"ПЕРКОН" продат турском инвеститору!

петак 28. јул 2017.

Након вишедеценијских покушаја да се оконча својинска трансформација "Перкона" стечајни поступак је завршен продајам преостале имовине на лицитацији. Нови власник некада чувене извозне спортско-модне конфекције постао је инвеститор из Турске, Сафет Саглам. Он се једини пријавио на оглс о продаји и испунио законске обавезе према власнику. 

Платио је тражену цену која је била 50 одсто мања од процењене вредности која је прошле године износила 58 милиона 388 хиљада. Овом трансакцијом Одбор поверилаца завшио је деценијске обавезе , а актуелно општинско руководство успешно окончало преговоре са садашњим власником који је током пролећа исказао намере да обнови текситлну индустрију у Великој Плани и затражио помоћ од руководства општине. Следи потписивање уговора о продаји и својинској трансформацији, након чега се очекује почетак адаптације објеката у фабричком кругу у центру града који су због дугогодишњег нерада руинирани и запуштени. По речима председника општине Игора Матковића намере су новог власника да у новој фабрици буде запослено око 400 радника, колико је и било конфекционара у овом погону пре процеса приватизације.

- Очекујемо да ускоро отпочне реконструкција погона и да у првој фази буде запослено 150 радника, како планира нови власник, а касније око 400. За локалну самоуправу је од изузетног значаја отварање нових фабрика јер је наш приоритетни задатак запошљавање и стварање услова да се смањи број незапослених лица са евиднције НСЗ - рекао је овом приликом председник Општине Игор Матковић и обећао пуну подршку власнику "Перкона" као и свим инвесторима заинтересованим за улагања у нашу привреду.

Од продаје СМК "Перкон" у стечају очекује и стотинак бивших радника ове фабрике  намиривање својих потраживања по основу заосталих плата и доприноса.