине у унутрашњости почев од маја, завршно са новембром, носећи дух уметности и стваралаштва који се негује у највећој мери у престоници Србије.

На том путу зауставља се по већ трасираној стази крајем августа и почетком септембра у Великој Плани. На отварању је било уобичајених неколико десетина љубитеља ликовне уметности, а за десет дана, колико је трајала поставка у Галерији "Масука", изложбу је посетило више од стотину посматрача, укљућујући и ученике који су као обавезни део наставе имали прилику да се упознају са малим форматима разноврсних сликара, дизајнера и графичара.

Циљ изложбе је представљање најбољих достигнућа насталих у протекле две године у области сликарства, цртежа, графике, икона, калиграфије, илустрација, стрипа, керамике и фотографије у ограниченом формату 30 пута 30 сантиметара у раму. За уметнике је једино величина формата ограничавајући фактор који пружа могућност да се на једном месту представи велики број  аутора. Осим ограничења у величини изложба нема прокламовану тему што уметницима пружа потпуну слободу стваралачког израза како у избору мотива тако и у примени технике.

"Оваква поставка неупоредиво је комуникативна и омогућава да се уметници међусобно непосредније упознају, да остваре боље контакте, да им се прижи прилика за испробавање у другачијем медију. Трансапрентност и отвореност свакако су стимуолативнији, могуће и провокативнији облик уметничке комуникације". Своје колеге представила је на изложби у Великој Плани Драгана Купрешанин, млада ауторка неколико дигиталних илустрација. Бави се цртежом и графичким дизајном, стрипом и илустреацијом. Током досадашње уметничке активности остварила је више од 150 групних и више самосталних изложби у земљи и иностранству. Добитница је више првих награда из области ликовне и примењене уметности.

Мали формати аутора који су нам на УЛУПУДСОВОЈ изложби доступни једном годишње последњних неколико година постају публици у Великој Плани све ближи и дражи. Привлачни су и симпатични, драги, понекад неодољиви ведрином боја, сажетим композицијама, заокруженим целинама на минијатурном простору. Посматрајући их пожелимо да их опипамо, премеримо, уверимо се да је све погледу доступно стало на тако малом формату. У новој ери дигиталних достигнућа управо ова присност са сликом и уметником доприноси да се оствари она неопходна комуникација између посматрача и ствараоца без које не би ни било уметности.

Радове је овог пута изложило 65 аутора.