ГРАНТОВИ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ

Ново санитетско возило за Смедеревску Паланку 

Општа болница „Стефан Вискоки” у Смедеревској Паланци добила је ново санитетско возило захваљујући средствима Европске уније (ЕУ) у оквиру ширег пакета помоћи здравственом систему Србије у борби против Ковида-19 за који је ЕУ определила преко 17,6 милиона евра. Уз Смедревску Паланку, нова возила опремљена сетом за кисеоник, мобилним респираторима, дефибрилаторима, носилима, кардиолошким столицама, и другим уређајима који ће допринети да медицинске службе могу још спремније да збрину хитне случајеве, стигла су током прошле недеље у још 19 здравствених институција широм земле.

„Санитетска возила које је добило 20 здравствених установа у Србији посебно ће значити грађанима Србије у мањим местима, која немају таква возила или су она веома стара” истакла је Јадранка Јоксимовић, министар за европске интеграције, додајући да су возила са комплетном опремом, тако да представљају мини болнице,  што је веома важно јер током епидемије обезбеђују и одређену додатну врсту здравствене сигурности нашем становништву.

Министар Јоксимовић навела је да су ова санитетска возила набављена средствима које је Србија добила као грантове од Европске уније, који су опредељени преко програма које користи Министарство за европске интеграције.

Она је указала и да је током епидемије део средстава у висини од 3,2 милиона евра пренамењен за јачање здравственог система у борби против коронавируса и објаснила да су та средства, осим за санитетска возила, искоришћена и за набавку фрижидера за замрзавање вакцина, као и 26 возила за њихов транспорт.

Sanitetsko vozilo donacija EU 1

„Од избијања пандемије пре годину дана ЕУ стоји уз Србију уз пуну солидарност. Санитетска возила су део нашег пакета хитне медицинске помоћи од 17 милиона евра којом је обезбеђена кључна медицинска опрема, запослено медицинско особље и потпомогнут буџет. У том смислу, предлог Европске комисије да издвоји 12 милиона евра за Србију као допринос из Фонда солидарности ЕУ представља још једну опипљиву компоненту наше подршке.

Солидарност ће и даље бити принцип којим се руководи подршка ЕУ Србији. Удруживањем снага, заједно, ЕУ и Србија ће превазићи ова тешка времена и наставити с напретком Србије на путу ка чланству у ЕУ”, истакао је шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици.

Директор Опште болнице „Стефан Вискоки” у Смедеревској Паланци, која као здравствена установа секундарног типа покрива територију две општине Паланке и велике Плане са око 100.000 страновника, др Никола Ристић је истакао допринос донираног санитета са пратећом опремом у квалитету пружања здравствене заштите посебно имајући у виду да болница покрива и део аутопута а врло често превози пацијенте до терцијарног нивоа заштите. Општа болница иначе има два амбуланта возила која су прешла већ 400.000 односно 600.000 килиометара и стара су у просеку десет година.

Активности ЕУ ПРО програма, који доприноси равномернијем друштвено-економском развоју Србије, Европска унија подржава са укупно 25 милиона евра. Програм има за циљ да допринесе повећању конкурентности микро и малих предузећа, побољшању пословног окружења и унапређењу социјалне кохезије у 99 јединица локалне самоуправе, у два региона: региону Шумадије и Западне Србије и региону Јужне и Источне Србије. Активности на терену спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС).