Невреме се сручило на Лозовик и Милошевац!

среда 13. јун 2018.

Олуја праћена градом погодила је данас у поподневним сатима Лозовик и већи део Милошевца. Уништени су усеви на већини парцела овог дела општине, страдале су на више од 90 посто површина ратарске и повртарске културе, виногради су десетковани, воће обрано пре рока. Град је оштетио кровове кућа и полупао прозоре и ролетне на старијим објектима. Ветар је ломио гране и чупао стабла из корена.

Без струје на неколико сати била су села северног дела општине. Поплављене су приземне просторије у више од педесетак кућа, а на старим објектима урушени су плафони са каратаваном.

Око тридесет домаћинстава претрпело је велике штете на објектима у којима није могуће остати пре него што се изврши санација или се просторије осуше од подземних вода које су продрле у подруме и штале. Мања оштећења претрпели су објекти са алуминијумским и пластичном столаријом, док је фасада а већини кућа и помоћних објеката оштећена.

На састанку Штаба за ванредне ситуације Општине Велика Плана, одржане по хитном поступку у Лозовику, донета је одлука да се Влади Србије упути захтев за проглашење елементарне непогоде на подручју Лозовика и Милошевца, а за грађане који нису у могућности да ноћ проведу у својим кућама обезбеђен је смештај у угоститељским објектима широм општине. За нужне потребе око смештаја,  рашчишћавања терена и објекта житељи села погођених непогодом могу да се обрате у просторијама МЗ Лозовик члановима Савета који ће у сарадњи са локалном самоуправом и комуналним службама пружити неопходну помоћ.

Процену штете утврдиће комисија која ће од сутра обилазити терен, а на седници Општинског већа биће донете одлуке којима ће се предложити Скупштини да грађани у нареденом периоду по окончању поступка процене штете могу да остваре надокнаду у складу са законом од локалне самоуправе или Републике.