СО: Предшколци из Ракинца похађаће наставу у Марковцу!

среда 30. август 2017.

Данас је одржана 15. седница СО Велика Плана. Изменом одлуке о броју и просторном распореду основних школа на подручју наше општине, као и одлуке о мрежи предшколске установе "Дечје царство", на седници локалног парламента консензусом је омогућено да Школи "Други шумадијски одред" у Марковцу буде припојена једна група предшколаца из Ракинца.

До саме иницијативе дошло је због потребе да се у марковачкој школи одржи број одељења на 24, што је прописани минимум који самој установи омогућава да задржи одређени број запослених на специфичним радним местима, (помоћник директора, педагог, психолог).

Како је појаснио Ненад Перић, председник СО, са ресорним министарством постигнута је већ потпуна сагласност по овом питању. 

-  С обзиром на законску могућност да се припремни предшколски програм спроводи у школама, ми смо донели одлуку да се одељење из Ракинца, које је функционисало у оквиру предшколске установе, сада припоји школи у Марковцу. На овај начин ми чувамо радна места, а уједно растерећујемо буџет општине за једну плату. Одлука ступа на снагу даном потписивања од стране министра, што ће се већ данас догодити - изјавио је Перић.

Чланови скупштине дали су зелено светло и на одлуку о одређивању максималног броја запослених на неодређено време за 2017. годину, са 27 гласова "за" и два "против" (ДС).

Одлуком Владе Републике Србије овај број утврђен је на 385 радних места у јавном сектору за Општину Велика Плана, што је смањење за пет места у односу на претходне две године.

- Ми данас у локалној самоуправи имамо 356 запослених на неодређено време, што је за десет мање него кад смо преузели одговорност у вођењу општине. Радићемо на томе да до краја године попунимо упражњена места, да запослимо лица која су најпотребнија - рекао је председник Општине Игор Матковић, најављујући и отварање нових радних места у приватном сектору, за око 500 радника.

На данашњој седници одборници су кроз материјал упознати и са Извештајем о извршењу буџета за првих шест месеци у текућој години, који је претходно усвојен на Општинском већу.