Место за полемисање политичких противника!

петак 14. јул 2017.

Заседања одборника СО Велика Плана све чешће попримају неочекиване обрте. По угледу на републички Парламент и скупштине у окружењу драмски заплети су присутни и прилично динамични и на нашем терену. Скупштине локаног парламента у последње време уместо конструктивне размене  мишљења и расправе око амандмана постају место за полемисање политичких противника на непримерен начин, на којима опозиција и позиција у жару политичке борбе све чешће имају потребе за одмеравањем вербалних способности.

Иако се чинило да ће 14. седница имати миран ток због предложених тема од општег интереса грађана, бурна реакција опозиционог одборника Александра Томовића усмерила је скуп у супротном правцу. Након неколико изречених опомена од стране председника Скупштине Ненанда Перића, због говора мржње и непоштовања Пословника, опозициони одборник  је своје незадовољство исказао напуштањем скупа уз примедбу да је боље сам да изађе него да га износе као Шешеља. У том тренутку расправа се водила око предложеног ребаланса буџета за текућу годину и начина трошења вишка средства на изградњу нових улица и адаптацију дотрајалих друштвених објеката по месним заједницама.

У свом обраћању скупу председник општине Игор Матковић уз констатацију да актуелна власт има пуну подршку, разумевање и помоћ свих министарастава, упутио је  поруку заинтересованој јавности да је могуће извршити увид у све склопљене уговоре и извршена плаћања из буџета општине како би се „неверни“ уверили у савестан рад и пословање општинских служби.  Навео је и дугачак списак реализованих инвестиција у току прошле и ове године, допуњен планираним активностима које се очекују до краја године.

- У свим месним заједницама урађено је по нешто; по неколико улица, нека адаптација школе, дома културе или амбуланте. Тражимо најбоља решења за грађане. За само годину дана урађено је десет пута више него за протеклих  десет година. Радићемо још више, уштедама и добром оганизацијом планираних инвестиција реализовати преко зацртаних планов оно што је најважније за грађане. Куповаћемо земљиште у индустријској зони и комуналним уређењем стварати позитивно окружење за привлачење инвеститора и отварање нових радних места - рекао је председник Матковић најављујући новог потенцијалног улагача у текстилну индустрију куповином бившег погона конфекције "Перкон" где ће се створити услови за запошљавање 400 радника.

Одборник СНС Бојан Савић у прилог предложеном ребалансу буџета истакао је да ће МЗ Ловозик добити значајне инфраструктурне објекте на које мештани овог села чекају дуги низ година, док је Вељко Станојловић из исте одборничке групе истакао да је владајућа већина у досадашњем једногодишњем мандату показала на најбољи начин какве су јој намере и шта може да уради због чега је неопходно да се настави у истом правцу како би грађани свих месних заједница осетили напредак у свом окружењу.

На дневном реду протекле седнице СО Велика Плана, поред  допуне одлуке о буџету општине за 2017. годину, нашли су се и  планови детаљне регулације неколико улица и измена кадровског плана Општинске управе  и Општинског правобранилаштва. Прихваћени су  предлози планова  детаљне регулације за Улицу Милована Глишића, Улицу од темена 012 до темена 014 у Великој Плани, за Нову улицу у Крњеву, као и регулација потеза ''МАРЈАНОВИЋИ'' у Великој Плани. Последњи наведени документ је оцењен као добар пример иницијативе власника који је за просецање нове улице на свом имању одустао од накнаде и дао  допринос уређењу грађевинске зоне и стварању услова за стамбену изградњу. Прихваћен је и предлог одлуке за прибављање непокретности у водоизворишној зони за потребе Фабрике воде у Трновчу за градњу неколико нових бунара у потезу Милошевца и Лозовика.

Одборници су прихватили једногласно одлуке о давању на коришћење непокретности Месној заједници ''Савановац'' у Крњеву и предлоге програма коришћења субвенција из општинског буџета за потребе Јавног комуналног предузећа ''Милош Митровић'' и Јавног комунланог предузећа Гарадска топлана "Велика Плана".

Локални парламент се позитивно изјаснио  и о давању претходне сагласности за употребу назива ''Велика Плана'' у пословном имену удружења, и утврђивању предлога одлуке о увођењу самодоприноса за подручје Месне заједнице Лозовик. Одборници су и овом приликом истакли потребу да се за инвестирање  месних заједница потражи трајно решење с обзиром на чињеницу да институција самодоприноса не егзистира свуда и да се на референдумима грађани не изјашљавају позитивно за завођење овог вида опорезивања.

Ни на овом скупштинском заседању није било одборничких питања нити предлога амандмана на понуђене одлуке и решења од стране предлагача.

Касније у изјавама лоалним медијима обе страни, представници опозиције и владајуће већине, образложили су своје ставове о усвојеним одлукама и извештајима  и истакли потребу да се обрате грађанима оправдавајући своје поступке и реакције на седници.