„Време сећања, време за акцију“

Међународни дан свесности о предозирању (International Overdose Awareness Day): „Време сећања, време за акцију“

Удружење "Излазак" и ове године обележава 31. август, Међународни дан свесности о предозирању дрогом (Интернатионал Овердосе Ањаренесс Даy) под слоганом „Време сећања, време за акцију“ .

У наставку је саопштење Удружења "Излазак":

Међународни дан свесности о предозирању (International Overdose Awareness Day): „Време сећања, време за акцију“

Удружење "Излазак" и ове године обележава 31. август, Међународни дан свесности о предозирању дрогом (Интернатионал Овердосе Ањаренесс Даy) под слоганом „Време сећања, време за акцију“ .

У наставку је саопштење Удружења "Излазак":

  "Удружење Излазак и ове године обележава 31. август, Међународни дан свесности о предозирању дрогом. Међународни дан свесности о предозирању (Интернатионал Овердосе Ањаренесс Даy) се обележава да би се отворено говорило о проблему који постоји а од којег се упорно окреће глава.

То је дан када застајемо да бисмо се сетили трагичних губитака који су претрпели појединци, породице или заједница услед смрти или трајне повреде повезане са предозирањем.

image 1

Императив је да се заједно боримо против зависности, да се осврнемо на оне који се опорављају као и на оне који су нажалост изгубили битку са зависношћу. То је посебно важно за оне људе који су изгубили своје вољене, за оне који се плаше да ће дрога разорити њихову породицу као и за оне који желе да живе у сигурнијем, здравијем окружењу.

Овај дан нам омогућава да се сетимо прерано изгубљених живота од предозирања, а истовремено представља идеалну прилику за подизање свести о тако важном проблему.

Оно што желимо да постигнемо и због чега улажемо велики напор у раду јесте пружање неопходних информација особама у проблему зависности, члановима породице као и широј заједници о питању фаталног предозирања, информације о ширем спектру услуга подршке које постоје у локалној заједници као и слање снажне поруке садашњим и бившим корисницима дрога да смо ту за њих и да бринемо за њихово здравље.

Свако заслужује прилику да се излечи физички, ментално, емоционално и духовно. Посао није завршен и неће бити још дуго. Сви имамо своју улогу.

Смртност од предозирања се повећава на локалном нивоу, а следеће жртве би могле бити било ко - мајке, очеви, синови, кћери, пријатељи.

         Оно што је кључно јесте да друштво мора колективно схватити да је злоупотреба дрога болест која се може победити. Можда вас губитак од предозирања није дотакао директно, али велика је вероватноћа да је дотакнуо некога кога познајете.

image 2

Са великом љубављу се сећамо оних које смо изгубили и шаљемо наду онима који се још боре.

Поштујемо свачији живот, посебно оних које волимо и кажемо НЕ ВИШЕ!

Ми, као Удружење се трудимо да људима са проблемом зависности помогнемо без стигме и осуде на том њиховом трауматичном путу. Верујемо да ћемо подизањем свести о утицају болести зависности допринети смањењу стигме и помоћи особама које се боре са том болешћу да препознају свој проблем и оно што је врло битно јесте да буду свесни да помоћ постоји да се предозирање може спречити и да сви могу бити укључени у то.

Ако се налазиш у близини особе која показује знаке предозирања, битно је да останеш са њом и увериш је да ће све бити у реду. Ако изгуби свест покушај да је пробудиш и поставиш у лежећи положај са главом забаченом уназад.

image 3

         И оно најбитније, позови хитну помоћ!

Ако се Ви или нека Вама блиска особа бори са злоупотребом дрога или Вам је потребна помоћ и подршка, позовите нас.

Удружење Излазак 0800 104 100

Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

„Нема бољег дана за почетак опоравка него данас!"