Креативни летњи распуст!

уторак 1.август 2017.

Пројекат који реализује са креативном децом и младима у ликовној радионици "Рестарт" професорка ликовног, мр Снежана Гроздановић, окупиће до краја августа надарене предшколце, основце, средњошколце и студенте, а на крају вредног рада резултати ће бити предочени на колективној изложби којом ће се јавности представити полазници радионица. Приступ летњој школи цртања је бесплатан. Пружа могућност деци која проводе распуст у граду да се друже, реализују склоност ка уметности, науче нешто ново и бојама и другим техникама кроз реалан и свет маште покажу колико су креативни.

"Креативни летњи распуст" првог дана је окупио групу од 25-оро најмлађих  учесника,  узраста од 5 до 11 година. За сликарску радионицу пријавило се скоро дупло више малишана него што је замишљено пројектом, због чега ће у наредном периоду уследити измене у програму и организацији рада.  

- Радионице омогућавају деци и омладини да се баве цртањем, сликањем и обликовањем, да реализују своје креативне идеје, сазнају нешто више о уметности и науче нешто ново радећи рукама. Дружећи се, ствараће оригиналне радове и размењивати искуства. Имају могућност да четири седмице у августу бесплатно проведу истражујући свет стваралаштва, креативног мишљења, визуелне културе, ликовних техника и израде уникатног накита. Ово је прилика да деци улепшамо распуст, да не буду усамљена, да стекну нове пријатеље, открију своје потенцијале и уплове у свет уметности који им пружа бескрајно задовољство и велике могућности - каже координатор пројекта Снежана Гроздановић, професор ликовног у ОШ "Карађорђе" која као успешан ликовни педагог подстиче креативни рад и доприноси развијању ликовног талента код својих ђака, који често са међународних и домаћих конкурса доносе награде.

- Пројекат је подржала локална самоуправа средствима која, судећи по броју заинтересованих полазника радионица, неће покрити планиране трошкове. Са жељом да  изађемо у сусрет свима, прихватили смо све који су дошли. А да бисмо квалитетно радили и савладали планирани програм мораћемо да се договоримо са родитељима да деца доносе неопходан  прибор и материјал за рад - каже професорка Гроздановић, изненађена одзивом полазника на првој радионици. С обзиром на број деце која су се окупила око идеје да креативно и забавно проводе распуст, очекивани резултати ће показати колико је замисао организатора добра, а пројекат одржив.

Предшколци и млађи основци на првом часу су научили како да од ролни тоалет папира уз помоћ  маште, маказа и лепка, бојама, украсним папирима и од шареног перја направе папагаја. Радосни и срећни што су урадили нешто оригинално позирали су за заједничку слику са високо подигнутим рукама на којима се шепурио папагај ведрих боја.

Да је много младих ликовно надарено  и заинтересовано да се бави овог лета уметничким радом  показује интересовање за радионице планиране за старије од 11 година. Пријавио се значајан број основаца, средњошколаца, чак и студената, а интересовање за сликарске технике које ће омогућити полазницима да се убудуће сами у кући баве израдом накита, склуптура и употребних предмета показали су и старији од планиране циљне групе, тако да ће део лета у "РЕСТАРТ" радионици провести и припадници средње и старије генерације.

До 25. августа уторком ће радити креативне радионице за децу, средом ликовни атеље  у два различита термина  за старије основце (децу од 12 до 15 година) и средњошколце, док  ће 17. и 24. августа бити организоаване радионице за израду накита и декоративних предмета."Будите другачији овог лета и уживајте у свом креативном потенцијалу", поручују из "Рестарт - Образовно- креативног центра".

Изложба се очекује на јесен, почетком нове школске године.