Концерт на Коларцу музички догађај сезоне

уторак 01. новембар 2016.

На Свечаном затварању 48. БЕМУС-а у организацији Центра београдских фестивала - ЦЕБЕФ-а, у Коларчевој задужбини наступио је уметнички вођа и солиста Роман Симовић - виолина, уз солисту Милену Симовић - виола, са Оркестром Школе за музичке таленте из Ћуприје и дувачима Војвођанске филхармоније. Овације публике биле су усмерене истовремено на солисте, реномиране светске уметнике, колико и на ученике Школе за музичке таленте. 

Концертом оркестра Школе за музичке таленте из Ћуприје под уметничким вођством и солистичким наступом Романа Симовића (виолина) и његове супруге Милене Симовић (виола) затворен је 48. БЕМУС. Са оркестром су наступиле наше суграђенке, ученице Музичке школе у Ћуприји Милица и Милена Стојиљковић и Ања Милошевић.

Директорка Данијела Јовић овај догађај издваја као изузено значајан за реноме јединствене образовне установе у Србији и наставак каријере талентованих ученика који су добили прилику да наступе заједно са светски признатим уметницима. 

- Ретка је прилика да се током школовања наступа са бриљантним виртуозима као што су Роман и Милена Сомовић. Наши ученици су је искористили, поносни смо на њих и с разлогом очекујемо да неко од наших ученика крене Романовим и Милениним путем успеха – рекла је директорка Јовић пуна утисака, одушевљена наступом својих ђака, поносна што су оправдали указано поверење концертмајстора. 

Роман Симовић је концертмајстор чувеног Лондонског симфонијског оркестра, са богатом солистичком каријером. Милена Симовић је члан Оксфордског филхармонијског оркестра и редовно наступа са Краљевским филхармонијским оркестром и Оркестром Краљевске опере.

Поред улоге концертмајстора чувеног Лондонског симфонијског оркестра, Роман Симовић често наступа као камерни музичар и солиста са највећим светским оркестрима и диригентима, међу којима су Валериј Гергијев, Антонио Папано, Данијел Хардинг, Кристијан Јарви, Јиржи Белохлавек и други. Остварио је гостовања на водећим светским сценама као што су Бољшој театар и Конзерваторијум Чајковски у Москви, Маријински театар у Санкт Петербургу, Велика оперска кућа у Тел-Авиву, дворане Викторија у Женеви, Рудолфинум у Прагу, Барбикан у Лондону, Центар уметности у Сеулу, а редовно наступа и на наујгледнијим фестивалима класичне музике.

Роман Симовић је после 11 година поново свирао на БЕМУС-у, и представио се београдској публици на свечаном затварању фестивала. На његову иницијативу наступили су чланови Оркестра Школе за музичке таленте из Ћуприје који су по речима њиховог професора виолине Божидара Радосављевића били маестрални. Препуни радости и одушевљења, усхићени и очарани наступом, млади таленти, будући солисти и виртуози на гудачким инструментима са великим задовољством су узвраћали дубоким наклоном на овације публике у препуној дворани Коларчевог универзитета.

Пре наступа у Београду на Коларцу, одржан је концерт у Ћуприји као предпремијера догађаја који ће члановима оркестра бити почетна ставка у биографији. 
На програму су биле композиције Бартока, Бетовена, и једно од најпознатијих Моцартових дела, Концертантна симфонија за виолину, виолу и оркестар КВ 364, где је, као солисткиња на виоли наступити Милена Симовић. 

- Провео сам незаборавних годину дана у Школи за музичке таленте у Ћуприји. Ово је начин да се одужим школи и Ћуприји, али и дам мотив талентованим ученицима да још више раде. Њихов таленат може да се стимулише само кроз рад на великим и захтевним концертима као што је овај. Велики концерти су потребни талентима да осете атмосферу и узбуђење пред препуним салама у којима наступају. Мислим да ће им ово искуство користити и дати смисао њиховом даљем раду - рекао је Симовић након концерта у Ћуприји који је био изведен два дана пред наступ у Београду. 

Роман свира на виолини Антонија Страдиварија из 1709, а Милена на виоли Паола Антонија Тестореа из 1740. године.