КАКО ЗАУСТАВИТИ ДИГИТАЛНО НАСИЉЕ

 

Када се догоди нешто ружно, болно и трагично, што покрене друштво на размишљање запитамо се где смо били раније да спречимо овакве трагедије. Одлазе млади животи а да их пре тога нико није заштитио. Зашто нам се то догађа и докле?

Када се догоди нешто ружно, болно и трагично, што покрене друштво на размишљање запитамо се где смо били раније да спречимо овакве трагедије. Одлазе млади животи а да их пре тога нико није заштитио. Зашто нам се то догађа и докле?

Шта је дигитално насиље (cyberbullying)?

Насиље на интернету је сваки облик насиља које настаје употребом дигиталних технологија.

Може се одвијати на друштвеним мрежама, апликацијама за размену порука, гејминг платформама и мобилним телефонима. То је понашање које се понавља и које има за циљ да уплаши, наљути или осрамоти особе које су нападнуте.

Примери дигиталног насиља су:

  • • ширење неистина или објављивање срамотних фотографија некога на друштвеним мрежама
  • • слање претњи преко платформе за размену порука
  • • лажно представљање и слање неприкладних порука другима у туђе име.

Насиље уживо и насиље на интернету се често могу дешавати упоредо. Међутим, насиље на интернету оставља дигитални запис који може да послужи као доказ приликом његовог заустављања.

Интернет насиље постоји дуги низ година. Неко из пакости, други из љубоморе, трећи из чистог ината или досаде, реваншизма, свако може бити мета. Наравно, они који се баве јавним послом, или неком врстом јавног посла су на удару, мада неретко се нађу и људи који нису из јавне бранше.

Како објашњавају правници, интернет насиље се може пријавити Одељењу за високотехнолошки криминал, а може се поднети и тужба ако је у питању повреда угледа и части појединца.

СОС телефон за помоћ особама које размишљају о самоубиству

Број 0800/309-309, опција 1, СОС телефон је који ради 24 сата, а на који се јављају стручњаци за спречавање самоубиства - лекари Клинике за психијатријске болести "Др Лаза Лазаревић".

Служба ургентне психијатрије прима пацијенте 24 сата без заказивања, без књижице и без плаћања, а Центар за ментално здравље од 9 до 18 прима без заказивања.

Уколико вам је потребна помоћ, сваког дана можете позвати и волонтере Центра "Срце" од 14 до 23 часа на број телефона 0800-300-303 или им се обратити мејлом на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., као и преко чета на сајту sajtu www.centarsrce.org

Волонтери разговарају с људима који су усамљени, узнемирени, повређени, тужни, очајни, несигурни.

MNM

Pozovi besplatan broj 19833 i prijavi digitalno nasilje.