Да се хитно донесе план и почне реализација истог!

среда 24. јануар 2018.

Родитељи деце која похађају ОШ “Карађорђе“ и запослени у овој установи, покренули су петицију да се хитно донесе план за јасно обележавање пута код ове школе. Петицијом се захтева заштита деце на делу регионалног пута око матичне и подручних школа. У петицији је уз захтев да одмах почне реализација плана зоне заштите образложено због чега су неопходне хитне интервентне мере.

ОГЛЕДАЛО ДРУШТВА - БРИГА О СОЦИЈАЛНО ОСЕТЉИВОЈ КАТЕГОРИЈИ СТАНОВНИКА пројекат портала ПЛАНАМЕДИА подржан на Конкурсу Општинске управе општине Велика Плана за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса из области јавног информисања за 2017. годину.  Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не  изражавају ставове органа који је доделио средства

„По Закону о саобраћају Републике Србије и члану 163. у овој зони која припада зони школе саобраћај би требало да буде успорен, са јасно постављеном саобраћајном сигнализацијом (вертикалном и хоризонталном). Позивамо се и на чланове 157. 161. и 165. који такође нису у потпуности испоштовани, а у тесној су вези са безбедношћу деце која свакодневно иду у школу, прелазе ове ризичне путеве и чекају аутобус“ – стоји у захтеву који садржи и конкретан део образложења због чега је неопходно обележавање саобраћајне зоне код школе.          

„У прилог овоме додајемо догађаје који су се у скоријем периоду десили на путу непосредно поред школског дворишта, а то су у децембру 2017. обртање аутомобила и ударање у саобраћајни знак поред пешачког прелаза код ОШ "Карађорђе" у Великој Плани, два случаја излетања аутомобила са пута и ударање у ограду школског дворишта исте школе, случај који се на пролеће 2017. године десио у Бресју код школе када је аутомобил окрзнуо васпитачицу.   Забринути за безбедност првенствено своје деце, а и своју личну приморани смо да на овај начин тражимо решење ове ситуације.”

Обе школе, код Старог Одбора и у Бресју налазе се на регионалном путу Велика Плана – Смедеревска Паланка где је велика фреквенција саобраћаја, самим тим угрожена безбедност пешака који се крећу уском пешачком зоном.