"Бирам кога бирам!"

уторак 14. фебруар 2017.

Удружење грађана Србија у покрету, Национална коалиција за децентрализацију и Медија и реформ центар Ниш организују сутра у Великој Плани акцију под називом "Бирам кога бирам!" - илити јавни час демократије. Почетак је заказан за 11 часова, а активисти ће боравити на платоу испред банке Интеза све до 15 сати.

Пошто су претходно током уличних акција навели проблеме своје локалне средине који их највише брину, грађани и грађанке Велике Плане ће се на дотмократски начин определити за оне који су најургентнији и о којима желе да разговарају са посланицима Народне скупштине.

Активисти тима иницијативе „Бирам кога бирам“из Велике Плане изнеће на гласање теме које су њихови суграђани и суграђанке навели тако што ће их написати на папиру. Плањани и Плањанке моћи ће да на скали слагања изразе свој став, тако што ће обојити тачку испод изјаве која највише одговара њиховом мишљењу.

Изјаве измећу којих ће моћи да бирају су „снажно слагање“, „слагање“, „неутрално“, „неслагање“, „снажно неслагање“ и „збуњеност“.

„Бирам кога бирам“ је иницијатива за промену изборног система Србије коју спроводе грађани из 12 градова, окупљени око Националне коалиције за децентрализацију, Медиа и реформ центра Ниш и Удружења грађана Србија у покрету. Подстакнути чињеницом да своје представнике у Скупштини не бирају грађани, већ то уместо њих раде партије јер им лош изборни закон то дозвољава, активисти своје суграђане информишу о недостацима постојећег изборног система и мотивишу их да се прикључе иницијативи. Циљ иницијативе је да променом изборног закона обезбеди равномерну заступљеност свих општина у Скупштини, већу персонализацију посланика, равноправност полова у скупштинском саставу и бољу заступљеност мањина. Иницијатива укључује и посланике који деле њене вредности, као и експерте у области изборног права.